Την «ταχεία επανεκκίνηση» του σιδηρόδρομου με αυξημένα μέτρα ασφαλείας αλλά μειωμένα δρομολόγια ανακοίνωσε ο Υπουργός Επικρατείας αρμόδιου για θέματα Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιώργου Γεραπετρίτη. Σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο κ. Γεραπτετρίτης αναφέρθηκε αναλυτικά στα θέματα που αφορούν το σιδηρόδρομο μετά το δυστύχημα των Τεμπών.
Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι ο σιδηρόδρομος μπορεί να επανεκινήσει τη λειτουργία του ακόμα και μέχρι το τέλος του μήνα, αλλά αυτό θα διευκρινιστεί μετά από επικοινωνία με όλους τους φορείς, και εφόσον εξασφαλιστεί η απόλυτη ασφάλεια και ο συντονισμός των φορέων
Ανάμεσα στα μέτρα που θα ληφθούν άμεσα είναι να εργάζονται 2 σταθμάρχες ανά σταθμό γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να μειωθεί το μεταφορικό έργο προκειμένου να επαρκεί το προσωπικό.
Όσον αφορά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του συστήματος Σηματοδότησης και Τηλεδιοίκησης, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι μέχρι στιγμής το έργο έχει αναπτυχθεί στο 70% και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο έτος, με την κυβέρνηση να παρακολουθεί στενά την υλοποίησή του. Για το σκοπό αυτό, ο πρωθυπουργός έχει επικοινωνήσει με τη διοίκηση της Alstom Γαλλίας και έχει δώσει σαφή εντολή για άμεση ολοκλήρωση του έργου.
Επιπλέον, έχει συμφωνηθεί μεγαλύτερος συντονισμός μεταξύ του διαχειριστή της υποδομής και τη εταιρείας Hellenic Train γύρω από θέματα ασφάλειας. Και οι εργαζόμενοι με τη σειρά τους είναι δεκτικοί ώστε να επικοινωνήσει ο σιδηρόδρομος υπό όρους ασφάλειας.
Από εκεί και πέρα θα υπάρξει επιπλέον οικονομική ενίσχυση της ΕΡΓΟΣΕ, επιπλέον αυτής που είχε δρομολογηθεί ήδη, ενώ θα δοθεί βάρος και στο θέμα της εκπαίδευσης προσωπικού με αναβάθμισή της.
Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι θα γίνουν όλες οι απαιραίτητες προσλήψεις προσωπικού και θα δημιουργηθεί νέο οργανόγραμμα για τον ΟΣΕ.
Στη Βουλή θα έρθει νομοθετικό πλαίσιο για την αυστηροποίηση των ποινών σε περιπτώσεις δολιοφθορών και κλοπών σιδηροδρομικού υλικού.
Πιο μακροπρόθεσμα, θα αλλάξει το επιχειρησιακό σχέδιο ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ προκειμένου να δοθεί βάρος στην ασφάλεια, ενώ θα υπάρξει συνεργασία με ευρωπαϊκούς φορείς (αναφέρθηκε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σιδηροδρόμων και το Γερμανικό κράτος) για την παροχή τεχνογνωσίας.
Επιπλέον, προσεχώς θα προχωρήσεις η σύσταση του Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Συμβάντων.
Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com