Σε πλήρη διάσταση βρίσκονται οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών φορέων και το μεγαλύτερο μέρος των επιβατών ως προς την εικόνα που έχουν για τη λειτουργία των μέσων, κάτι που γίνεται φανερό και με αφορμή τη λειτουργία των συγκοινωνιών εν μέσω του καύσωνα.
Ενώ όλοι ανεξαιρέτως θα συμφωνούσαν ότι υπάρχουν προβλήματα, από τη μεριά των συγκοινωνιακών φορέων δεν φαίνεται να υπάρχει -τουλάχιστον δημοσίως- μία σαφής εικόνα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιβάτες καθημερινά, με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολο και το αν υπάρχει και κάποιο σχέδιο για την αντιμετώπισή τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η λειτουργία των συγκοινωνιών της Αθήνας εν μέσω του καύσωνα, όπου στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, δηλαδή τις ελλείψεις σε προσωπικό, οχήματα και τροχαίο υλικό έρχεται να προστεθεί η ελλιπής ή προβληματική λειτουργία του κλιματισμού στα μέσα.
Μπορεί η ΟΣΥ να επιμένει ότι ο κλιματισμός λειτουργεί σε όλα τα λεωφορεία που κυκλοφορούν, η εικόνα που έχουν οι επιβάτες όμως είναι διαφορετική. Εργαζόμενοι στα λεωφορεία επισημαίνουν στο Athens Transport ότι ενώ γίνεται προσπάθεια στους δρόμους να βγαίνουν μόνο λεωφορεία με κλιματισμό εν λειτουργία, τα κλιματιστικά αυτά σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν μη αποδοτικά, με την κατάσταση να γίνεται χειρότερη λόγω των συχνών στάσεων αλλά και του συνωστισμού.
Ιδιαίτερα επιβαρυντικά δρα και το άνοιγμα των παραθύρων από τους επιβάτες που προφανώς αναζητούν λίγη περισσότερη δροσιά. Έτσι όμως δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος αφού ο ήδη αδύναμος κλιματισμός λειτουργεί λιγότερο αποδοτικά και ο καυτός αέρας από τα παράθυρα κατακλύζει το λεωφορείο.
Μιλάμε βεβαίως για λεωφορεία μέρος των οποίων κυκλοφορεί από τις αρχές της δεκαετίας του 90, βρώμικα και σε κακή κατάσταση. Επιπλέον, σε συγκεκριμένες λεωφορειακές γραμμές κυκλοφορούν λεωφορεία των ΚΤΕΛ τα οποία προφανώς και δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο της ΟΣΥ για να διαπιστωθεί η κατάσταση της λειτουργίας τους ανά πάσα στιγμή.
Στα μέσα σταθερής τροχιάς τα παράπονα των επιβατών επικεντρώνονται κυρίως στη γραμμή 1 του Μετρό όπου και βρίσκονται σε λειτουργία το παλαιότερο τροχαίο υλικό. Από την ΣΤΑ.ΣΥ. επισημαίνεται ότι όλοι οι συρμοί του ΗΣΑΠ διαθέτουν κλιματισμό πλην αυτών που έχουν προέλθει από το Μετρό (πρώτη γενιά) και οι οποίοι τις μέρες του καύσωνα δεν χρησιμοποιούνται τις ώρες αιχμής παρά μόνο νωρίς το πρωί και από το απόγευμα, ανάλογα και με το διαθέσιμο τροχαίο υλικό.
Παρόλα αυτά, οι βλάβες είναι συχνές εξαιτίας της παλαιότητας των συστημάτων (κάθε βαγόνι διαθέτει ανεξάρτητο κλιματιστικό) και στις περιπτώσεις αυτές τα βαγόνια αποσύρονται το συντομότερο δυνατό.
Και στη γραμμή του ηλεκτρικού όμως το άνοιγμα των παραθύρων από τους επιβάτες δρα αρνητικά στην ήδη χαμηλή αποδοτικότητα του κλιματισμού. Αν υπάρχει ελπίδα για βελτίωση της κατάστασης, αυτό θα συμβεί μετά την ανακατασκευή των παλαιότερων συρμών μέσα στα επόμενα χρόνια. Για τους συρμούς της πρώτης γενιάς του Μετρό, είχε ξεκαθαριστεί και στο παρελθόν πως δεν υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης συστήματος κλιματισμού.
Τα παράπονα των επιβατών ίσως ήταν λιγότερα αν γνώριζαν ότι η μετακίνησή τους θα είναι άμεση και γρήγορη σε όλα τα μέσα. Το καθιερωμένο θερινό πρόγραμμα δρομολογίων όμως δεν αφήνει τέτοιες ελπίδες αφού προβλέπει πιο αραιά δρομολόγια όπως και κάθε Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ αναγνώστες του Athens Transport επισημαίνουν συνεχώς πως οι συχνότητες δρομολογίων που έχουν ανακοινωθεί, δεν τηρούνται, όπως άλλωστε και τα προηγούμενα καλοκαίρια.
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αλλά και οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών φορέων δεν φαίνεται τουλάχιστον δημόσια να παραδέχονται το πλήθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιβάτες, επιλέγοντας να επικεντρωθούν σε εξελίξεις που θα συμβούν μελλοντικά, όπως η προμήθεια 1.300 πάνω-κάτω λεωφορείων από δύο διαγωνισμούς (ο πρώτος σε εξέλιξη από το 2021) που στην καλύτερη περίπτωση θα ξεκινήσουν να παραδίδονται το 2024 και μέχρι τα τέλη τουλάχιστον αυτής της δεκαετίας.
Πριν λίγες μέρες μάλιστα από τον ΟΑΣΑ ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα κάποιας έρευνας που έδειξαν ότι οι επιβάτες εμφανίζονται πιο ικανοποιημένοι από τη λειτουργία των μέσων με εξαίρεση τους επιβάτες του Τραμ (όπου η ειρωνία είναι πως λειτουργεί ο κλιματισμός). Αν και είναι κατανοητό πως ο οποισδήποτε οργανισμός έχει ανάγκη δεδομένα ποιότητας για να διευκολύνει το έργο του, η δημοσιοποίηση θετικών στοιχείων που έρχονται σε αντιδιαστολή με την κατάσταση την οποία βιώνουν οι επιβάτες, δεν είναι ιδιαίτερα καθυσηχαστική.
Όπως έχουμε επισημάνει επανειλημμένως, όσο η πολιτική ηγεσία αλλά και οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών φορέων δεν μπορούν να συμφωνήσουν για τα προγματικά προβλήματα που βιώνουν οι επιβάτες, δεν υπάρχει ελπίδα πως θα γίνει κάτι για την αντιμετώπισή τους.
Όσον αφορά το ζήτημα του κλιματισμού, θα πρέπει επιτέλους να αναζητηθούν επειγόντως και βραχυπρόθεσμα μέτρα αντί να ζητείται από τους επιβάτες να κάνουν υπομονή λίγα χρόνια ακόμα.
Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com