- Γραμμή 4 Μετρό: Σχεδόν ένα χρόνο πίσω το έργο, καθυστερούν και οι μετροπόντικες
- «Βαπτίστηκε» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρώτος Μετροπόντικας της γραμμής 4 του Μετρό
- Σε θέση εκκίνησης η «Αθηνά», ο πρώτος μετροπόντικας της γραμμής 4 του Μετρό (βίντεο)
- Προκηρύχθηκαν αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για τις πλατείες Κολωνακίου, Εξαρχείων και Κυψέλης μετά την ολοκλήρωση των έργων Μετρό
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την κατασκευή του σταθμού Αλεξάνδρας της γραμμής 4 του Μετρό
Οι προβλέψεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αλλά και της κατασκευάστριας κοινοπραξίας του έργου της γραμμής 4 του Μετρό για έναρξη της λειτουργίας του μετροπόντικα «Αθηνά» εντός του Μαΐου δεν έγιναν τελικά πραγματικότητα. Πλέον αναμένεται η εύρεση μίας ημερομηνίας για την έναρξη των εργασιών με την παρουσία του νέου υπουργού.
Η καθυστέρηση του πρώτου από τους δύο μετροπόντικες είναι πάντως λιγότερο σοβαρή από την καθυστέρηση της άφιξης και συναρμολόγησης του δεύτερου, στο άλλο άκρο της γραμμής, δηλαδή στο Άλσος Βεΐκου. Όπως έγραψε το Athens Transport πριν λίγες μέρες, οι πρόδρομες εργασίες για το έργο της γραμμής 4 έχουν καθυστερήσει, σχεδόν ένα χρόνο. Έτσι, πίσω πάει συνολικά όλο το έργο που δεν κατάφερε να ξεφύγει από την «κατάρα» των καθυστερήσεων που έχει «αγγίξει» όλα τα έργα Μετρό στη χώρα μας.
Σύμφωνα με σχετική απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, δίνεται λοιπόν παράταση ως τις 23 Σεπτεμβρίου 2023 για την παραλαβή και έναρξη συναρμολόγησης και του δεύτερου μετροπόντικα (ο οποίος θα ονομαστεί «Νίκη») και ως τις 17 Νοεμβρίου 2023 για την έναρξη λειτουργίας του.
Παράλληλα, μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσω του ΣτΕ η νομιμότητα των εργασιών του Μετρό τόσο στην πλατεία Εξαρχείων όσο και στο πάρκο Ριζάρη όπου προς το παρόν δεν έχουν ξεκινήσει εργασίες. Σε κάθε περίπτωση πάντως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει δικαστική απόφαση (έστω προσωρινή διαταγή) για διακοπή των εργασιών σε οποιοδήποτε εργοτάξιο του Μετρό.
Η πρόοδος των εργασιών στο έργο της γραμμής 4 του Μετρό (τμήμα Α’ Άλσος Βεΐκου – Γουδή) κατά τους τελευταίους μήνες έχει ως εξής, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Ελληνικό Μετρό (όπως μετονομάστηκε η Αττικό Μετρό):
Μετατόπιση δικτύων: Στο σταθμό Άλσος Βεΐκου ξεκίνησαν εργασίες παράκαμψης δικτύων, ενώ στο σταθμό Γαλάτσι συνεχίζονται οι εργασίες παράκαμψης των δικτύων φυσικού αερίου, ΔΕΔΔΗΕ και ΕΥΔΑΠ. Επίσης, στο σταθμό Δικαστήρια είναι σε εξέλιξη οι εργασίες παράκαμψης του δικτύου μέσης τάσης ΔΕΔΔΗΕ και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες παράκαμψης δικτύου της ΕΥΔΑΠ με Φ1300.
Στο σταθμό Ακαδημία συνεχίζονται οι εργασίες παράκαμψης του δικτύου ΔΕΔΔΗΕ και της αποχέτευσης.
Παράλληλα, στο σταθμό Κολωνάκι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες παράκαμψης ΟΚΩ, ενώ στο Φρέαρ Φορμίωνος ξεκίνησαν οι παρακάμψεις δικτύων μέσα στο μήνα Απρίλιο.
Αρχαιολογικές εργασίες: Συνεχίζονται οι αρχαιολογικές εργασίες με διερευνητικές τομές στους σταθμούς Ελικώνος, Εξάρχεια, Κολωνάκι, Καισαριανή, Ζωγράφου, Πανεπιστημιούπολη και ολοκληρώθηκαν στο Φρέαρ Βιβλιοθήκη με την εύρεση ενός ρωμαϊκού αγωγού.
Φρέαρ TBM Βεΐκου και Φρέαρ ΕΥΔΑΠ: Στο φρέαρ TBM Βεΐκου ολοκληρώθηκαν οι πάσσαλοι και πλέον είναι σε εξέλιξη του 2ου επιπέδου του ορύγματος στο νότιο τμήμα μεταξύ των πασσάλων Π44-Π93-Π100-Π152.
Παράλληλα, κατασκευάζονται τα αγκύρια του 2ου επιπέδου στους πασσάλους Π109, Π110, Π111. Το σύνολο των κατασκευασμένων αγκυρίων της 2ης σειράς στο νότιο τμήμα (τμήμα TBM) είναι 28/105.
