Τη δημιουργία μίας γραμμής Τραμ η οποία θα χρησιμοποιεί τις εγκαταλελειμμένες γραμμές του ΟΣΕ προκειμένου να δοθεί μία φιλική στο περιβάλλον λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα προτείνει ο Γεωλόγος – Γεωτεχνικός Περιβάλλοντος M.Sc και Δημοτικός Σϋμβουλος Μιχάλης Αντωνόπουλος. Όπως αναφέρει, το σχέδιο αυτό έχει ήδη την σύμφωνη γνώμη του Αστικού ΚΤΕΛ Καλαμάτας το οποίο προτείνεται και ως φορέας λειτουργίας του μέσου.
Ο κ. Αντωνόπουλος πρότεινε πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας την εκπόνηση περιβαλλοντικής προμελέτης προέγκρισης χωροθέτησης ενός τέτοιου μέσου και δραστηριότητας. Η μελέτη αυτή θα περιλαμβάνει χρήση της υφιστάμενης αλλά σε αδράνεια γραμμής του ΟΣΕ από το Αεροδρόμιο έως το υδατοδρόμιο, και σε δεύτερη φάση την επέκταση της γραμμής στον άξονα της παραλιακής οδού Ναυαρίνου μέχρι το Filoxenia και προς βορρά μέχρι την κεντρική αγορά, στην καρδιά δηλαδή της πόλης όπου και η αφετηρία των ΚΤΕΛ.
Όσον αφορά τους συρμούς του Τραμ, τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν θα ειναι σε μέγεθος μικρών λεωφορείων και ηλεκτρικά με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες όπως ακριβώς τα σύγχρονα ηλεκτρικά οχήματα. Η παροχή θα είναι από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Φορέας διαχείρισης των γραμμών, σύμφωνα με την πρόταση του κ. Αντωνόπουλου, θα είναι το Αστικό ΚΤΕΛ Καλαμάτας στα πρότυπα των γραμμών εκμετάλλευσης των αστικών λεωφορείων σήμερα, ενώ ενδέχεται να συμμετέχουν και άλλοι φορείς.
Η χρηματοδότηση του έργου, όπως αναφέρεται, είναι δεδομένη απο το ταμείο ανάκαμψης για την επέκταση των γραμμών. Όσον αφορά τις αρχικές δαπάνες λειτουργίας και αναβάθμισης του υφιστάμενου δικτύου του ΟΣΕ, θα καλυφθούν από τους πόρους της κλιματικά ουδέτερης πόλης και επιχορήγησης του δήμου για την λειτουργία των νέων γραμμών του αστικού ΚΤΕΛ.
Όπως κρίνει ο κ. Αντωνόπουλος, η λειτουργία αυτού του φιλικού στο περιβάλλον μέσου θα λύσει πολλαπλά συγκοινωνιακά προβλήματα, ενώ δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η αποδοχή του από το επιβατικό κοινό της Καλαμάτας.
Από την πλευρά της δημοτικής αρχής, έχει εκφραστεί ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη πρόταση ενώ αναμένονται συναντήσεις ώστε να προσδιοριστούν τα επόμενα βήματα.
Τους τελευταίους μήνες προτάσεις για δημιουργία γραμμών Τραμ έχουν γίνει σε δύο ακόμα μεγάλες πόλεις: στο Ηράκλειο, μαζί με τη δημιουργία μίας σιδηροδρομικής γραμμής που θα ενώνει το νέο αεροδρόμιο με το κέντρο της πόλης αλλά και στην Πάτρα όπου η αναβίωση του Τραμ θεωρείται πως θα συμβάλει στη βελτίωση των μετακινήσεων μέσα στην πόλη. Και στις δύο περιπτώσεις έχουν πραγματοποιηθεί πριν από αρκετά χρόνια μελέτες βιωσιμότητας οι οποίες όμως δεν οδήγησαν στη λήψη αποφάσεων για την προώθηση των έργων.
Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com