Οι πωλήσεις λεωφορείων μηδενικών εκπομπών στην Ευρώπη εξαπλασιάστηκαν από το 2016 έως το 2021 με τον αριθμό να αυξάνεται από 400 σε 2.500 οχήματα
Το 2021, τα πλήρως ηλεκτρικά λεωφορεία αντιπροσώπευαν το 10% των πωλήσεων νέων λεωφορείων, έχοντας αντίστοιχο μερίδιο με τα ηλεκτρικά επιβατικά αυτοκίνητα. Τα στοιχεία αφορούν όλες τις κατηγορίες λεωφορείων, ενώ συγκριμένα στα αστικά λεωφορεία, τα ηλεκτρικά την ίδια χρονιά αντιπροσώπευαν πάνω από το 20% της αγοράς στην Ευρώπη (και το 30% το πρώτο εξάμηνο του 2022).
Όπως αναφέρεται αναλυτικά σε έκθεση που δημοσιεύτηκε από το ICCT (Διεθνές Συμβούλιο για τις Καθαρές Μεταφορές), μέχρι το τέλος του 2021, ο στόλος των σχεδόν 700.000 λεωφορείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών, αποτελούταν από περισσότερα από 9.000 ηλεκτρικά λεωφορεία και 20.000 λεωφορεία φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, «Η αγορά των λεωφορείων στην Ευρώπη είναι λιγότερο συγκεντρωμένη από την αγορά των φορτηγών. Στον τομέα των φορτηγών, επτά κατασκευαστές πραγματοποιούσαν το 97% των πωλήσεων το 2021, ενώ οι επτά κορυφαίοι κατασκευαστές λεωφορείων ήταν υπεύθυνοι για το 74% των πωλήσεων». Ενδιαφέρον έχει και η παρατήρηση πως «Αν και οι παραδοσιακοί κατασκευαστές κατείχαν μερίδιο 75% του συνόλου των λεωφορείων που πωλήθηκαν ήταν υπεύθυνοι μόνο για το 45% των πωλήσεων ηλεκτρικών λεωφορείων το 2021», που σημαίνει ότι η αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών λεωφορείων έχει φέρει νέους «παίκτες» στο προσκήνιο.
Και οι παραδοσιακοί κατασκευαστές όμως έχουν αρχίσει να βάζουν στόχους για αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών λεωφορείων, με την MAN να έχει ως στόχο το 50% των πωλήσεών της το 2025 να αφορά ηλεκτρικά λεωφορεία (συμπεριλαμβανομένων και υβριδικών), την Scania να προβλέπει μερίδιο 10% για πωλήσεις ηλεκτρικών λεωφορείων την ίδια χρονιά και την Daimler να διακόπει τις πωλήσεις λεωφορείων diesel το 2030.
Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία για τις πωλήσεις λεωφορείων φυσικού αερίου, με τη συγκεκριμένη αγορά να έχει προβάδισμα σε μικρό αριθμό χωρών. Η Γαλλία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Πορτογαλία που αντιπροωσπεύουν το 1/3 των πωλήσεων λεωφορείων στην Ευρώπη έχουν την πρωτοπορία με τριπλασιασμό των πωλήσεων λεωφορείων φυσικού αερίου, από 750 οχήματα το 2017 σε 2.100 το 2021.
Στον πάτο της λίστας η Ελλάδα
Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με μηδενικές πωλήσεις λεωφορείων μηδενικών εκπομπών αλλά και μηδενικές πωλήσεις νέων λεωφορείων γενικότερα, με την πρωτεύουσα να δίνει τον τόνο.
Στη λίστα με τα δεδομένα για τη σύνθεση των στόλων των λεωφορείων στις πρωτεύουσες των χωρών της Ευρώπης, η Αθήνα διαθέτει 1.611 λεωφορεία και 286 τρόλεϊ (ως πηγή αναφέρονται δημοσιεύσεις της Ο.ΣΥ.). Κανένα όμως από τα λεωφορεία δεν είναι ηλεκτρικό, ενώ 301 είναι λεωφορεία φυσικού αερίου.
Άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που δεν διαθέτουν κανένα ηλεκτρικό λεωφορείο είναι η Λευκωσία (τα στοιχεία της έρευνας αφορούν ολόκληρη την Κύπρο), το Ζάγκρεμπ, η Ρώμη, το Βουκουρέστι και η Λιουμπλιάνα. Λιγότερα από 10 ηλεκτρικά λεωφορεία διαθέτουν το Ταλίν, το Βίλνιους, η Ρίγα, το νησί της Μάλτας και η Βέρνη.
Εξίσου αρνητικό είναι πως η Αθήνα είναι μία από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που δεν διαθέτει ακόμα κάποιο ποσοτικό στόχο για την αύξηση του στόλου των λεωφορείων μηδενικών εκπομπών. Οι περισσότερες πρωτεύουσες έχουν στόχους για την πλήρη αντικατάσταση του στόλου των λεωφορείων τους με οχήματα μηδενικών εκπομπών από το 2025 (Κοπεγχάγη, Άμστερνταμ) μέχρι το 2040 (Βιέννη, Λισαβόνα).
Πηγή: sustainable-bus.com
athenstransport.com