Για το σχέδιο της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την αναβάθμιση του ελληνικού σιδηρόδρομου αλλά και για την ανανέωση του στόλου των αστικών συγκοινωνιών μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» και τον δημοσιογράφο κ. Κώστα Ντελέζο.
Σχετικά με την κεντρική στρατηγική που θα ακολουθηθεί, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε: «Η στρατηγική μας στόχευση, στον πυρήνα της, εμπεριέχει την αποτελεσματική και ρεαλιστική προώθηση υλοποίησης των εν εξελίξει έργων και τον συγκροτημένο σχεδιασμό νέας δέσμης έργων, τη βελτίωση της ασφάλειας των υποδομών και των μεταφορών, τη βελτίωση της ποιότητας των έργων και των υπηρεσιών. Την αύξηση της αποδοτικότητας των χρησιμοποιούμενων εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, την προώθηση της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας όλων των δομών του τομέα, την ενίσχυση των «πράσινων» υποδομών και μεταφορών, με τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την ορθή διαχείριση των πολύτιμων φυσικών πόρων.»
Ερωτώμενος για όσα πρέπει να αλλάξουν στον ελληνικό σιδηρόδρομο μετά το δυστύχημα των Τεμπών, ο υπουργός αναγνώρισε πως εδώ και δεκαετίας υπάρχουν πολλά ανοικτά ζητήματα, και αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του υπουργείου, τονίζοντας ότι προτεραιότητα θα δοθεί στις απαραίτητες προσλήψεις και την συντήρηση του δικτύου: «Την τρέχουσα περίοδο θα εργαστούμε όλοι μας εντατικά, με συλλογική και ατομική ευθύνη, ώστε να πετύχουμε ουσιαστική αντιμετώπιση των ανοικτών ζητημάτων ασφάλειας και ποιότητας των υποδομών και των μεταφορών. Η προσπάθειά μας θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες:
Πρώτον, στη διασφάλιση και αναβάθμιση της ορθής, ασφαλούς και ποιοτικής λειτουργίας του υφιστάμενου δικτύου.
Δεύτερον, στη γεωγραφική επέκταση του υφιστάμενου δικτύου και τη διασύνδεσή του με άλλα δίκτυα και υποδομές, ώστε να γίνει ένα πραγματικά ανταγωνιστικό, χρήσιμο και ασφαλές μέσο μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων.
Τρίτον, στην ανασυγκρότηση της δομής της αγοράς, ώστε να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο οικοσύστημα «δρώντων» σε αυτή.
Στην παρούσα φάση θα προωθήσουμε την άμεση ολοκλήρωση των προσλήψεων, που έχουν δρομολογηθεί για τον ΟΣΕ, και την προώθηση εκτεταμένων έργων συντήρησης της σιδηροδρομικής υποδομής, για το οποίο οι σχετικές διαδικασίες έχουν ήδη εκκινήσει και έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητοι πόροι.
Επίσης, σημαντική επιδίωξή μας είναι η στενή παρακολούθηση και τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις συμβάσεις του ελληνικού Δημοσίου με τον ΟΣΕ και τον πάροχο σιδηροδρομικών υπηρεσιών.
Τα συχνά φαινόμενα διακοπής της λειτουργίας του δικτύου, δεν γίνονται αποδεκτά. Η αξιολόγηση όλων των εμπλεκόμενων, όπως και η εσωτερική και εξωτερική λογοδοσία, θα είναι τακτική.»
Σε ερώτηση για τα νέα «πράσινα» αστικά λεωφορεία, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε πως «πράγματι, δρομολογείται η ανανέωση του υφιστάμενου «γερασμένου» στόλου των λεωφορείων, με την προμήθεια 650 νέων οχημάτων μηδενικών ρύπων, ηλεκτρικών και φυσικού αερίου, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ.
Τα πρώτα νέα λεωφορεία αναμένεται να ενταχθούν στους στόλους των δύο πόλεων στις αρχές του 2024.»
Τέλος, για τα έργα υποδομών στα οποία θα δοθεί προτεραιότητα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως «το αναπτυξιακό σχέδιο για την Ελλάδα του 2030 περιλαμβάνει 188 σημαντικά έργα, με συνολικό προϋπολογισμό 27,6 δισ. ευρώ.
Έργα οδικά, σιδηροδρομικά, αντιπλημμυρικά, υδρευτικά, αρδευτικά, κτηριακά και λιμενικά, καθώς και έργα αεροπορικών υποδομών.
Έργα σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, πολλά από τα οποία έχουν υπερ–τοπικό, εθνικό και διεθνή χαρακτήρακαι θα επιδιώξουμε την προώθηση, δρομολόγηση και ολοκλήρωση πολλών εξ αυτών.
Ανάμεσά τους και εμβληματικά έργα, όπως είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης, ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος (Ε65), ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης (ΒΟΑΚ), ο αυτοκινητόδρομος Πατρών-Πύργου, ο άξονας Μπράλος-Άμφισσα, οι επεκτάσεις του Μετρό της Αθήνας.»
athenstransport.com