Η επέκταση του Μετρό από τον Πειραιά προς το Κερατσίνι – Δραπετσώνα το Πέραμα και τη Σαλαμίνα δεν βρίσκεται στο σχεδιασμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ενώ η τοπική κοινωνία απέρριψε και την επέκταση του Τραμ προς τις περιοχές αυτές, σύμφωνα με την απάντηση του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Γιώργου Καραγιάννη σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννη Ραγκούση σχετικά με το αίτημα επέκτασης του Μετρό προς τις περιοχές αυτές.
Ο κ. Καραγιάννης έκανε αναφορά στην παράδοση της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό προς τον Πειραιά και τα υπόλοιπα έργα Μετρό που βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού και θα δημοπρατηθούν στη συνέχεια, μεταξύ των οποίων οι επεκτάσεις της γραμμής 2 προς το Ίλιον και τη Γλυφάδα, η επέκταση της γραμμής 1 προς το ΚΠΙΣΝ και η γραμμή 4 του Μετρό.
Από εκεί και πέρα, ο υφυπουργός επισήμανε πως οι χρηματικοί πόροι είναι πεπερασμένοι ενώ και η προηγούμενη διακυβέρνηση δεν έκανε κάτι για να προωθήσει την επέκταση του Μετρό προς τις περιοχές αυτές ή την υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας – Περάματος. Ο κ. Καραγιάννης επισήμανε επίσης πως αν και «όλες οι περιοχές που αναφέρετε χρειάζονται και δίκτυο Μετρό και δίκτυο Τραμ», οι συγκεκριμένες τοπικές κοινωνίες δεν δέχτηκαν την επέκταση του δικτύου Τραμ όταν υπήρξε διαβούλευση πριν μερικά χρόνια.
Πάντως ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών δεν ξεκαθάρισε αν θα προχωρήσει ο σχεδιασμός για την επέκταση του Τραμ προς το Κερατσίνι και το Πέραμα (οι σχετικές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη), ένα έργο που είχε παρουσιάσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας όταν ήταν πρωθυπουργός.
Με τη σειρά του, ο κ. Ραγκούσης απάντησε πως «αυτό το οποίο νομίζω ότι κρατάει ο κάθε ένας που μας ακούει και κάθε […] κάτοικος του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας, του Περάματος και της Σαλαμίνας είναι ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες, τις μελέτες και όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες που απαιτούνται, προκειμένου να υπάρξει επέκταση του μετρό σε αυτούς τους δήμους», υποστηρίζοντας πως το ζήτημα δεν είναι οικονομικό αλλά η έλλειψη πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης.
Στη δευτερολογία του ο κ. Καραγιάννης ανέφερε πως η κυβέρνηση προωθεί έργα μόνο όταν υπάρχουν μελέτες και τεχνο-οικονομικά μοντέλα, ενώ αυτή τη στιγμή η χώρα αντιμετωπίζει κρίσεις, μεταξύ άλλων και οικονομικής φύσης. Τέλος επανέλαβε ότι σχεδιάζονται έργα σε όλη την Αττική, ενώ η περιφέρεια της Β’ Πειραιά επωφελείται από έργα όπως η Δυτική Περιφερειακή Αιγάλεω με τους κόμβους του Σχιστού και του Σκαραμαγκά καθώς και η υποθαλάσσια ζεύξη.
Επίσκεψη στα γραφεία της Αττικό Μετρό
Το αίτημα για την επέκταση του Μετρό προς την περιοχή του Κερατσινίου, του Περάματος, εσχάτως και της Σαλαμίνας επανήλθε μετά την παράδοση της επέκτασης του Μετρό στον Πειραιά. Πριν από λίγες μέρες, αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής από το Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας επισκεύτηκε τα γραφεία της Αττικό Μετρό και το Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας κ. Κουρέτα.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος επιφυλάχθηκε να απαντήσει στο αίτημα του Δήμου, δηλώνοντας ότι περιμένει τους επόμενους μήνες τη δημοσίευση της συγκοινωνιακής μελέτης του ΟΑΣΑ που θα καταδείξει την αναγκαιότητα νέων επεκτάσεων. Ο Δήμαρχος τεκμηρίωσε την σκοπιμότητα της επέκτασης του μετρό στις γειτονιές του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας καθώς και τη βιωσιμότητα αυτής της επέκτασης. Ταυτόχρονα, πρότεινε στην Αττικό μέχρι την ολοκλήρωση της επέκτασης του μετρό να κατασκευαστεί γραμμή Τραμ που θα ενώνει τις γειτονιές αυτές με τους σταθμούς του μετρό και ταυτόχρονα θα συνδέει το Κερατσίνι με τη Δραπετσώνα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικό Μετρό δήλωσε ότι θα εξετάσει το αίτημα του Δήμου και θα δώσει σύντομα την απάντηση της εταιρίας και πάλι χωρίς αναφορά στις υπό εξέλιξη μελέτες.
Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com