- Υπάρχει κάποιος υπεύθυνος για το σημερινό φιάσκο στην γραμμή ΤΡΑΜ;;
- Μπορεί ο οποιοσδήποτε να κάνει αναβαθμίσεις σε στόλο των Μ.Μ.Μ και να βγαίνουν σε κυκλοφορία για εμπορική λειτουργία , χωρίς να γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές ;;
- Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για την ταλαιπωρία των επιβατών ;;;
- Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη σε ενδεχόμενο ατυχήματος από την λειτουργία της προβληματικής Τηλεματικής;;
- Ποιος είναι υπεύθυνος για την διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητας των Ηλεκτροδηγών ;;
- Ποιός είναι υπεύθυνος για την δυσφήμιση του μέσου;;
- Ποιός είναι υπεύθυνος για τα διαφυγόντα κέρδη;;
Προβλήματα στην κυκλοφορία του Τραμ για πάνω από 6 ώρες δημιουργήθηκαν την περασμένη Παρασκευή 21 Ιουλίου εξαιτίας σοβαρού τεχνικού προβλήματος στο σύστημα της τηλεματικής του Τραμ. Πρόκειται για το σύστημα το οποίο ανιχνεύει τη θέση των συρμών και παίζει σημαντικό ρόλο, όπως τελικά αποδείχθηκε, στη διαχείριση της κυκλοφορίας, αφού χωρίς αυτό δεν ήταν δυνατή η κίνηση των συρμών για πάνω από δύο ώρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω αναβάθμισης του λειτουργικού συστήματος της τηλεματικής στο πλαίσιο έργου της Ελληνικό Μετρό.
Οι εργαζόμενοι στο Τραμ έχουν πολλές φορές τα τελευταία χρόνια αναφερθεί στην προβληματική λειτουργία της τηλεματικής και στα προβλήματα που προκαλούνται στην ασφαλή διεξαγωγή των δρομολογίων. Για παράδειγμα, το Σεπτέμβριο του 2021, το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής σε επιστολή ανέφερε πως 2,5 χρόνια μετά την εγκατάσταση του συστήματος τα προβλήματα είναι συνεχή, με συρμούς να μη «φαίνονται», να μην στέλνονται σήματα προτεραιότητας στους φωτεινούς σηματοδότες, ενώ απαιτείται τριπλάσιος χρόνος από όσο προηγουμένως για να μπει και να αναχωρήσει ένας συρμός από τον τερματικό σταθμό του Συντάγματος.
Στην ίδια επιστολή το σωματείο έθιγε και την προβληματική λειτουργία του «πράσινου κύματος» του συστήματος δηλαδή που δίνει προτεραιότητα στις διασταυρώσεις στους συρμούς του Τραμ έναντι της υπόλοιπης κίνησης, καταλήγοντας πως «παρά τις αλλεπάλληλες επιστολές διαμαρτυρίας, εξώδικα, στάσεις εργασίας, δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα και σήμερα, καμία ορατή βελτίωση στο δίκτυο της γραμμής».
Τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά το δυστύχημα των Τεμπών, το ίδιο σωματείο είχε καταγγείλει και πάλι πως τα συστήματα της τηλεματικής, της σηματοδότησης καθώς και το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας είτε υπολειτουργούν είτε δεν λειτουργούν καθόλου παρά τις κατά καιρούς οχλήσεις που γίνονται στη διοίκηση της εταιρείας.
Η ΣΤΑ.ΣΥ. με ανακοίνωσή της επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία του συστήματος της τηλεματικής στη λειτουργία του δικτύου, υποστηρίζοντας πως ο ρόλος του συστήματος αυτού «είναι να δίνεται προτεραιότητα στα οχήματα, να ενημερώνει το κέντρο λειτουργίας για τη θέση των οχημάτων και να πληροφορεί τους επιβάτες για την ώρα άφιξης των συρμών». Όσο για την κυκλοφορία, «η κίνηση και ο έλεγχος γίνεται αποκλειστικά από τον ηλεκτροδηγό ο οποίος οφείλει να τηρεί τον ΚΟΚ και τα φανάρια των δρόμων», ενώ οι «ηλεκτροδηγοί βρίσκονται σε επικοινωνία με το Κέντρο Ελέγχου συνεχώς μέσω συστήματος επικοινωνίας tetra ενώ το κέντρο μπορεί να βλέπει ανά 20 δευτερόλεπτα το σημείο το οποίο βρίσκεται ο κάθε συρμός».
