Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024

Κυριακή 17 Νοεμβρίου: Άνοιξαν οι σταθμοί του Μετρό – Ως το πρωί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο

0
Ενημέρωση ώρα 20:35 Άνοιξε και ο σταθμός Μέγαρο Μουσικής του Μετρό με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. Όλοι οι σταθμοί του Μετρό είναι πλέον ανοικτοί. Ενημέρωση ώρα 20:00 Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. άνοιξε και ο σταθμός Ευαγγελισμός της γραμμής 3 του Μετρό. Κλειστός παραμένει μόνο ο σταθμός Μέγαρο Μουσικής και οι συρμοί διέρχονται χωρίς...

Η οδύσσεια του WiFi στις συγκοινωνίες της Αθήνας

Share

    Η είδηση για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΣΤΑΣΥ και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με στόχο, μεταξύ άλλων, και την εγκατάσταση δωρεάν δικτύου WiFi σε όλους τους σταθμούς του Μετρό της Αθήνας, αντιμετωπίστηκε από πολλούς με δυσπιστία, ως μία ακόμα εξαγγελία εν μέσω μάλιστα της προεκλογικής περιόδου, σαν ένα έργο που το έχουμε όλοι ξαναδεί.

    Οι εξαγγελίες και οι αποσπασματικές προσπάθειες για την εγκατάσταση δικτύων ασύρματου διαδικτύου στις συγκοινωνίες της Αθήνας έχουν ιστορία τουλάχιστον 12 ετών, με το Athens Transport να τις έχει παρακολουθήσει από κοντά.

    Ήταν το 2011, όταν πολλοί από εμάς αγόραζαν το πρώτο τους έξυπνο κινητό τηλέφωνο με τη χρήση του διαδικτύου όμως να περιορίζεται σε χώρους που προσφέρουν δωρεάν ασύρματη σύνδεση WiFi λόγω του υψηλού κόστους των δεδομένων. Ήταν επίσης η εποχή που η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου είχε κάνει σημαντική προσπάθεια για την ψηφιοποίηση του κράτους και οι συγκοινωνίες της Αθήνας ετοιμάζονταν για τα μεγάλα έργα της τηλεματικής και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

    Το καλοκαίρι του 2011 λοιπόν, ο τότε Υπουργός Υποδομών Γιάννης Ραγκούσης ανακοινώνει πως μέσα σε ένα χρόνο όλοι οι σταθμοί του Μετρό και του ΟΣΕ αλλά και επιλεγμένοι σταθμοί λεωφορείων θα διαθέτουν ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο για τους επιβάτες, με το μικρό κόστος του έργου να το αναλαμβάνουν οι συγκοινωνιακοί φορείς. Σύντομα, ανακοινώθηκε πως το έργο θα ξεκινήσει πιλοτικά από 7 συγκεκριμένους σταθμούς (τελικά επιλέχθηκαν οι σταθμοί Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ακρόπολη, Δουκίσσης Πλακεντίας, Ομόνοια, Πειραιάς,  και Νερατζιώτισσα). Αυτοί ήταν και οι μόνοι σταθμοί του Μετρό που διέθεταν για ένα χρονικό διάστημα ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο την τελευταία δεκαετία.

    Ο σχετικός διαγωνισμός ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2012, και κατακυρώθηκε στην εταιρεία HELLAS ON LINE η οποία χρόνια αργότερα εξαγοράστηκε από την Vodafone. Η HOL κέρδισε το διαγωνισμό αφού η προσφορά της ήταν 0 (μηδέν) ευρώ. Δηλαδή δεν χρέωσε κανένα ποσό στις συγκοινωνίες της Αθήνας υπολογίζοντας πως θα βγάλει τα έξοδα της υπηρεσίας μέσω της προβολής διαφημίσεων στις συσκευές όσων θα προσπαθούσαν να συνδεθούν στο δίκτυο.

    Η εγκατάσταση του εξοπλισμού καθυστέρησε αρκετά, με τη λειτουργία του συστήματος να ξεκινά τελικά τον Οκτώβριο του 2013. Καθώς βέβαια η κυβέρνηση είχε αλλάξει, δεν ακολούθησε παρόμοιος διαγωνισμός για το σύνολο των σταθμών. Το WiFi στους παραπάνω σταθμούς λειτούργησε για λίγα χρόνια αλλά δεν συντηρήθηκε ποτέ (μάλλον δεν βοήθησε και το γεγονός πως η ανάδοχος εταιρεία δεν πληρώνονταν για τη λειτουργία του, επομένως δεν είχε κάποιο κίνητρο για να το διατηρήσει) μέχρις ότου σταμάτησε να λειτουργεί σταδιακά.