Διαμορφώθηκε το εργοτάξιο για την κατασκευή του φρέατος ΕΥΔΑΠ επί της Λεωφόρου Βεΐκου. Μέσα στο μήνα Μάρτιο ολοκληρώθηκε η κατασκευή των πασσάλων και έχει ήδη ξεκινήσει η τοποθέτηση οργάνων Γεωμηχανικής και Δομητικής Παρακολούθησης.
Φρέαρ ΓΝΑ: Στο Φρέαρ ΓΝΑ ολοκληρώθηκε η κατασκευή του 3ου επιπέδου με χρήση υδραυλικής σφύρας με το ποσοστό εκσκαφής του φρέατος να ανέρχεται σε 41%.
Επίσης, τοποθετήθηκαν μεταλικές αντηρίδες στο δεύτερο επίπεδο εκσκαφής και πραγματοποιήθηκε διάτρηση και τοποθέτηση των στηριγμάτων για το 3ο επίπεδο.
Φρέαρ TBM Κατεχάκη: Ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η κατασκευή της κλίνης του TBM για την ομαλή καθέλκυση του μηχανήματος και της συναρμολόγησής του. Επιπλέον, στις 29/3 πραγματοποιήθηκε η καταβίβαση της κεφαλής του TBM και έφτασε στο εργοτάκιο το πρώτο βαγόνι υποστήριξής του (gantry). Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε η καταβίβαση του ουριαίου τμήματος της ασπίδας, ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση των κινητήρων στο εφέδρανο και συναρμολογήθηκε το συγκρότημα διαχείρισης αποβλήτων.
Το μήνα Απρίλιο αφήχθησαν συνολικά εννιά ειδικά προκατασκευασμένα στοιχεία δαπέδου σταθμού (station invert) και συναρμολογήθηκαν διάφορα τμήματα του TBM στον πυθμένα του φρέατος. Ολοκληρώθηκε η συναρμολόγηση του 1ου υποστηρικτικού τμήματος (gantry) και ξεκίνησε η συναρμολόγηση του 2ου τμήματος στην επιφάνεια του φρέατος.
Επίσης, τοποθετήθηκαν δύο δακτύλιοι για το station invert στην κλίνη του ορύγματος και παρελήφθη από το εργοτάξιο το στέλεχος ταινίας του TBM. Στο τέλος Απριλίου ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση του πλαισίου εκίνησης του TBM πριν τη σήραγγα ΝΑΤΜ.
Επίσκεψη πρωθυπουργού στο Φρέαρ TBM Κατεχάκη: Στις 27/4/2023, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεύτηκε το εργοτάξιο Φρέαρ TBM Κατεχάκη, της Νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, Τμήμα Α’ Άλσος Βεΐκου – Γουδή, όπου και ξεναγήθηκε από τον Πρόεδρο της Αττικό Μετρό Α.Ε., Νικόλαο Ταχιάο και το Διευθύνοντα Σύμβουλο & Αντιπρόεδρο της Αττικό Μετρό Α.Ε., Νικόλαο Κουρέτα.
Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την πρόοδο του έργου και παρέστη στην ονοματοδοσία του ενός εκ των δύο μηχανημάτων διάνοιξης σηράγγων της νέας γραμμής 4Α.
Σύμφωνα με την παράδοση της κατασκευής σηράγγων, ένα TBM ξεκινάει τη διαδρομή του στο υπέδαφος της πόλης αφού του δοθεί ένα όνομα, όπως γφίνεται και με την καθέλκυση των πλοίων.
Έτσι, το πρώτο TBM ονομάστηκε Αθηνά τιμώντας τη μυθολογική προστάτιδα της πόλης, και ταυτόχρονα υποδηλώνοντας την επανεπίσκεψη των έργων της Αττικό Μετρό Α.Ε. στην πόλη της Αθήνας.
Η θεά Αθηνά φέρει ασπίδα (αιγίδα) όπως και το TBM. Η ασπίδα (shield) είναι το τμήμα του μηχανήματος που συγκρατεί τα φορτία των υπερκείμενων στρωμάτων κατά την προχώρηση του TBM ώστε να διανοιχθούν τα τούνελ!
Δείτε επίσης:
Επέκταση γραμμής 2 προς Ίλιον
Με τη συμμετοχή όλων των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων της χώρας συνεχίζεται ο διαγωνισμός για την επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό προς το Ίλιον. Φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο μεγάλο διαγωνισμό που ξεκίνησε στις αρχές τις χρονιάς κατέθεσαν -ύστερα από τέσσερις παρατάσεις- σύμφωνα με πληροφορίες οι Τέρνα, Άκτωρ, Άβαξ και Intrakat.
Ο διαγωνισμός, προϋπολογισμού 550.000.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ αφορά επέκταση της γραμμής μήκους περίπου 4 χλμ. με τρεις νέους σταθμούς: Παλατιανή, Ίλιον και «Άγιος Νικόλαος». Περιλαμβάνεται επίσης η κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ τριών επιπέδων στο σταθμό Παλατιανή, καθώς και η αναβάθμιση/αντικατάσταση ορισμένων Η/Μ συστημάτων σε μεγάλο τμήμα των γραμμών 2 και 3 και η επέκταση του αμαξοστασίου του Ελαιώνα.
Η β’ φάση του διαγωνισμού που θα περιλαμβάνει την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών αναμένεται να ξεκινήσει το προσεχές φθινόπωρο.
Δείτε επίσης: