Μπορεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας να παραμένει σε ισχύ στα αστικά λεωφορεία, ο ΟΑΣΘ ωστόσο αποφάσισε να καταργήσει ένα άλλο μέτρο, αφαιρώντας από σήμερα Τετάρτη 1 Ιουνίου τα διαχωριστικά από νάιλον που χωρίζουν το μπροστινό μέρος των λεωφορείων και καταργούν ουσιαστικά την πρώτη πόρτα τους.
Σύμφωνα με την απόφαση του ΟΑΣΘ, στόχος είναι η μεγιστοποίηση του διαθέσιμου χώρου εντός των λεωφορείων της Θεσσαλονίκης (τα οποία συμπτωματικά σήμερα Τετάρτη κινούνται με προσωπικό ασφαλείας λόγω 24ωρης απεργίας του προσωπικού) ώστε αυτά να μπορούν να χρησιμοποιούνται στο 100% της πληρότητάς τους και να μην περιορίζεται η μεταφορική τους ικανότητα.
Ο ΟΑΣΘ μάλιστα πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, θέτοντας σε πιλοτική εφαρμογή την υποχρεωτική είσοδο από την μπροστινή πόρτα όλων των επιβατών και τον έλεγχο της επικύρωσης των εισιτηρίων από στάσιμους ελεγκτές σε 13 λεωφορειακές γραμμές. Ανάμεσα σε αυτές, περιλαμβάνονται οι γραμμές που εξυπηρετούν το Αεροδρόμιο καθώς και τον σταθμό των ΚΤΕΛ όπου η επιβατική κίνηση είναι αρκετά αυξημένη.
Παραμένουν τα διαχωριστικά στην Αθήνα
Αντίθετα με τη Θεσσαλονίκη, καμία πρόθεση δεν υπάρχει προς το παρόν στην ΟΣΥ για αφαίρεση των διαχωριστικών που αποκλείουν το μπροστινό μέρος των λεωφορείων στα αστικά λεωφορεία της Αθήνας. Το μέτρο τέθηκε σε εφαρμογή πριν από δύο χρόνια προκειμένου οι οδηγοί λεωφορείων να είναι προστατευμένοι αν και η χρήση μάσκας (υψηλής προστασίας πλέον) ήταν και είναι υποχρεωτική για επιβάτες και εργαζόμενους.
Από την πρώτη στιγμή, αρκετοί οδηγοί λεωφορείων είχαν ζητήσει ο αποκλεισμός του μπροστινού μέρους των λεωφορείων να έχει μόνιμο χαρακτήρα όχι μόνο για υγειονομικούς λόγους αλλά και για την προστασία των οδηγών από περιστατικά προπηλακισμών από επιβάτες. Και πριν την πανδημία άλλωστε υπήρχε αίτημα για τοποθέτηση κουβουκλίου για την πλήρη απομόνωση των οδηγών στην καμπίνα οδήγησης το οποίο και προβλέπεται να διαθέτουν τα νέα λεωφορεία που θα αγοραστούν μέσω του τρέχοντος διαγωνισμού.
Η χρήση της πρώτης πόρτας για την επιβίβαση των επιβατών έχει άλλωστε απορριφθεί από μεγάλη μερίδα οδηγών όταν στο παρελθόν έγιναν προσπάθειες για καθιέρωση του μέτρου, ενώ και πριν την πανδημία αρκετοί οδηγοί ζητούσαν από τους επιβάτες να μη πλησιάζουν στο μπροστινό μέρος του λεωφορείου (για να μην εμποδίζεται η ορατότητά τους) ακόμα και όταν ο υπόλοιπος χώρος δεν επαρκούσε.
Το γεγονός ότι πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο ζητούν και οι ίδιοι οι οδηγοί κάνει δυσκολότερη την απόφαση κατάργησής του από την ΟΣΥ αν και τεχνικά σε πολλά οχήματα είναι δυνατή η απομόνωση της θέσης του οδηγού χωρίς να αποκλείεται και η πρώτη πόρτα του λεωφορείου.
Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com