Στο 90% των επιπέδων προ της περιόδου της πανδημίας έχει επιστρέψει η επιβατική κίνηση από τις αρχές του έτους σύμφωνα με στοιχεία τον ΟΑΣΑ.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα στοιχεία τα οποία επικαλείται ο οργανισμός, δείχνουν ότι καθημερινά με τις δημόσιες συγκοινωνίες μετακινούνται σχεδόν 1 εκατομμύριο επιβάτες.
Παράλληλα, έρευνα ικανοποίησης των επιβατών, δείχνει ότι αυξητικά κινείται και η ικανοποίηση των επιβατών στα περισσότερα μέσα, με πτώση του βαθμού ικανοποίηση μόνο στο Τραμ, το οποίο όμως συγκεντρώνει ήδη θετικό βαθμό ικανοποίησης.:
Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, το Μετρό κατά την κρίση των επιβατών παραμένει το δημοφιλέστερο και πιο αξιόπιστο μέσο, παρουσιάζοντας αύξηση στο ποσοστό ικανοποίησης. Βελτίωση παρατηρείται και στις οδικές συγκοινωνίες με τα μπλε λεωφορεία και τα τρόλεϊ να αξιολογούνται σημαντικά καλύτερα σε σχέση με το 2021. Αναφορικά με τον ηλεκτρικό (Γραμμή 1), η έρευνα κατέδειξε ότι υπάρχει οριακή βελτίωση στην ικανοποίηση των επιβατών, ενώ για το τραμ παρότι καταγράφεται μια σχετική πτώση στον βαθμό ικανοποίησης, η γνώμη του επιβατικού κοινού παραμένει θετική.
Σύμφωνα με στελέχη του ΟΑΣΑ, η αύξηση της επιβατικής κίνησης αλλά και του ποσοστού ικανοποίησης των επιβατών, οφείλεται σε συγκεκριμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα των δημόσιων συγκοινωνιών όπως η ανταγωνιστική τιμή του εισιτηρίου, η επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό στον Πειραιά, η ενίσχυση του στόλου του Τραμ, η ενίσχυση του στόλου των λεωφορείων που πλέον φτάνει τα 1.200 οχήματα και η επέκταση της τηλεματικής σε όλες τις γραμμές, και η λειτουργία περισσότερων εκδοτηρίων εισιτηρίων τόσο σε σταθμούς του Μετρό όσο και σε κεντρικά σημεία του δικτύου λεωφορείων και τρόλεϊ.
Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ, Γιώργος Σπηλιόπουλος ανέφερε:
«Οι Συγκοινωνίες Αθηνών εργάζονται καθημερινά για την αναβάθμιση των υπηρεσιών, ενώ παράλληλα σχεδιάζουν σημαντικές πρωτοβουλίες για την εξυπηρέτηση του πολίτη και τη βελτίωση των συνθηκών μετακίνησης. Στο πλαίσιο αυτό, ανακαινίζονται σταδιακά συρμοί της Γραμμής 1 του Μετρό, βελτιώνονται οι υποδομές και υπηρεσίες ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων, και προετοιμάζονται μελέτες και έρευνες για την αναδιάρθρωση του δικτύου και υπηρεσιών λεωφορείων και τρόλεϊ».
Μπορεί τα στοιχεία που επικαλείται ο ΟΑΣΑ να δείχνουν επιστροφή της επιβατικής κίνησης πολύ κοντά στα προ-πανδημίας επίπεδα, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και τα στοιχεία από τις επικυρώσεις εισιτηρίων.
Είναι ενδεικτικό, ότι τον Οκτώβριο του 2020 και ενώ είχε περάσει ήδη το πρώτο -αλλά όχι χειρότερο- κύμα της πανδημίας, ο μέσος ημερήσιος όρος των επικυρώσεων εισιτηρίων ανέρχονταν σε 1.750.900 επικυρώσεις.
Το Μάιο του 2023, που ήταν ο μήνας της χρονιάς με τον μεγαλύτερο ημερήσιο μέσο όρο επικυρώσεων εισιτηρίων μέχρι στιγμής, αυτές ανήλθαν σε 1.289.952.
Η διαφορά επομένως οφείλεται είτε σε σημαντική μείωση της επιβατικής κίνησης σήμερα σε σχέση με το 2020, είτε σε σημαντική αύξηση της εισιτηριοδιαφυγής (για την οποία δεν έχουν ανακοινωθεί τα τελευταία χρόνια κάποια δεδομένα), ή σε έναν συνδιασμό των δύο παραγόντων.
athenstransport.com