Πάνω από τρία χρόνια μετά την τοποθέτησή τους και τέσσερις μήνες μετά την λήξη των υποχρεωτικών μέτρων προστασία από τον κορωνοϊό στις μεταφορές, έγινε πράξη τελικά η αφαίρεση των νάιλον διαχωριστικών από το μπροστινό μέρος των αστικών λεωφορείων της Αθήνας.
Η μεγάλη καθυστέρηση στην αφαίρεση των διαχωριστικών, τα οποία τοποθετήθηκαν στα λεωφορεία τον Μάιο του 2020 ως μέρος των μέτρων για την επανεκκίνηση των συγκοινωνιών ύστερα από το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν οφείλεται στην δυσκολία του εγχειρήματος αλλά στην αντίθεση μέρους των οδηγών με την αφαίρεσή τους. Ο λόγος δεν είναι μόνο η προστασία των οδηγών από τους ιούς αλλά κυρίως η προστασία της σωματικής ακεραιότητας των οδηγών η οποία πολύ συχνά έχει απειληθεί από παραβατικά στοιχεία.
Πάγιο αίτημα των οδηγών είναι άλλωστε η τοποθέτηση μόνιμου κουβουκλίου στις θέσεις οδήγησης για την προστασία των οδηγών. Τέτοιο διαχωριστικό αναμένεται να διαθέτουν τα νέα λεωφορεία που θα αγοραστούν για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, η τοποθέτησή του όμως σε παλιά οχήματα είναι αμφίβολη.
Η πρώτη απόφαση της για την αφαίρεση των διαχωριστικών, τα οποία σημειώνεται ότι απέκλειαν και την πρώτη πόρτα όλων των λεωφορείων, είχε ληφθεί το καλοκαίρι του 2022, προκαλώντας την άμεση αντίδραση των συνδικαλιστών οι οποίοι ζητούν την μόνιμη απομόνωση της καμπίνας του οδηγού για την ασφάλεια του προσωπικού. Αν και τα διαχωριστικά αφαιρέθηκαν από μερικά λεωφορεία, παρέμειναν στην πλειοψηφία των οχημάτων. Στη Θεσσαλονίκη αντίθετα, τα διαχωριστικά αφαιρέθηκαν χωρίς «παρατράγουδα» και άρχισε και πάλι να χρησιμοποιείται η πρώτη πόρτα των οχημάτων για επιβίβαση.
Η δεύτερη απόπειρα έγινε τον περασμένο Μάρτιο, παράλληλα με τη λήξη της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στις συγκοινωνίες. Με επιστολή του προς τη διοίκηση της ΟΣΥ όμως, το το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ ζητούσε και πάλι την παραμονή τους, «μιας και σε μεγάλο βαθμό συμβάλλουν στη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας και του επιβατικού κοινού».
Τον Μάιο, και με αφορμή την αφαίρεση κάποιων διαχωριστικών, το σωματείο απέστειλε νέα επιστολή προς τη διοίκηση και άλλα στελέχη της ΟΣΥ ζητώντας την παραμονή των προστατευτικών, αφού «η [αφαίρεσή τους] ενδυναμώνει την ανησυχία μας ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να τεθεί σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα επιβατών και συναδέλφων».
Από τη μεριά της, η ΟΣΥ προχώρησε η τοποθέτηση αυτοκόλλητων στο δάπεδο των λεωφορείων, με τα οποία ζητείται από τους επιβάτες να μην πλησιάζουν στο μπροστινό μέρος του οχήματος, δίπλα στον οδηγό. Επιπλέον, έγινε λόγος και για τοποθέτηση αναδιπλούμενων μπαρών στα λεωφορεία που αποκτήθηκαν μέσω leasing και δεν διαθέτουν ήδη, ωστόσο, σύμφωνα με εργαζόμενο, αυτό δεν έχει γίνει μέχρι και σήμερα.
Πλέον, ένα σημαντικό ερώτημα είναι αν θα επιστρέψει σε χρήση η πρώτη πόρτα των λεωφορείων για την επιβίβαση επιβατών. Αν και κάποιοι οδηγοί έχουν αρχίσει να τις χρησιμοποιούν, δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη οδηγία από τη μεριά της ΟΣΥ.
Υπενθυμίζεται ότι από το καλοκαίρι του 2018 άρχισε η εφαρμογή της υποχρεωτικής εισόδου επιβατών από την πρώτη πόρτα των λεωφορείων. Πρόκειται όμως για ένα μέτρο που ποτέ δεν εφαρμόστηκε αποτελεσματικά στο σύνολο των γραμμών. Οι οδηγοί είναι διαχρονικά κατά του συγκεκριμένου μέτρου, αφού εκτός των άλλων, δεν έχουν την αρμοδιότητα ελέγχου της επικύρωσης των εισιτηρίων, ενώ και τα επικυρωτικά μηχανήματα είναι τοποθετημένα σε σημεία τα οποία ο οδηγός δεν έχει οπτική επαφή.
Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com