    Ο τότε Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έθεσε ως στόχο να εγκατασταθεί δίκτυο WiFi σε 100 με 150 λεωφορεία, κυρίως αυτά που θα εξυπηρετούσαν γραμμές που μεταφέρουν φοιτητές. Το Δεκέμβριο του 2013 ξεκίνησε δοκιμαστική λειτουργία σε δύο γραμμές ενώ λίγο αργότερα εξαγγέλθηκε η πραγματοποίηση διαγωνισμού για εγκατάσταση εξοπλισμού σε 1200-1500 λεωφορεία κάτι που δε συνέβη ποτέ αφού και πάλι άλλαξε η κυβέρνηση.

    Έφτασε 2017 μέχρι και πάλι οι συγκοινωνίες να μελετήσουν το ενδεχόμενο εγκατάστασης ασύρματου διαδικτύου, ενώ τον Ιανουάριο του 2018 ανακοινώθηκε συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, του Υπουργείου Υποδομών και της Περιφέρειας Αττικής για την εγκατάσταση δικτύου Wi–Fi σε 2.030 οχήματα (Λεωφορεία, Τρόλεϊ και Τραμ) με κόστος 900.000 ευρώ. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι ούτε αυτό το σχέδιο προχώρησε αν και παρέμεινε στο σχεδιασμό της ΟΣΥ μέχρι τουλάχιστον το 2021. Πλέον, το μόνο σίγουρο είναι ότι τα ηλεκτρικά λεωφορεία που θα κυκλοφορήσουν στους δρόμους της Αθήνας θα διαθέτουν ασύρματη σύνδεση Wifi αφού αυτό περιλαμβάνεται στις προδιαγραφές τους.

    Όσον αφορά τα μέσα σταθερής τροχιάς, εδώ και ένα χρόνο «ψήνεται» η συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της ΣΤΑΣΥ για το WiFi στους σταθμούς του Μετρό με το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας να έχει μπει στην τελική ευθεία για την υπογραφή. Σημειώνεται ότι το υπουργείο προωθεί τα τελευταία χρόνια την υλοποίηση του προγράμματος «WiFi4GR –Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο» το οποίο περιλαμβάνει την εγκατάσταση 2.500 σημείων πρόσβασης στο διαδίκτυο ανά την επικράτεια, ανάμεσα στα οποία θα βρίσκονται μάλλον και όλοι οι σταθμοί του Μετρό της Αθήνας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο «πατάει» πάνω στην εξαγγελία του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος το 2013 (!) είχε εξαγγείλει πως σε ένα χρόνο σε όλη την Ελλάδα θα διατίθεται δωρεάν ασύρματο διαδίκτυο.

    Και σήμα κινητής τηλεφωνίας στο Μετρό

    Παράλληλα με την οδύσσεια του WiFi, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προσπαθούσαν εδώ και χρόνια με δική τους πρωτοβουλία να βρουν μία φόρμουλα συνεργασίας προκειμένου να γίνει δυνατή η παροχή σήματος κινητής τηλεφωνίας στους σταθμούς και τις σήραγγες του Μετρό, καθώς αυτή είναι μέχρι και σήμερα η πιο πολυπληθής «περιοχή» της χώρας χωρίς σήμα κινητής τηλεφωνίας, με τις εταιρείες να χάνουν σημαντικά έσοδα σε ημερήσια βάση λόγω αυτής της εκκρεμότητας.

    Τελικά, το προηγούμενο καλοκαίρι υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της ΣΤΑΣΥ και των δύο εταιρειών που διαχειρίζονται τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας των παρόχων έτσι ώστε να τοποθετηθεί ο σχετικός εξοπλισμός. Το έργο ξεκίνησε στις αρχές της χρονιάς, και μέχρι το Μάρτιο αναμένεται η εγκατάσταση διαφορετικών συστημάτων κεραιών στον σταθμό του Αλίμου και στις δύο σήραγγες Αγ. Δημήτριος – Ηλιούπολη και Ηλιούπολη – Άλιμος τα οποία και θα τεθούν σε πιλοτική λειτουργία προκειμένου να γίνουν μετρήσεις και να εξαχθούν συμπεράσματα για το ποια τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί. Το σύστημα που θα προκριθεί θα λειτουργήσει, επίσης μέσα στη χρονιά, στο τμήμα Άγιος Δημήτριος – Ελληνικό της γραμμής 2 και αργότερα σε όλο το δίκτυο του Μετρό.

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα