Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024

Μεταβολές δρομολογίων ΜΜΜ από το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου

0
Ενημέρωση 22 Δεκεμβρίου Οι παρακάτω μεταβολές δρομολογίων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς βρίσκονται σε ισχύ από το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024 σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ και την ΣΤΑΣΥ: Αυτό το Σαββατοκύριακο: Σάββατο 21 Δεκεμβρίου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Τραμ μεταξύ 17:00 - 24:00 Σάββατο 21 Δεκεμβρίου: Τροποποίηση διαδρομής λεωφορειακών γραμμών 814, 909 έως τις 12:00 λόγω εργασιών επί...

Ηράκλειο: Στα σκαριά μελέτη για την κατασκευή γραμμής Τραμ

Share

    Ένα αστικό μέσο σταθερής τροχιάς που θα βελτιώσει τις μετακινήσεις είναι πιθανό πως θα αποκτήσει η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, αφού η δημοτική αρχή του Ηρακλείου προσπαθεί να αναβιώσει το σχέδιο για κατασκευή γραμμής (ή γραμμών) Τραμ, το οποίο χρονολογείται από τη δεκαετία του 90.

    Πριν από λίγες μέρες, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του αντιδημάρχου τεχνικών έργων Ηρακλείου κ. Γιάννη Αναστασάκη με το διευθύνοντα σύμβουλο της Αττικό Μετρό κ. Νικόλαο Κουρέτα συζητήθηκαν οι προδιαγραφές του εγχειρήματος και τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου το Τραμ να γίνει πραγματικότητα στην πόλη του Ηρακλείου.

    Σε πρώτη φάση, στόχος είναι η εξεύρεση χρηματοδότησης για την πραγματοποίηση μίας πλήρους Συγκοινωνιακής Μελέτης για την πόλη του Ηρακλείου στην οποία θα εξετάζεται η σκοπιμότητα και βιωσιμότητα του έργου. Όπως δήλωσε ο κ. Αναστασάκης, «εκ πρώτης όψεως πληρούμε τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση αυτού του έργου, ακόμα κι αν αυτό το έργο είναι δαπανηρό και να το πάμε ένα βήμα πιο κάτω, μελετώντας αν μπορεί να αναπτυχθεί με όρους 2022 το τραμ».

    Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα του συγκεκριμένου έργου, ο αντιδήμαρχος δήλωσε πως «το τραμ είναι κάτι πολύ ευρύτερο από την παλιά πόλη, αλλά θα το καταστήσει βιώσιμο αν έχει μια υπερτοπική σημασία να φτάνει στο ΠΑΓΝΗ, στο Πανεπιστήμιο, το Βενιζέλειο, αλλά και το ίδιο το νέο αεροδρόμιο. Η παλιά πόλη μπορεί να τροφοδοτήσει το μέσο πολύ δυναμικά, όπως έχουν δείξει τα μίνι μπας, αν έχει 1 εκατομμύριο επιβάτες τον χρόνο».

    Κατά τη συνάντηση με την Αττικό Μετρό συμφωνήθηκε να εξεταστούν τρία σενάρια σχετικά με το Τραμ: το πιο συντηρητικό θα περιλαμβάνει τη δημιουργία μίας γραμμής στο κέντρο της πόλης διευκολύνοντας την κυκλοφορία στους πεζοδρόμους του Ηρακλείου. Το δεύτερο σενάριο θα προβλέπει τη σύνδεση του Ηρακλείου με την Κνωσό, το Πανεπιστήμιο, το ΙΤΕ και την Αμμουδάρα και το τρίτο και πλέον φιλόδοξο θα αφορά τη σύνδεση της πόλης με το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι.

    Σύμφωνα με τον κ. Αναστασάκη υπάρχει προοπτική για τη χρηματοδότηση του έργου μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης. ωστόσο και ο ίδιος παραδέχθηκε πως το σενάριο σύνδεσης της πόλης με το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι (μία απόσταση περίπου 38 χλμ.) θα έχει βαρύ οικονομικό κόστος.

    Μία πρόταση από τα παλιά

    Η πρόταση για τη δημιουργία γραμμής Τραμ στο Ηράκλειο της Κρήτης, που βγήκε από το συρτάρι καθώς πλησιάζουμε στις επόμενες δημοτικές εκλογές, έχει ιστορία 20 και πλέον ετών. Τη δεκαετία του 90 ο τότε δήμαρχος Κώστας Ασλάνης (ο οποίος είχε διατελέσει και υφυπουργός συγκοινωνιών του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του 1980), είχε αναθέσει την υλοποίηση μελέτης ανάπτυξης Τραμ ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Η μελέτη σκοπιμότητας-βιωσιμότητας του έργου εκπονήθηκε από τη γερμανοελβετική κοινοπραξία Lahmeyer International – Switch Transit Consult) και προέβλεπε την κατασκευή δύο γραμμών συνολικού μήκους 14,2 χιλιομέτρων, με κόστος 45 δισ. δραχμών.

    Η γραμμή 1, μήκους 8,6 χιλιομέτρων με 17 στάσεις, θα ξεκινούσε από το σημερινό αεροδρόμιο του
    Ηρακλείου, και μέσω του λιμανιού και του κέντρου της πόλης και θα κατέληγε στο Παγκρήτιο Στάδιο.

    Η δεύτερη γραμμή μήκους 5,6 χλμ. με 10 στάσεις θα ξεκινούσε από το κέντρο της πόλης και θα κατέληγε στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Και οι δύο γραμμές θα διέθεταν συνολικά 14 συρμούς και θα εξυπηρετούσαν περίπου 29.600 επιβάτες καθημερινά.

    Οι εργασίες αναμένονταν να ξεκινήσουν το 2001 για να ολοκληρωθούν το 2004. Η χρηματοδότηση θα εξασφαλιζόταν κατά 25% από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης ενώ το υπόλοιπο ποσό θα το διέθεταν ιδιώτες. Τελικά, λόγω μη εξασφάλισης χρηματοδότησης εντός του χρονοδιαγράμματος, το έργο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

    Στο βάθος Κρητικός Σιδηρόδρομος…

    Ολοένα και περισσότερες προτάσεις αναβιώνουν το τελευταίο διάστημα και για τη δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής στο νησί της Κρήτης. Αφενός η κατασκευή του νέου αεροδρομίου του Ηρακλείου στο Καστέλλι, σε μία σημαντική απόσταση από την πόλη, και από την άλλη κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης έχουν οδηγήσει πρόσωπα και φορείς να ζητούν την δημιουργία σιδηροδρομικών γραμμών που θα ανατρέχουν τους παραπάνω οδικούς άξονες.

    Ανάμεσα σε αυτούς ο πρώην Δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας ο οποίος με πρόσφατη επιστολή του προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, ζητά την κατασκευή ενός σιδηροδρομικού δικτύου που θα εκτελεί επιβατικό έργο, θα διατρέχει το βόρειο τμήμα του νησιού και θα το συνδέει με το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι.

    Σύμφωνα με τον ίδιο τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία να τεθούν οι βάσεις για το συγκεκριμένο έργο, παράλληλα με την κατασκευή του ΒΟΑΚ, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις εκτάσεων.

    Ο ίδιος αναφέρεται στο όραμα του Ελευθέριου Βενιζέλου προς εκατονταετίας για τη δημιουργία Κρητικού Σιδηρόδρομου, ενώ προχωρά και σε σύγκριση με άλλα νησιά της Μεσογείου, όπως η Κορσική, που αν και με μικρότερο πληθυσμό και αριθμό επισκεπτών διαθέτει σιδηροδρομικό δίκτυο.

    Πηγές: neakriti.gr, patris.gr, anatolh.com, tanea.gr

    athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα