Τέλος στις απευθείας αναθέσεις συμβάσεων παροχής συγκοινωνιακού έργου για αστικές λεωφορειακές γραμμές στη Θεσσαλονίκη θέλει να βάλει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αρχής γενομένης από το 2023.
Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, τον Μάρτιο του 2023 αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός για την ανάθεση 41 λεωφορειακών γραμμών σε ιδιώτη για περίοδο 10 ετών. Πρόκειται για τις γραμμές οι οποίες σήμερα πραγματοποιούνται με λεωφορεία των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης (και άλλων γειτονικών ΚΤΕΛ μέσω υπεργολαβίας).
Αυτόν τον καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία κατάρτισης των τευχών του διαγωνισμού, ο οποίος, όπως είναι φυσικό, πέρα από τις τοπικές εταιρείες ΚΤΕΛ αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον και από μεγάλες εταιρείες παροχής οδικών μεταφορών του εξωτερικού.
Μέχρι τότε, ο ΟΑΣΘ έχει ως στόχο την επέκταση της σύμβασης με τα ΚΤΕΛ για την παροχή συγκοινωνιακού έργου σε 31 γραμμές συν 10 ακόμα (οι δύο εποχικές), με την προσθήκη 46 επιπλέον λεωφορείων.
Μέσω πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης, η λειτουργία του ΟΑΣΘ, ο οποίος από το 2017 βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης εν λειτουργία, έλαβε παράταση λειτουργίας κατά ένα έτος, μέχρις ότου σχεδιαστεί ο χάρτης λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Θεσσαλονίκης, ενόψει και της έναρξης λειτουργίας του Μετρό. Υπενθυμίζεται, ότι την εποπτεία των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης έχει ο κρατικός Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ) ο οποίος όμως δεν εκτελεί απευθείας συγκοινωνιακό έργο, όπως συμβαίνει με τον όμιλο ΟΑΣΑ στην Αθήνα.
Τι θα γίνει με τα λεωφορεία της Αθήνας
Ο διαγωνισμός για την ανάθεση συγκοινωνιακού έργου στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει «οδηγό» για το μέλλον και για τις συγκοινωνίες της Αθήνας, αφού και στο παρελθόν η Θεσσαλονίκη ήταν η πόλη που προηγήθηκε και σε άλλες πρωτοβουλίες, όπως την ανάθεση συγκοινωνιακού έργου σε ΚΤΕΛ και την προμήθεια λεωφορείων μέσω leasing.
Μέσω της πρόσφατης -δεύτερης κατά σειρά- παράτασης της σύμβασης παραχώρησης συγκοινωνιακού έργου μεταξύ του ΟΑΣΑ και των ΚΤΕΛ, τα λεωφορεία των ιδιωτών θα εκτελούν δρομολόγια σε 72 λεωφορειακές γραμμές μέχρι και τον Οκτώβριο του 2023. Σύμφωνα με το κείμενο της σύμβασης, η παραχώρηση είναι επιβεβλημένη λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ η αύξηση του αριθμού των παραχωρούμενων λεωφορειακών γραμμών (από 60 προηγουμένως) κρίνεται απαραίτηση λόγω της έλλειψης 50 οχημάτων από τον στόλο της ΟΣΥ για την αναμπόδιστη και χωρίς φαινόμενα συνωστισμού λειτουργία τους.
Με την πανδημία του κορωνοϊού όμως να έχει περάσει στην επόμενη φάση και την αναμενόμενη παράδοση των πρώτων νέων λεωφορείων από τα 430 περίπου (τα δύο τρίτα του συνόλου, αφού τα υπόλοιπα θα πάνε στη Θεσσαλονίκη) του μεγάλου διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη μέσα στο 2023, είναι αμφίβολο κατά πόσο θα επιχειρηθεί και τρίτη παράταση της συγκεκριμένης σύμβασης.
Πολλά βεβαίως θα εξαρτηθούν και από τις πολιτικές εξελίξεις του 2023, το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως ένα χρόνο από σήμερα η ΟΣΥ θα εξακολουθεί να μην διαθέτει επαρκή στόλο λεωφορείων για την παροχή συγκοινωνιακού έργου χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών με τον έναν ή άλλο τρόπο.
Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com