Τέλος, η εταιρεία υποστήριζε πως τα προβλήματα της τηλεματικής έχουν ελαχιστοποιηθεί μετά τη παράδοση της επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά, και όποια προβλήματα παρουσιάζονται επιλύονται.
Μετά το χάος της περασμένης Παρασκευής, το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής επέστρεψε με νέα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι το πρόβλημα παρουσιάστηκε μετά από μία ανανέωση σε νέα έκδοση του λογισμικού της τηλεματικής που είχε ως αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ανταπόκριση σε φανάρια, αλλαγές πορείας, ανακοινώσεις και ενημέρωση επιβατών.
Το σωματείο υπενθυμίζει ότι εδώ και τέσσερα χρόνια έχει ενημερώσει για το πρόβλημα της τηλεματικής όλους τους αρμόδιους φορείς με , με μηνυτήριες καταγγελίες, εξώδικα, ασφαλιστικά μέτρα, στάσεις εργασίας, δημοσιοποίηση στα ΜΜΕ, χωρίς όμως να έχει υπάρξει θετική ανταπόκριση.
Τέλος, οι εργαζόμενοι ζητούν τόσο την παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας, όσο και την υποστήριξη του επιβατικού κοινού για την επίλυση των προβλημάτων.
Η ανακοίνωση του σωματείου:
Γίναμε μάρτυρες για ακόμη μια φορά, της ανικανότητας κάποιων “υπεύθυνων” στις Σταθερές Συγκοινωνίες, στην γραμμή ΤΡΑΜ. Κάποιος από τους “υπεύθυνους” φωστήρες της Τηλεματικής (λογισμικό για την λειτουργία των συρμών ΤΡΑΜ) , έκανε εχτές μια αναβάθμιση σε όλα τα οχήματα του στόλου , με μια νέα εκδοχή του λογισμικού .
Το αποτέλεσμα ήταν ΟΛΑ τα οχήματα της γραμμής ΤΡΑΜ να αποσυρθούν εντός αμαξοστασίου για αρκετές ώρες, αφού από την έναρξη της λειτουργίας δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν σε φανάρια , σε αλλαγές πορείας , σε ανακοινώσεις , σε ενημέρωση επιβατών γενικότερα σε ΤΙΠΟΤΑ.
Οι συνάδελφοι Ηλεκτροδηγοί με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας , – αφού οι επιβάτες ήταν σε έξαλλη κατάσταση- προσπαθούσαν να κάνουν το ΑΔΥΝΑΤΟ , να εξυπηρετήσουν όπως μπορούσαν το επιβατικό κοινό.
Ένα δίκτυο που αυτό το διάστημα το χρησιμοποιούν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος ήταν από το πρωί χωρίς συρμούς ,με επιβάτες να είναι στις στάσεις, σε θερμοκρασίες καύσωνα, να βρίζουν και να να ωρύονται για την κατάντια των σταθερών συγκοινωνιών.
4 ΧΡΟΝΙΑ το σωματείο των Ηλεκτροδηγών του ΤΡΑΜ, έχει ενημερώσει όλους τους αρμόδιους ΣΤΑΣΥ ,ΟΑΣΑ ,ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ,ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Επιπλέον προσπαθούμε με κάθε δυνατό τρόπο , με μηνυτήριες καταγγελίες ,εξώδικα , ασφαλιστικά μέτρα , στάσεις εργασίας , δημοσιοποίηση του προβλήματος στα ΜΜΕ , να λύσουμε το σοβαρό θέμα ασφάλειας , της προβληματικής Τηλεματικής.
Μόλις πριν από λίγους μήνες σε αντίστοιχη δημοσιοποίηση του προβλήματος , η επίσημη απάντηση της ΣΤΑΣΥ για το θέμα της Τηλεματικής ήταν , ότι “η Τηλεματική είναι επικουρικό σύστημα και δεν αφορά την ασφαλή μετακίνηση του επιβατικού κοινού”.
Το σημερινό συμβάν, έρχεται με τρανό τρόπο ,να διαψεύσει την επίσημη αυτή απάντηση της εταιρίας και να δικαιώσει τις θέσεις των εργαζομένων.
Αναρωτιόμαστε ,
Δεν μεταφέρουμε σακιά με πατάτες ,μεταφέρουμε ανθρώπους ,οικογένειες ,παιδιά, εργαζομένους .
Ζητάμε ΑΜΕΣΑ την παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας για την γραμμή ΤΡΑΜ και το σοβαρό θέμα ασφάλειας της Τηλεματικής.Τέλος να ζητήσουμε την αρωγή του επιβατικού κοινού , ώστε να μπορέσουμε από κοινού να πιέσουμε, για την επίλυση των προβλημάτων.
Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com