Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024

Φθηνότερες «έξυπνες στάσεις» με τη βοήθεια της τεχνολογίας

Share

    Πριν από 20 χρόνια, η δουλειά του Derek Toups ήταν να πηγαίνει από στάση σε στάση, να ξεβιδώνει το πλαστικό κάλυμμα και να τοποθετεί ένα νέο έντυπο με τα σωστά δρομολόγια των λεωφορείων, αφαιρώντας το παλιό. Έτσι, περνούσε από κάθε στάση της πόλης του κάθε 4 με 5 μήνες, διάστημα κατά το οποίο οι στάσεις ήταν πιθανό να βανδαλιστούν, να υποστούν ζημιά λόγω των καιρικών συνθηκών ή απλά να να έχουν αναρτημένα δρομολόγια που δεν ισχύουν.

    Σήμερα, είναι Διευθυντής Λύσεων στην εταιρεία Vix Technologies με έδρα το Περθ της Αυστραλίας που εξειδικεύεται σε τεχνολογικές εφαρμογές για τον κλάδο των μεταφορών. Κατά το διάστημα αυτό, έχουν αναπτυχθεί τεχνολογίες όπως η παρακολούθηση της κίνησης των λεωφορείων σε ζωντανό χρόνο, η προβολή πληροφοριών (συνήθως σε κεντρικές στάσεις) μέσω χρήσης οθονών LED και στη συνέχεια LCD, με την τελευταία εξέλιξη να είναι οι οθόνες από ψηφιακό μελάνι ή epaper.

    Το ψηφιακό μελάνι δεν είναι καινούρια τεχνολογία, αφού εφευρέθηκε τη δεκαετία του 1970, ενώ εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιείται στους ψηφιακούς αναγνώστες τύπου Kindle. Αν και εκ πρώτης όψεως το γεγονός πως οι οθόνες αυτές είναι κατά βάση ασπρόμαυρες, δεν αναπαριστούν καλά εικόνες παρά μόνο κείμενο και διαθέτουν αργό refresh rate επομένως αποκλείεται η προβολή βίντεο, παρουσιάζουν σημαντικά πλεονεκτήματα για χρήση στις αστικές συγκοινωνίες.

    Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του epaper έναντι των συμβατικών οθονών είναι το μικρότερο κόστος, τόσο αγοράς (περίπου στο μισό μίας οθόνης LED) όσο και λειτουργίας. Οι οθόνες αυτές μπορούν να λειτουργούν μέχρι και 3 χρόνια με τη χρήση μπαταριών λιθίου εξαιτίας της πολύ μικρής κατανάλωσης ενέργειας. Έτσι, η εγκατάστασή τους σε οποιοδήποτε σημείο, ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές είναι εύκολη, αφού δεν χρειάζονται εκσκαφές για καλώδια ρεύματος ή τοποθέτηση φωτοβολταϊκών.

    Οι οθόνες epaper διαθέτουν καλύτερη αντίθεση (contrast) από τις συμβατικές οθόνες ενώ και με τη χρήση προστατευτικού πλαστικού η ορατότητα είναι καλύτερη σε εξωτερικούς χώρους. Επιπλέον είναι αδιάβροχες και έτσι μειώνεται η πιθανότητα βλαβών λόγω των καιρικών συνθηκών.

    Ο πρώτος συγκοινωνιακός οργανισμός που χρησιμοποίησε τις οθόνες της Vix Technologies ήταν η κομητεία Sanoma, βόρεια του Σαν Φρανσίσκο, πριν από δύο χρόνια. Πρόκειται για μία μεγάλη περιοχή με πόλεις, προάστια και αγροτικές περιοχές που μέχρι τότε δεν διέθεταν στάσεις με οθόνες. Πέρα από τις οθόνες οι νέες στάσεις διαθέτουν και τεχνολογία φωνητικής ανάγνωσης για όσους έχουν προβλήματα όρασης. Δύο χρόνια αργότερα, ο συγκοινωνιακός οργανισμός της κομητείας συνεχίζει να τοποθετεί έξυπνες στάσεις και σε νέες περιοχές.

    Η μεγαλύτερη όμως πόλη με «έξυπνες στάσεις» που χρησιμοποιούν τις οθόνες της Vix Technologies είναι το Λονδίνο. Πριν από λίγο καιρό ανακοινώθηκε η δοκιμαστική τοποθέτηση των οθονών με τεχνολογία epaper στις στάσεις της λεωφορειακής γραμμής 63, μία γραμμή που διέρχεται από το κέντρο της πόλης και χρησιμοποιεί μόνο λεωφορεία μηδενικών εκπομπών.

    Οι ασπρόμαυρες οθόνες και σε αυτή την περίπτωση θα λειτουργούν μέσω μπαταριών και θα ενημερώνουν για το χρόνο άφιξης του επόμενου λεωφορείου ανά γραμμή, για το πρόγραμμα δρομολογίων και για τους χάρτες της διαδρομής, με τις δύο τελευταίες πληροφορίες να εικονίζονται σε χάρτινες ανακοινώσεις μέχρι σήμερα. Σε επόμενη φάση σχεδιάζεται να μεταδίδονται και πληροφορίες για την πληρότητα των επόμενων λεωφορείων.

    Στόχος της Transport for London είναι οι «έξυπνες στάσεις» να αυξηθούν κατά 12% με νέες οθόνες να τοποθετούνται και στους 32 δήμους της βρετανικής πρωτεύουσας.

    Πέρα από τις φθηνότερες όμως οθόνες ψηφιακού μελανιού όμως η Transport for London θα χρησιμοποιήσει και συμβατικές οθόνες, δηλαδή τύπου τηλεόρασης, στα στέγαστρα των στάσεων της γραμμής 63. Εκεί θα απεικονίζονται περισσότερες πληροφορίες για τα δρομολόγια αλλά και πιο αναλυτικοί χάρτες της κάθε περιοχής.

    Πηγές: cities-today.com, yahoo.com, επιμέλεια: Αλέξανδρος Λιάρος

    athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα