Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

Οι ειδήσεις της Παρασκευής: είναι αναπόφευκτη η συνεργασία του ΟΑΣΑ με τα ΚΤΕΛ;

Share

    Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε και το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

    Είναι αλήθεια ότι όταν η κυβέρνηση πριν από δύο περίπου χρόνια αποφάσισε να προχωρήσει ευσπεσμένα στην παραχώρηση αστικών λεωφορειακών γραμμών στα ΚΤΕΛ (κάτι που θα συνέβαινε έτσι κι αλλιώς αργά ή γρήγορα, αφού ο δρόμος είχε ήδη ανοίξει μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων), η συνεργασία αυτή παρουσιάστηκε ως προσωρινή λύση ανάγκης λίγο μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας αλλά και τις κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις για τις εικόνες συνωστισμού εντός των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

    Δύο χρόνια αργότερα, και ενώ σημαντικό μέρος της κοινωνίας επιθυμεί το σύνολο των γραμών του ΟΑΣΑ να επιστέψει ξανά υπό κρατικό έλεγχο, η παράταση της παραχώρησης των γραμμών για ένα επιπλέον έτος (και βλέπουμε…) παρουσιάζεται ως αναπόφευκτη.

    Αυτό κυρίως βασίζεται στο ότι για τη διατήρηση του σημερινού αριθμού των δρομολογίων από την ΟΣΥ στο σύνολό τους, πόσω μάλλον για την πύκνωσή τους, υπάρχουν δύο προϋποθέσεις: η πρόσληψη σημαντικού αριθμού οδηγών και η προμήθεια εκατοντάδων νέων λεωφορείων, με τη δεύτερη να αποτελεί κατά κοινή ομολογία το δυσκολότερο εγχείρημα.

    Ο τρέχον διαγωνισμός για την προμήθεια 650 λεωφορείων για τις συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ταυτόχρονα (και όχι 1.300, αριθμό που προηγουμένως είχαμε ακούσει για τελευταία φορά το 2020, και όπως ισχυρίζεται τώρα ο κ. Καραμανλής), σε καμία περίπτωση δεν θα δώσει τη λύση, αν λάβουμε υπόψη πως σήμερα κυκλοφορούν λεωφορεία της δεκαετίας του 1990 τα οποία κάποια στιγμή θα πρέπει να αποσυρθούν, μετά την παράδοση των νέων. Δηλαδή, με τα νέα λεωφορεία, η παράδοση των οποίων θα ξεκινήσει από το 2023 (στην καλύτερη περίπτωση) αλλά θα ολοκληρωθεί δύο χρόνια αργότερα, θα οδηγηθούμε σε μικρή μόνο αύξηση του στόλου, χωρίς να επέλθει κάποια δραστική βελτίωση για την πλειοψηφία των δρομολογίων.

    Υπό αυτές τις συνθήκες, τόσο η χρήση των λεωφορείων του leasing (τα οποία θα μείνουν στην Αθήνα τουλάχιστον μέχρι το 2024, με ενδεχόμενο να αγοραστούν αργότερα), όσο και η συνεργασία με τα ΚΤΕΛ (με τον αριθμό των γραμμών να μπορεί να μειωθεί ή να αυξηθεί ανάλογα με τις ανάγκες) παραμένουν απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να μη χειροτερέψει περαιτέρω η κατάσταση για τους επιβάτες.

    Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει αρκετά για να εξασφαλίσει ότι σε λίγα χρόνια οι συγκοινωνίες της Αθήνας θα μπορούν να λειτουργήσουν με έναν μικρό σε ηλικία και επαρκή στόλο αστικών λεωφορείων χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση μεταχειρισμένων δανεικών λεωφορείων ή η παραχώρηση μεταφορικού έργου σε ιδιώτες και μάλλον θα έχει δίκιο.

    Έστω λοιπόν και τώρα και με δεδομένους τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινείται το ελληνικό δημόσιο ας ελπίσουμε πως η κυβέρνηση θα αποφασίσει να προχωρήσει και στον επόμενο διαγωνισμό για την προμήθεια επιπλέον αστικών λεωφορείων, προκειμένου να μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για τη λειτουργία των συγκοινωνιών τα επόμενα χρόνια.


    Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


    ΚΤΕΛ και τηλεματική: Κάλλιο αργά παρά ποτέ, έφτασε και στη Βουλή μέσω ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το ζήτημα της μη εμφάνισης των λεωφορείων των ΚΤΕΛ στην εφαρμογή τηλεματικής του ΟΑΣΑ. Για να «ευλογήσουμε τα γένια μας», το Athens Transport έθιξε το συγκεκριμένο ζήτημα από την πρώτη κιόλας μέρα κυκλοφορίας των λεωφορείων των ΚΤΕΛ πριν από δύο χρόνια, ενώ γράψαμε και άλλες φορές σχετικά. Σύμφωνα με το δικό μας ρεπορτάζ, ο εξοπλισμός της τηλεματικής είναι τοποθετημένος στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ, όπως προβλέπεται στη σύμβαση και χρησιμοποιείται για την πιστοποίηση εκτέλεσης (ή μη εκτέλεσης) του συνόλου των δρομολογίων που τους έχουν ανατεθεί. Αυτό που δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα είναι η διασύνδεση του εξοπλισμού με το σύστημα τηλεματικής του ΟΑΣΑ (έξυπνες στάσεις, app κλπ) καθώς δεν έχει υπάρξει συμφωνία για το ποιος θα αναλάβει το σχετικό κόστος. Αναμένουμε όμως με ενδιαφέρον και την απάντηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

    Δικαστικό προηγούμενο: Η καταδίκη του οδηγού λεωφορείου στη Θεσσαλονίκη σε ποινή 8μηνης φυλάκισης με αναστολή καθώς, όπως κατηγορήθηκε, κατέβασε από το όχημα έναν 11χρονο για μη χρήση μάσκας, δημιουργεί ένα σαφές δικαστικό προηγούμενο σχετικά με την μετακίνηση ανηλίκων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Έτσι, είναι πλέον δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν έχουν το δικαίωμα να κατεβάσουν από το όχημα κάποιον ασυνόδευτο ανήλικο, οποιαδήποτε κι αν είναι η αφορμή (π.χ. μη χρήση εισιτηρίου). Λογικά, θα πρέπει είτε να ειδοποιούνται οι κηδεμόνες του ανήλικου επιβάτη, είτε να ζητείται η επέμβαση της αστυνομίας, προφανώς για τα πιο σοβαρά περιστατικά. Γενικότερα πάντως, όσον αφορά τη χρήση μάσκας, ο νόμος προβλέπει τα αρμόδια όργανα ελέγχου (όχι ότι ποτέ κάνουν έλεγχο) στα οποία δεν περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες. Κανένας οδηγός λοιπόν δεν μπορεί να απαγορεύσει την είσοδο σε επιβάτη για μη χρήση μάσκας.

    Φωτιά σε λεωφορείο: Ένα ακόμα περιστατικό πυρκαγιάς σε λεωφορείο είχαμε πριν λίγες μέρες, αυτή τη φορά σε λεωφορείο της γραμμής 306. Σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφορεί, φαίνεται καπνός να βγαίνει από το λεωφορείο ενώ αυτό είναι σταθμευμένο στην αφετηρία στο σταθμό Μετρό Δουκ. Πλακεντίας.

    Δωρεά οικίσκου: Τον δανεισμό ενός οικίσκου-σταθμαρχείου για την προσωρινή στέγαση φύλακα του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου (ENEΕΓΥ-Λ) Αγίας Παρασκευής είχε αιτηθεί ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΔΕ) Θεόδωρος Μπουρλιάσκος, με επιστολή του προς τις «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.» (ΟΣΥ). Το αίτημα, σύμφωνα με τον Δήμο, έγινε άμεσα αποδεκτό από τον πρόεδρο της εταιρείας Βασίλη Ξυπολυτά για την ανακαίνιση της εγκατάστασης αλλά τη μεταφορά – τοποθέτηση στον προβλεπόμενο χώρο.

    Πληρωμή ΚΤΕΛ: Δαπάνη ύψους 1.605.024,30 ευρώ πραγματοποίησε ο ΟΑΣΑ για την πληρωμή της εκκαθάρισης Δ’ τριμήνου 2021 προς τα ΚΤΕΛ, που αφορά την ανάθεση εκτέλεσης αστικών και ειδικών τοπικού χαρακτήρα δρομολογίων στην περιοχή αρμοδιότητας ΟΑΣΑ. Στο ποσό έχει υπολογιστεί και ποινική ρήτρα που έχει καταλογιστεί συνολικού ποσού μετά χαρτοσήμου 196.535,85 ευρώ. Το ποσό πληρωμής καταμερίζεται στα ΚΤΕΛ ως εξής: ΚΤΕΛ Αττικής 864.389,10 ευρώ, ΚΤΕΛ Κορινθίας 499.545,36 ευρώ, ΚΤΕΛ Εύβοιας 128.157,92 ευρώ και ΚΤΕΛ Θηβών 112.931,92 ευρώ.


    Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

    Στην Ελλάδα…

    …και στον κόσμο


    Από τη Διαύγεια

    • Δαπάνη συνολικού ποσού 1.659.013,56 ευρώ με ΦΠΑ την Μηνιαία Ενιαία Χρέωση ηλεκτρονικού εισιτηρίου Μαΐου 2022
    • Δαπάνη ύψους 438.178,69 ευρώ με ΦΠΑ που αφορά την μηνιαία ενιαία χρέωση Μαΐου 2022 της Τηλεματικής
    • Δαπάνη ύψους 20.352,12 ευρώ με ΦΠΑ που αφορά την παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης ζημιών κακής χρήσης της Τηλεματικής μηνός Απριλίου 2022 και ζημιών κακής χρήσης μετεγκαταστάσεων της Τηλεματικής μηνός Μαΐου 2022
    • Διαγραφή από τη δύναμη του προσωπικού μίας υπαλλήλου λόγω μετάταξής της στο Δήμο Πετρούπολης

    • Διαγραφή από τη δύναμη του προσωπικού ενός οδηγού λόγω μετάταξής του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης

    • Διαγραφή από τη δύναμη του προσωπικού 3 εργαζόμενων λόγω μετάταξης

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα