Τα επιχειρήματα που έχουν εκφραστεί στο δημόσιο λόγω των ΗΠΑ σχετικά με το ζήτημα της δωρεάν μετακίνησης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, συνοψίζει σε δημοσίευμά του το Yahoo News.
Με αφορμή την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Ουάσιγκτον για δωρεάν μετακίνηση με τα λεωφορεία της πόλης, αρχής γενομένης από το επόμενο καλοκαίρι, ένα ζήτημα που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ανέφικτο για τις μεγάλες πόλεις (σχετικοί πειραματισμοί στο Ντένβερ του Κολοράντο τη δεκαετία του 1970 και στο Όστιν του Τέξας τη δεκαετία του 1980 στέφθηκαν με αποτυχία), έρχεται και πάλι στο προσκήνιο.
Την ώθηση έδωσε και η πανδημία του κορωνοϊού, αφού από το 2020 πόλεις των ΗΠΑ κατέφυγαν στη δωρεάν μετακίνηση για να προστατεύσουν τους υπαλλήλους στις συγκοινωνίες από την επαφή με τους πολίτες και να δώσουν στον πληθυσμό ένας εύκολο τρόπο μετακίνησης κατά τη διάρκεια των lockdown. Αν και έκτοτε τα μέτρα αυτά έληξαν στις περισσότερες περιπτώσεις, υπήρξαν και πόλεις που διατήρησαν τις δωρεάν μετακινήσεις.
Τα λεωφορεία στο Κάνσας Σίτι του Μιζούρι είναι δωρεάν από το 2020, ενώ στην πόλη της Αλεξάντρια της Βιρτζίνια, που θεωρείται προάστιο της πρωτεύουσας των ΗΠΑ, τα λεωφορεία είναι δωρεάν από τα τέλη του 2021. Οι δωρεάν μετακινήσεις έχουν λάβει την υποστήριξη δημάρχων σημαντικών πόλεων, όπως της Michele Wu στη Βοστώνη και της Karen Bass στο Λος Άντζελες. Και στην Ευρώπη όμως έχουν ληφθεί ανάλογα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Γερμανίας, ενώ δύο μικρές ευρωπαϊκές χώρες, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα έχουν καταργήσει το εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Οι υποστηρικτές των δωρεάν μετακινήσεων αναφέρουν πως το όποιο κόστος για τις πόλεις αντισταθμίζεται από τα οφέλη για τους πολίτες. Μέσω της κατάργησης των εισιτηρίων, ενισχύεται το εισόδημα των φτωχότερων πολιτών και μειώνονται οι κοινωνικές ανισότητες. Αντίθετα με τους επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών, οι οδηγοί αυτοκινήτων δεν πληρώνουν κάποιο απευθείας “εισιτήριο” για τη χρήση των δρόμων, το κόστος συντήρησης των οποίων είναι μεγαλύτερο από το κόστος λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και πέφτει σε όλους τους πολίτες. «Οι δωρεάν μετακινήσεις είναι ζήτημα φυλετικής δικαιοσύνης» επισημαίνει η δήμαρχος Wu. Άλλοι υποστηρικτές αναφέρουν πως οι δωρεάν μετακινήσεις θα πείσουν περισσότερους οδηγούς να αφήσουν τα αυτοκίνητα και να μετακινηθούν με τις αστικές συγκοινωνίες, κάτι που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Όσοι εναντιώνονται στις δωρεάν μετακινήσεις υποστηρίζουν με τη σειρά τους πως αυτό που αποτρέπει τους Αμερικανούς από το χρησιμοποιήσουν τα ΜΜΜ δεν είναι το κόστος των εισιτηρίων αλλά η ποιότητα των υπηρεσιών. Αναφέρουν ότι ο καλύτερος τρόπος να αυξηθεί η χρήση τους είναι να διορθωθούν προβλήματα που έχουν να κάνουν με την αξιοπιστία των δρομολογίων, το συνωστισμό, τις υποβαθμισμένες υποδομές και την μη εξυπηρέτηση περιοχών, προβλήματα που είναι κοινά σε πολλά μεταφορικά συστήματα των ΗΠΑ. Το κόστος για όλα αυτά είναι πολύ σημαντικό και η κατάργηση των εισιτηρίων δεν πρόκειται να βοηθήσει στην χρηματοδότηση των απαραίτητων project.
Τέλος, έχουν εκφραστεί επιφυλάξεις για το όφελος των δωρεάν μετακινήσεων στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Έρευνες σε διάφορες πόλεις έχουν δείξει πως η επιβατική κίνηση αυξάνει μεν όταν οι μετακινήσεις είναι δωρεάν, οι περισσότεροι όμως εκ των νέων επιβατών δεν είναι πρώην οδηγοί ΙΧ αλλά όσοι προηγουμένως μετακινούταν με τα πόδια ή με ποδήλατο.
Πηγή: Yahoo News
athenstransport.com