Περισσότερα ήταν τα ηλεκτρικά αστικά λεωφορεία από τα λεωφορεία με ντίζελ που πωλήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2023 στην Ευρώπη (χώρες της Ε.Ε. και Ηνωμένο Βασίλειο), σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνές Συμβουλίου Καθαρών Μεταφορών (ICCT). Πρόκειται για το πρώτο τρίμηνο κατά το οποίο τα ηλεκτρικά λεωφορεία είχαν αυτή την πρωτιά. Την ίδια στιγμή όμως, το ποσοστό τους βρίσκεται ακόμα κάτω από το 50% που σημαίνει ότι όλα τα υπόλοιπα λεωφορεία μαζί (ντίζελ, πετρελαιοκίνητα, φυσικού αερίου κλπ) εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία της αγοράς αστικών λεωφορείων.
Νωρίτερα φέτος, μια μελέτη του Ολλανδικού χρηματοοικονομικού ομίλου Rabobank προέβλεψε ότι, σε ολόκληρη την ΕΕ, «οι πωλήσεις ηλεκτρικών αστικών λεωφορείων θα ξεπεράσουν αυτές των οχημάτων που κινούνται με ντίζελ φέτος».
Στα τελευταία τριμηνιαία στοιχεία για τις πωλήσεις λεωφορείων φέτος (προέρχονται από την εταιρεία συμβούλων Chatrou CME Solutions), το μερίδιο των πωλήσεων λεωφορείων ντίζελ δεν έχει πλέον την πλειοψηφία, με αποτέλεσμα τα ηλεκτρικά λεωφορεία με μπαταρίες να αποτελούν την κορυφαία επιλογή.
Αυτή η εξέλιξη αποτελεί ένα ιστορικό ορόσημο καθώς λεωφορεία μηδενικών εκπομπών κατέχουν για πρώτη φορά κυρίαρχη θέση στον τομέα των ευρωπαϊκών οδικών μεταφορών. Στο παραπάνω διάγραμμα βλέπουμε ότι τα λεωφορεία μηδενικών εκπομπών αντιπροσώπευαν περίπου το 30% των πωλήσεων αστικών λεωφορείων, ενώ οι πωλήσεις λεωφορείων ντίζελ μειώθηκαν σε ποσοστό μεταξύ 25% – 28%.
Η ICCT τονίζει ότι αυτή η ανατροπή δεν προέκυψε τόσο λόγω της σημαντικής αύξησης των πωλήσεων ηλεκτρικών λεωφορείων -οι οποίες δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά τον τελευταίο χρόνο- αλλά λόγω της πτώσης των πωλήσεων λεωφορείων ντίζελ που έδωσαν τη θέση τους σε υβριδικά λεωφορεία, που επίσης ξεπέρασαν το μερίδιο του ντίζελ για φέτος. Τα υβριδικά οχήματα είχαν σημαντικό ρόλο στις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης, ενώ επενδύσεις σε κινητήρες φυσικού αερίου γίνονται στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία.
Στο παραπάνω διάγραμμα με τις πωλήσεις αστικών λεωφορείων ανά χώρα για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, παρατηρούμε ότι οι περισσότερες χώρες που προμηθεύτηκαν μικρό αριθμό λεωφορείων προτίμησαν οχήματα μηδενικών εκπομπών (π.χ. Ολλανδία, Δανία, Λιθουανία, Ιρλανδία). Αντίθετα, χώρες με προμήθεια εκατοντάδων οχημάτων είχαν στο μίγμα τους και μεγάλο αριθμό λεωφορείων ντίζελ με το ποσοστό των πωλήσεων ηλεκτρικών λεωφορείων να βρίσκεται κάτω από το 30%.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ICCT, το πρώτο τρίμηνο του 2023 αγοράστηκαν μόλις 6 αστικά λεωφορεία, 3 εκ των οποίων ήταν ηλεκτρικά και 3 ντίζελ.
Αποφασιστική για την αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών λεωφορείων ήταν η εφαρμογή της Οδηγίας για τα Καθαρά Οχήματα τον Αύγουστο του 2021. Σύμφωνα με αυτή, τα κράτη μέλη οφείλουν να προμηθεύονται λεωφορεία με εναλλακτικά καύσιμα σε ποσοστό 24% έως 45% των συνολικών αγορών λεωφορείων μεταξύ Αυγούστου 2021 και Δεκεμβρίου 2025. Κατά συνέπεια, υπήρξε αισθητή μείωση στις πωλήσεις λεωφορείων ντίζελ από τα τέλη του 2021. Επιπλέον, τα μισά τουλάχιστον λεωφορεία πρέπει να διαθέτουν κινητήρες μηδενικών εκπομπών. Όσον αφορά το μέλλον, αναμένεται επιπλέον μείωση στις πωλήσεις λεωφορείων ντίζελ τα επόμενα χρόνια, αφού από το 2026, ο στόχος για αγορά λεωφορείων εναλλακτικών καυσίμων αναδιαμορφώνονται στο 33% – 65%.
Πηγή: sustainable-bus.com, επιμέλεια: Αλέξανδρος Λιάρος