Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, 2025

Κίνδυνος υποβάθμισης των δρομολογίων του Μετρό προς Αεροδρόμιο εξαιτίας της καθυστέρησης στην προμήθεια νέων συρμών

Share

    Αμφιβολίες για το αν θα είναι δυνατή η συνέχιση των δρομολογίων του Μετρό προς και από το Αεροδρόμιο με τη σημερινή τους συχνότητα (δηλαδή ανά 30′ με διέλευση από όλους τους σταθμούς της γραμμής 3) και μετά την παράδοση της επέκτασης ως το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά προκαλεί η μεγάλη καθυστέρηση στην προμήθεια των νέων διρευματικών συρμών που θα ενισχύσουν το στόλο της ΣΤΑ.ΣΥ.

    Πρόκειται για τους συρμούς οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να κινούνται τόσο στο υπόγειο τμήμα του Μετρό όπου χρησιμοποιείται συνεχές ρεύμα τάσης 750V, όσο και στο επίγειο τμήμα του ΟΣΕ (τμήμα Δουκ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο) όπου χρησιμοποιείται εναλλασσόμενο ρεύμα 25kV.

    Σήμερα, η ΣΤΑ.ΣΥ. διαθέτει 7 τέτοιους συρμούς κατασκευής Hyundai Rotem (εμφανισιακά όμοιοι με τους συρμούς δεύτερης γενιάς του Μετρό, πλην όμως διαθέτουν χώρους αποσκευών και αυτοκόλλητα με το σύμβολο του αεροδρομίου), οι τέσσερις εκ των οποίων χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση των δρομολογίων ανά 30 λεπτά, ενώ οι υπόλοιποι τρεις βρίσκονται σε εφεδρεία ή συντήρηση.

    Με την παράδοση των τριών τελευταίων σταθμών της γραμμής 3 ως το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, θα καταστεί σύμφωνα με εκτιμήσεις αδύνατη η πραγματοποίηση του δρομολογίου Δημοτικό Θέατρο – Αεροδρόμιο κάθε 30′ με τη χρήση μόνο τεσσάρων συρμών, αφού ο συνολικός χρόνος της διαδρομής θα φτάνει ή και θα ξεπερνά τη μία ώρα. Αν όμως χρησιμοποιηθεί και ένας πέμπτος συρμός για τα δρομολόγια, αυτό θα σημαίνει πως μόνο ένας θα μπορεί να βρίσκεται σε εφεδρεία ενώ ένας ακόμα θα συντηρείται. Έτσι, με την πρώτη βλάβη συρμού δεν θα υπάρχει κανένας εφεδρικός ενώ σε περίπτωση και δεύτερης βλάβης θα πρέπει να μειωθούν τα δρομολόγια.

    Οι δύο πιο προφανείς εναλλακτικές που έχει η ΣΤΑ.ΣΥ. είναι είτε η συχνότητα των δρομολογίων από και προς το Αεροδρόμιο να μειωθεί από τα δύο ανά ώρα, είτε τα δρομολόγια αυτά να μην φτάνουν ως το Δημοτικό Θέατρο αλλά ως κάποιο άλλον ενδιάμεσο σταθμό. Αν τερματικός σταθμός τους γίνει ο σταθμός στο λιμάνι του Πειραιά (αφού στόχος είναι η σύνδεση του λιμανιού και του αεροδρομίου με το Μετρό), υπάρχει και μία πιθανότητα να μην απαιτηθεί η χρήση πέμπτου συρμού, αν οι τέσσερις που πραγματοποιούν το δρομολόγιο ελαχιστοποιήσουν το χρόνο παραμονής στους τερματικούς σταθμούς, αναχωρώντας λίγα δευτερόλεπτα μετά την άφιξή τους σε αυτούς.

    Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση θα γίνει πιεστική για τα συγκεκριμένα δρομολόγια. Πίσω στο 2018, όταν σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες υπήρχε σημαντικό πρόβλημα έλλειψης ανταλλακτικών, η ΣΤΑ.ΣΥ. αποφάσισε να χρησιμοποιεί τους διρευματικούς συρμούς μόνο στο τμήμα Δουκ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο, αναγκάζοντας το σύνολο των επιβατών να πραγματοποιεί μετεπιβίβαση στο σταθμό Δουκ. Πλακεντίας μέσω αλλαγής αποβάθρας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού και την παρέμβαση του Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προς την ΣΤΑ.ΣΥ. η οποία πήρε πίσω την αλλαγή στα δρομολόγια μόλις 10 μέρες αργότερα, με την τότε διοίκηση της εταιρείας να υποστηρίζει μάλιστα πως οι αντιδράσεις ήταν ελάχιστες και η μετεπιβίβαση εφαρμόστηκε μόνο για λόγους εξορθολογισμού του συγκοινωνιακού έργου, χωρίς περαιτέρω εξήγηση.

    Η ανάγκη προμήθειας επιπλέον διρευματικών συρμών, ιδιαίτερα κατόπιν της επέκτασης της γραμμής 3 ως τον Πειραιά, είναι γνωστή εδώ και χρόνια, με την Αττικό Μετρό να έχει εντάξει στον προγραμματισμό της την προμήθεια 6 συρμών, έργο προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ. Πέρυσι τον Μάρτιο, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής είχε αναφέρει στη Βουλή πως η Κυβέρνηση ευελπιστεί να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης η προμήθεια και νέων συρμών για το Μετρό, ενώ τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς είχε πει σε συνέδριο πως «σύντομα θα ακολουθήσει και ο διαγωνισμός στη ΣΤΑΣΥ για αγορά νέων συρμών», αναφερόμενος και στις δύο περιπτώσεις προφανώς στην αγορά διρευματικών συρμών.

    Πλέον, ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί αρκετά μετά την ολοκλήρωση των έργων της γραμμής 3 με τους νέους συρμούς να φτάνουν χρόνια μετά και σίγουρα «κατόπιν εορτής».

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα