Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024

Πράσινο φως για το νέο σταθμό του ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα και νέο σταθμό Μετρό-Προαστιακού στο Κορωπί

Share

    Τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή και τη λειτουργία του νέου σταθμού των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

    Πρόκειται για το νέο Κεντρικό Σταθμό Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΣΥΛ) που θα αντικαταστήσει τους σταθμούς που λειτουργούν σήμερα σε Κηφισό και Λιοσίων και θα κατασκευαστεί σε έκταση 66.420 τ.μ. (41.000 περίπου τ.μ. θα αφορούν κλειστούς χώρους), με το κτηριακό συγκρότημα να κατασκευάζεται πάνω από το αμαξοστάσιο του Μετρό στον Ελαιώνα.

    Συγκεκριμένα, προβλέπεται να κατασκευαστούν τέσσερα κτηριακά συγκροτήματα:

    • Κτίριο Α, φιλοξενεί τους χώρους στάθμευσης/αποβάθρες των εθνικών λεωφορειακών γραμμών ΚΤΕΛ (σε δύο στάθμες +25,70 και +37,40), τους χώρους στάθμευσης των ιδιωτικών αυτοκινήτων και την ξενοδοχειακή μονάδα που συνοδεύει τον σταθμό.
    • Κεντρικό Κτίριο Β, αποτελεί τον πυρήνα υποδοχής των επιβατών και επισκεπτών του σταθμού. Περιλαμβάνει τη βασική αίθουσα αφίξεων και αναχωρήσεων, εμπορικές χρήσεις υπηρεσιών/καταστημάτων, χώρους εστίασης, Συνεδριακό κέντρο και Εκθεσιακούς χώρους.
    • Κτίριο Γ, φιλοξενεί τους χώρους στάθμευσης/αποβάθρες των λεωφορείων διεθνών προορισμών.
    • Συνοδευτικό Κτίριο Δ, φιλοξενεί τους χώρους στάθμευσης/απόσυρσης των λεωφορείων.

    Λόγω του χαρακτηρισμού του ως κτηρίου «δημόσιου ενδιαφέροντος» επιτρέπονται παρεκκλίσεις ως προς το ύψος (το κτήριο Α θα φτάνει τα 27,80 μ. στο σημείο που θα κτιστεί το ξενοδοχείο αντί του μέγιστου επιτρπόμενου των 19 μ.), τον συντελεστή όγκου (από 5,5 σε 6,4 για το κτήριο Α λόγω του ύψους του), και ως προς τη στάθμη εδάφους, η οποία θα βρίσκεται σε επίπεδο 2,60 μ.

    Ανάμεσα στους στόχους του σχεδιασμού θα είναι και η επίτευξη χαρακτήρα «Κτιρίου σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης» (nearly Zero Energy Building – nZEB), με δείκτη ενεργειακής απόδοσης για το κτίριο (κλιματιζόμενοι χώροι) 139,54 kwh/m² a (κατανάλωση ανά τ.μ. ανά έτος). Επιπλέον, ο σταθμός ανεφοδιασμού των λεωφορείων με καύσιμα, θα πρέπει να ενσωματώσει πρόνοιες για ενσωμάτωση υδρογόνου, εναλλαγής μπαταριών ηλεκτροκίνησης και άλλων προηγμένων, πράσινων τεχνολογιών.

    Η κατασκευή του νέου σταθμού των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα, ο οποίος θα διαθέτει άμεση πρόσβαση στο Μετρό μέσω του παρακείμενου σταθμού αλλά και τη δημιουργία νέας αφετηρίας αστικών λεωφορείων, βρίσκεται υπό σχεδιασμό εδώ και χρόνια. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ανατέθηκε σε κοινοπραξία με τη συμμετοχή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 2016, ενώ τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το Φεβρουάριο του 2021.

    Τότε, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, είχε δηλώσει πως ο διαγωνισμός αναμένεται ως το τέλος του 2022, κάτι που προφανώς δεν συνέβη. Ο κ. Παπαδόπουλος είχε επιρρίψει ευθύνη στην προηγούμενη κυβέρνηση για την καθυστέρηση στο έργο, προσθέτωντας πως το στάδιο της  υλοποίησης των σχεδίων εκπόνησης του έργου αναμένεται να διαρκέσει 16 μήνες από την έκδοση της σχετικής πολεοδομικής άδειας κατασκευής του κτηρίου. Η δε κατασκευή του έργου, σύμφωνα με την ΜΠΕ, αναμένεται να διαρκέσει περί τα δύο έτη.

    Τον περασμένο Οκτώβριο, ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε πως ο νέος σταθμός των ΚΤΕΛ θα λάβει το όνομα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» προς τιμήν του πρώην πρωθυπουργού για την προσφορά του στον κλάδο.

    Νέα στάση του Προαστιακού στον Καρελλά

    Με σαφώς πιο γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για τη νέα στάσης του Προαστιακού της Αθήνας στην περιοχή του Καρελλά (στο ύψος της γέφυρας της οδού Αγίου Λουκά, κοντά στα διόδια Κορωπίου), ανάμεσα στους σταθμούς Παιανία-Κάντζα και Κορωπί.

    Πρόκειται για ένα έργο το οποίο ανακοινώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και η χρηματοδότησή της μελέτης και της κατασκευής του θα γίνει μέσω ιδιωτικών δωρεών από ένα cluster επιχειρήσεων που έχουν την έδρα τους στην περιοχή.

    Την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε την Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΤΕ.ΠΕ.Μ.) της στάσης Καρελλά, μετά από την υποβολή της από τον ΟΣΕ μόλις ένα μήνα (!) νωρίτερα. Η διαδικασία αδειοδότησης πάντως θεωρείται εύκολη υπόθεση αφού το έργο δεν βρίσκεται εντός κάποιας προστατευμένης περιοχής (δασικής, αρχαιλογικού χώρου κ.λπ.)

    Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η σιδηροδρομική στάση διαμορφώνεται με κεντρική αποβάθρα η οποία, με σταθερές και κυλιόμενες κλίμακες θα έχει ανταπόκριση με την άνω διάβαση, κατά την τυπική διάταξη των σταθμών του Προαστιακού που βρίσκονται κατά μήκος της Αττικής Οδού. Ο σταθμός θα διαθέτει, όπως και οι υπόλοιποι σταθμοί που εξυπηρετούν και το Μετρό και τον Προαστιακό, δύο συνεχόμενες αποβάθρες, μία για τον κάθε τύπο τροχαίου υλικού με υψομετρική διαφορά 0,35 μ και κεκλιμένο επίπεδο ενδιάμεσα.

    Παράλληλα, προβλέπεται διαπλάτυνση του υφιστάμενου τεχνικού άνω διάβασης (γέφυρας) της οδού Αγ. Λουκά για τη διαμόρφωση καταστρώματος επαρκούς πλάτους (εύρος 16,50μ). Τέλος προβλέπεται η διαμόρφωση ενός κυκλοτερούς ισόπεδου κόμβου, στην θέση της υφιστάμενης συμβολής της οδού Αγ. Λουκά με το σύστημα των ανατολικών παράπλευρων / τοπικών οδών από τα ανατολικά της Αττικής Οδού.

    Το έργο προβλέπει τη σύνδεση των οικισμών της Παιανίας, Καρελλά, των Σπάτων, αλλά και των βιομηχανικών ζωνών της περιοχής με το Μητροπολιτικό Συγκρότημα της Αθήνας και ευρύτερα της Αττικής, ενισχύοντας την προοπτική περαιτέρω ανάπτυξής τους και κατά συνέπεια των θέσεων εργασίας.

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα