Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024

Κυβερνητική υπεραισιοδοξία για την επίλυση των προβλημάτων στο σιδηρόδρομο

Share

    Αν κάποιος άσχετος με την κατάσταση των ελληνικών σιδηροδρόμων παρακολουθούσε τη σημερινή συνέντευξη τύπου του Υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για τις Υποδομές και Μεταφορές κ. Γεραπετρίτη, θα μπορούσε να βγάλει το συμπέρασμα πως η Ελλάδα θα γίνει Γερμανία ως το τέλος της χρονιάς, όσον αφορά την ασφάλεια και λειτουργία των σιδηροδρόμων.

    Αν και ο υπουργός έδειξε ενημερωμένος, όσο είναι δυνατόν βέβαια μέσα σε μία εβδομάδα, για τις εκκρεμότητες στο ζήτημα της εγκατάστασης των συστημάτων σηματοδότητησης και τηλεδιοίκησης, δεν φάνηκε να κατανοεί σε βάθος τα μεγάλα δομικά προβλήματα που παρουσιάζει ο ελληνικός σιδηρόδρομος.

    Ο κ. Γεραπετρίτης υποστήριξε πως θα δοθεί μία μόνο ακόμα παράταση στη σχετική σύμβαση (σύμφωνα με το τελευταίο χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωνόταν το Σεπτέμβριο) μέχρι και το τέλος αυτής της χρονιάς, οπότε και θα λειτουργεί η σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο. Ο υπουργός υποστήριξε ότι σήμερα τα συστήματα έχουν παραδοθεί στο 70% του αντικειμένου της σύμβασης αν και δεν ξεκαθαρίστηκε σε τι ποσοστό λειτουργεί η σηματοδότηση σήμερα λόγω βλαβών (όπως παραδέχτηκε ότι συμβαίνει και στον Προαστιακό όπου 6 φωτοσήματα είναι εκτός λειτουργίας αναμένοντας ανταλλακτικά αλλά χωρίς να επηρεάζεται η ασφάλεια, όπως είπε).

    Το «μυστικό» για τη δρομολόγηση της γρήγορης ολοκλήρωσης των έργων φαίνεται πως ήταν η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τη διοίκηση της Alstom Γαλλίας. Αν βέβαια αυτό βοήθησε έστω και στο ελάχιστο, μία απορία είναι για ποιο λόγο ο πρωθυπουργός δεν έκανε το τηλέφωνο τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Μάλλον προφανώς επειδή η ασφάλεια στο σιδηρόδρομο δεν ήταν προτεραιότητα της κυβέρνησης μέχρι σήμερα.

    Ο υπουργός διαβεβαίωσε πως όλοι οι φορείς του σιδηρόδρομου, οι εργαζόμενοι σε αυτόν αλλά και η κυβέρνηση επιθυμούν τα δρομολόγια να επανεκκινήσουν το συντομότερο δυνατό αλλά με όρους ασφάλειας. Μέχρι σήμερα πάντως δεν έχουν αποφασιστεί οι ακριβείς όροι με τους θα γίνει η λειτουργία αυτή, αλλά με βάση τα λεγόμενα του κ. Γεραπετρίτη, οι επιβάτες του σιδηρόδρομου μπορούν να περιμένουν μία σημαντική υποβάθμιση των δρομολογίων (που θα έρθει να προστεθεί στα υφιστάμενα προβλήματα), η διάρκεια της οποίας θα εξαρτηθεί από το πότε θα ολοκληρωθούν όλα τα έργα που εκκρεμούν.

    Ο κ. Γεραπετρίτης εμφανίστηκε υπεραισιόδοξος και όσον αφορά την αναμόρφωση της λειτουργίας του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ με νέα οργανογράμματα και αύξηση του προσωπικού. Την ίδια στιγμή βέβαια οι προσλήψεις οι οποίες δρομολογήθηκαν (και όχι όλες όσες πραγματοποιήθηκαν) αυτή την τετραετία) ήταν περί τις 200, αρκετές εκ των οποιων με μπλοκάκια και όχι μόνιμες, σημαντικά λιγότερες των 1000-1500 που απαιτούνται προκειμένου να μην υφίσταται έλλειψη προσωπικού στον ΟΣΕ.

    Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως θα επανεξεταστεί όλο το πλαίσιο εκπαίδευσης του προσωπικού στο σιδηρόδρομο, και θα εξεταστεί αν υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις παρόμοιες με τον μοιραίο σταθμάρχη της Λάρισας, δηλαδή άτομα μεγάλης ηλικίας (αν και τόνισε ότι η συγκεκριμένη ηλικία δεν είναι απαγορευτική για τη θέση) με πιθανώς ελλιπείς γνώσεις και εμπειρία. Ανέφερε επίσης πως στο εξής οι σταθμάρχες θα πρέπει να έχουν και πιο εξειδικευμένες γνώσεις αφού η διαχείριση της κυκλοφορίας θα γίνεται εν τέλει μέσω των νέων συστημάτων, δηλαδή με οθόνες υπολογιστών.

    Όσον αφορά την Hellenic Train, ο υπουργός απέφυγε να μιλήσει για τυχόν ευθύνες της εταιρείας και δεν απάντησε στο εάν είναι ικανοποιημένος από τη λειτουργία της μέχρι σήμερα. Ανέφερε ότι θα συνεργαστεί μαζί της αλλά θα δείξει και αυστηρότητα όπου απαιτείται. Υπεραμύνθηκε επίσης της μη συμπερίληψης επενδύσεων για την ασφάλεια στη σύμβαση της εταιρείας για τις «άγονες γραμμές» αναφέροντας πως αυτές είναι επενδύσεις που πρέπει να κάνει το κράτος και όχι η Hellenic Train.

    Είναι απορίας άξιο πώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι μέσα στον ένα-ενάμιση μήνα κυβερνητικού έργου που απομένει είναι δυνατό να δρομολογηθούν όλα όσα δεν έγιναν, όχι μόνο μέσα στην προηγούμενη τετραετία, αλλά και ολόκληρη την περασμένη δεκαετία των μνημονίων. Πρόκειται για ενέργειες που θα πρέπει να έχουν συνέχεια τόσο κυβερνητική όσο και διοικητική. Μέχρι σήμερα πάντως δεν έχουν βρεθεί καν οι επόμενοι επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ, με τις διοικήσεις των οργανισμών να εξακολουθούν να βρίσκονται υπό παραίτηση εδώ και μία εβδομάδα.

    Παράλληλα όμως, οι εξαγγελίες του κ. Γεραπετρίτη αποτελούν μία βουβή παραδοχή αποτυχίας του προηγούμενου υπουργού, ο οποίος προχωρούσε σε εξαγγελίες νέων έργων αλλά μέχρι και μία εβδομάδα πριν την παραίτησή του έψεγε την αντιπολίτευση όταν έθιγε το ζήτημα της ασφάλειας των σιδηροδρόμων στη Βουλή.

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα