Αύξηση του επιβατικού έργου κατά 25% με 50 επιπλέον λεωφορεία και 12 επιπλέον λεωφορειακές γραμμές προβλέπει η σύμβαση που υπεγράφη αυτή την Τρίτη μεταξύ του ΟΑΣΑ, των ΚΤΕΛ Αττικής, Κορινθίας, Εύβοιας και Θηβών και της ΟΣΥ Α.Ε.
Στο κείμενο της Σύμβασης 96/2022, η οποία αποτελεί παράταση και επέκταση της αρχικής σύμβασης που υπεγράφη των Οκτώβριο του 2020, γίνεται αναφορά στις συνθήκες οι οποίες επιβάλλουν την συνέχιση και επέκταση της παραχώρησης συγκοινωνιακού έργου, με παράθεση σχετικών στοιχείων σχετικά με τις πληρότητες των αστικών λεωφορείων της Αθήνας.
Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στις «συνεχώς μεταβαλλόμενες επιδημιολογικές συνθήκες ιδίως το τελευταίο χρονικό διάστημα (πρβλ μεταλλάξεις της πανδημίας, αύξηση κρουσμάτων και βαθμός/συχνότητα μετάδοσης της νόσου)» και σε στοιχεία για το μεταφορικό έργο της ΟΣΥ. Έτσι, αναφέρεται πως παρόλο που μεταξύ Σεπτεμβρίου 2020 και Μαρτίου 2022 καταγράφηκε σημαντική αύξηση του αριθμού των λεωφορείων της ΟΣΥ που εξέρχονται κατά την πρωινή αιχμή (1.152 οχήματα), αυτά υπολείπονται κατά 63 οχήματα του προγραμματισμένου αριθμού οχημάτων.
Επιπλέον, κατά τους χειμερινούς μήνες του 2022 υπολογίστηκε πως η πληρότητα σε 25 λεωφορειακές γραμμές ήταν ιδιαίτερα αυξημένη και ξεπερνούσε το 65% της χωρητικότητας των οχημάτων κατά τις ώρες πρωινής αιχμής. Επιπλέον, λόγω της αύξησης της επιβατικής κίνησης που αναμένεται να προκαλέσει η παράδοση των σταθμών του Μετρό στον Πειραιά, επιβάλλεται, όπως αναφέρεται στη σύμβαση η επέκταση του συγκοινωνιακού έργου με τη δρομολόγηση 50 πρόσθετων λεωφορείων και 12 επιπλέον γραμμές να περνούν στα ΚΤΕΛ.
Η νέα σύμβαση έχει ισχύ από 7 Οκτωβρίου 2022 (όταν και έληξε η προηγούμενη) έως 6 Οκτωβρίου 2023. Επομένως, οι εταιρείες ΚΤΕΛ θα αποζημιωθούν για τα δρομολόγια τα οποία εκτελούσαν εδώ και δύο μήνες μέσω “δωρεάς” προς τον ΟΑΣΑ.
Μέρος της σύμβασης, και αυτή τη φορά, αποτελούν οι αναλυτικοί πίνακες με τον αριθμό των οχημάτων, των δρομολογίων και των οχηματοχιλιομέτρων ανα γραμμής, περίοδο δρομολόγησης και ημέρα.
Δείτε αναλυτικά το σύνολο των λεωφορειακών γραμμών που αναλαμβάνουν τα ΚΤΕΛ
Τα περισσότερα από τα νέα λεωφορεία (47) θα προέλθουν από τα ΚΤΕΛ Κορινθίας, ενώ 2 επιπλέον οχήματα θα δρομολογηθούν από τα ΚΤΕΛ Αττικής και 1 από τα ΚΤΕΛ Θηβών. Σύμφωνα με πληροφορίες του Athens Transport, οι παραπάνω εταιρείες ΚΤΕΛ έχουν ήδη πραγματοποιήσει ενέργειες προκειμένου να εξασφαλίσουν τα οχήματα αυτά από άλλες εταιρείες ΚΤΕΛ ανά την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό.
Η αποζημίωση των ΚΤΕΛ θα παραμείνει στο 1,41 ευρώ ανά οχηματοχιλιόμετρο (δεν περιλαμβάνεται ΦΠΑ με το οποίο δεν θα επιβαρύνονται τα ΚΤΕΛ), «υπό την επιφύλαξη της μεταβολής των μεταβλητών δαπανών βάσει της “ρήτρας καυσίμου”, πλέον των πρόσθετων μεταβλητών δαπανών “κενών” οχηματοχιλιομέτρων». “Κενά” θεωρούνται τα οχηματοχιλιόμετρα που πραγματοποιούνται για τις μετακινήσεις των λεωφορείων πέραν της εκτέλεσης δρομολογίων (προς και από τα αμαξοστάσια, προς και από συνεργεία επισκευής κ.λπ.).
Το παραπάνω ποσό της αμοιβής χωρίζεται σε τέσσερα μέρη: α) τις μεταβλητές δαπάνες, ύψους 11.185.723,70 ευρώ, β) τις σταθερές δαπάνες, ύψους 15.100.726, 99 ευρώ, γ) το κίνητρο αντιμετώπισης εισιτηριοδιαφυγής (σύμφωνα με την προηγούμενη σύμβαση ανέρχεται σε 4% επί των πωλήσεων εισιτηρίων που πραγματοποιούν τα ίδια τα ΚΤΕΛ), και δ) τις πρόσθετες μεταβλητές δαπάνες «κενών» οχηματοχιλιομέτρων, μέχρι και 180.000 ευρώ ανά τρίμηνο. Στα πρώτα δύο, προβλέπεται η επιβολή ρήτρας σε περίπτωση μη εκτέλεσης δρομολογίων.
Στη νέα σύμβαση δεν υπάρχει κάποια ξεχωριστή αναφορά στο ζήτημα της τηλεματικής πέρα από όσα ισχύουν στην αρχική σύμβαση για την υποχρέωση εγκατάστασης εξοπλισμού τηλεματικής σε όλα τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ προκειμένου να μπορεί να ελεγχθεί η πραγματοποίηση των δρομολογίων. Σε εκκρεμότητα πάντως μέχρι σήμερα βρίσκεται η διασύνδεση του συστήματος τηλεματικής των ΚΤΕΛ με την εφαρμογή του ΟΑΣΑ προκειμένου να είναι δυνατή η ενημέρωση των επιβατών.
Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com