Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου, 2024

Δύο υποψήφιοι για τη λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης – Εγκαίνια με προσωρινό φορέα λειτουργίας

Share

    Δύο ήταν οι φορείς που υπέβαλαν σήμερα εκδήλωση ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό ΣΔΙΤ για τη λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης.

    Ο διαγωνισμός που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχει προϋπολογισμό ύψους 292 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ και αφορά την παραχώρηση της λειτουργίας και της συντήρησης του Μετρό Θεσσαλονίκης σε ιδιώτη για μία περίοδο 11 ετών. Είναι η πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση που η λειτουργία ενός αστικού μέσου σταθερής τροχιάς ανατίθεται σε ιδιώτες, αφού μέχρι τη δεκαετία του 1970 η λειτουργία της γραμμής του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, όπως και του τραμ παλαιότερα γίνονταν από εταιρείες ξένων συμφερόντων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετοχή στο διαγωνισμό θα λάβει η κοινοπραξία Άκτωρ Παραχωρήσεις – Hitachi και η ATM, ο δημοτικός συγκοινωνιακός φορέας του Μιλάνο.

    Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, η ανάθεση σε ξένο φορέα ή έστω σε κοινοπραξία με συμμετοχή ξένης εταιρείας ήταν μονόδρομος, λόγω της απαιτούμενης εμπειρίας.

    Τροπολογία για άμεση λειτουργία

    Καθώς ήταν φανερό ότι ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ θα καθυστερούσε επιπλέον τη λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης (μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται προπαρασκευαστική περίοδος 12-18 μηνών για την εγκατάσταση και προετοιμασία του αναδόχου πριν την πλήρη λειτουργία), η κυβέρνηση επέλεξε να προωθήσει τροπολογία μέσω της οποίας γίνεται δυνατή η λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης αμέσως μετά την ολοκλήρωση των έργων από την κοινοπραξία κατασκευής του έργου.

    Προς το παρόν, στόχος παραμένει το βασικό έργο να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023.

    Σύμφωνα με την τροπολογία σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, η Αττικό Μετρό έχει τη δυνατότητα να αναθέσει στον Ανάδοχο του Βασικού Έργου [είναι η ελληνο-ιταλική κοινοπραξία ΑΕΓΕΚ IMPREGILO – ANSALDO T.S.F. – SELI – ANSALDOBREDA] τη λειτουργία του έργου για χρονικό διάστημα δύο (2) ετών με δυνατότητα προαίρεσης για ένα (1) ακόμη έτος, αμέσως μετά την περίοδο κατασκευής του.

    Με τη σύναψη της σχετικής συμπληρωματικής σύμβασης διασφαλίζεται η επίσπευση της κανονικής λειτουργίας του μετρό, αφού η λειτουργία αυτού θα διενεργείται για την ως άνω μεταβατική περίοδο από τον κατασκευαστή του, προς όφελος των επιβατών και με θετικά αποτελέσματα για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση του κέντρου της Θεσσαλονίκης και εν συνεχεία η λειτουργία και συντήρηση θα διεξάγεται από τον ανάδοχο του υπό εξέλιξη διαγωνισμού ανακήρυξης αναδόχου μέσω ΣΔΙΤ.

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα