Στις γέφυρες και τις πεζογέφυρες, κυρίως στη γραμμή 1 του Μετρό, στρέφει την προσοχή της η ΣΤΑ.ΣΥ. Δεδομένου του ότι στη γραμμή του Ηλεκτρικού υπάρχουν γέφυρες σε χρήση οι οποίες κατασκευάστηκαν κατά τη δεκαετία του 1950 ή και ακόμα παλαιότερα, υπάρχουν διαπιστωμένα προβλήματα τα οποία εδώ και χρόνια ζητούν λύση. Παράλληλα, το σύνολο σχεδόν των πεζογεφυρών του δικτύου έχει να συντηρηθεί εδώ και μία 15ετία με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί προβλήματα.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της γέφυρας Πουλόπουλου στο Θησείο, (πήρε το όνομά της από το παλαιό πιλοποιείο Πουλούπολου, γνωστό και ως “ΠΙΛ ΠΟΥΛ”) μέσω της οποίας οι γραμμές του ΗΣΑΠ διέρχονται πάνω από τις οδούς Περσεφόνης, Ηρακλειδών και Θεσσαλονίκης. Η γέφυρα, η ηλικία της οποίας ξεπερνάει τα 60 έτη, βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση (βλ. παραπάνω φωτογρφία), με τον οπλισμό της να έχει διαβρωθεί και να είναι εμφανής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των δρομολογίων.
Πριν από λίγες εβδομάδες, η ΣΤΑ.ΣΥ. ανέθεσε σε εταιρεία την «επικαιροποίηση της στατικής μελέτης αναβάθμισης, ανύψωσης φορέα και αντικατάστασης εφεδράνων Γέφυρας Πουλοπούλου μετά υποστηρικτικών μελετών», με κόστος 35.913,44 ευρώ με ΦΠΑ. Η σύμβαση, συμπεριλαμβανομένης της συγγραφής των τευχών δημοπράτησης του έργου θα διαρκέσει 120 μέρες ενώ στόχος της ΣΤΑΣΥ είναι το έργο για την αποκατάσταση της γέφυρας να δημοπρατηθεί εντός του 2023.
Μία ακόμα γέφυρα για την οποία υπάρχουν εξελίξεις, είναι αυτή του σταθμού στο Μαρούσι η οποία και είχε αποκατασταθεί πριν από περίπου μία 15ετία. Τότε, το ζητούμενο ήταν αφενός να αποκαταστεθεί αφού είχε κατασκευαστεί τη δεκαετία του 1950 όταν και άνοιξε ο σταθμός, και αφετέρου να ενισχυθεί, μετά την ανακατασκευή του σταθμού ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Πλέον, η ΣΤΑΣΥ έχει δρομολογήσει την επιθεώρηση και των έλεγχο των αποσβεστήρων της γέφυρας ώστε να εξακριβωθεί η κατάστασή της.
Επιθεώρηση των πεζογεφυρών
Διαγωνισμό για το έργο της επιθεώρησης των πεζογεφυρών του δικτύου της ετοιμάζει παράλληλα η ΣΤΑ.ΣΥ. Πρόκειται για τις πεζογέφυρες που διασχίζουν τη γραμμή 1 του Μετρό πολλές εκ των οποίων φέρουν εμφανή σημάδια από την έλλειψη συντήρησης καθώς και την πεζογέφυρα του σταθμού Χαλάνδρι της γραμμής 3, η οποία αν και μικρότερη ηλικιακά είναι εμφανώς παραμελημένη και με ελλιπή χαρακτηριστικά ασφαλείας για τους πεζούς.
Είναι χαρακτηριστικό πως η τελευταία φορά που εκτελέστηκαν εργασίες για την επισκευή των πεζογεφυρών ήταν πριν το 2007 στο πλαίσιο σχετικού έργου το οποίο προκηρύχθηκε το 2006. Με τη νέα επιθεώρηση, θα καταγραφεί η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κάθε πεζογέφυρα μέσω οπτικού ελέγχου ή και άλλων εργασιών αν χρειαστεί, θα καταγραφούν οι φθορές και τα όποια ελλατώμματα κάθε δομικού μέλους, και τέλος, θα συνταχθεί Τεχνική Έκθεση Επιθεώρησης στην οποία πέρα θα περιλαμβάνονται και προτάσεις για την επισκευή και συντήρηση των πεζογεφυρών.
Εντός του μήνα, η ΣΤΑ.ΣΥ. αναμένεται να αναθέσει σε εταιρεία την παροχή τεχνικών υπηρεσιών για τη σύνταξη των τευχών του διαγωνισμού που αφορά την μελέτη επιθεώρησης. Η σύμβαση αυτή, έχει προϋπολογισμό ύψους 14.996,10 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και η προθεσμία για την παράδοση του αντικειμένου της σύμβασης ανέρχεται σε 5 μήνες. Οι όποιες εργασίες κριθούν απαραίτητες θα γίνουν σε μεταγενέστερο στάδιο.
Σημειώνεται πως πρίν από ένα χρόνο, ο Δήμος Αθηναίων είχε προχωρήσει με δικά του έξοδα στη συντήρηση της πεζογέφυρας η οποία διέρχεται πάνω από τις γραμμές του ΗΣΑΠ στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Αχαρνών και η οποία παρέμενε κλειστή για μία δεκαετία εξαιτίας προβλημάτων ασφαλείας.
Τους τελευταίους μήνες, η διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. προωθεί μία σειρά από έργα για την αποκατάσταση προβλημάτων σε υποδομές του δικτύου της, με επίκεντρο την γραμμή 1 η οποία λόγω παλαιότητας αντιμετωπίζει και τα περισσότερα προβλήματα.
Έτσι, μεταξύ άλλων, προωθείται η αποκατάσταση δομικών προβλημάτων στη σήραγγα Ομόνοια – Μοναστηράκι (εγκρίθηκε ήδη η διενέργεια διαγωνισμού για την «Καταγραφή γεωμετρικών στοιχείων της Γραμμής 1 και μετρήσεων παραμορφώσεων της «παλαιάς» σήραγγας Ομόνοια – Μοναστηράκι» με προϋπολογισμό ύψους 76.260 ευρώ με ΦΠΑ), η αποκατάσταση καθίζησης στις γραμμές μεταξύ των σταθμών Ηράκλειο – Ειρήνη, λόγω της οποίας βρίσκεται σε ισχύ βραδυπορία των συρμών (προωθείται η σχετική μελέτη εκτιμώμενης αξίας 18.545,91 ευρώ χωρίς ΦΠΑ), εκτελείται έργο αντιολισθητικής προστασίας στους σταθμούς κόστους 154.200 ευρώ πλέον ΦΠΑ καθώς και έργο για την μετατροπή των σταθμών Μοναστηράκι και Καλλιθέα σε σταθμούς φιλικούς στα ΆμεΑ.
Εκκρεμούν επίσης το μεγάλο έργο ανακαίνισης δύο υποσταθμών έλξης της Γραμμής 1 σε Νέο Φάληρο και Ηράκλειο, με την προσθήκη σε αυτούς συστήματος ανάκτησης ενέργειας από την ηλεκτροπέδηση των συρμών και διάθεσής της στο δημόσιο δίκτυο, εργασίες ελαιοχρωματισμού σε σταθμούς και στάσεις του Τραμ, εργασίες αντικατάσταση φωτισμού με λαμπτήρες τύπου LED, η ανακατασκευή της περίφραξης της γραμμής 1 κ.ά.
Το μεγαλύτερο έργο όμως παραμένει η ανακατασκευή των 14 παλαιότερων συρμών της γραμμής 1 η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με τους πρώτους συρμούς να έχουν αποσυρθεί από το δίκτυο ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίας.
Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com