Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024

Νέες κάμερες για λεωφορειολωρίδες της Αθήνας αλλά μήπως η τεχνολογία τις έχει ήδη ξεπεράσει;

Share

    • O ΟΑΣΑ αντικαθιστά τις αναλογικές κάμερες στις λεωφορειολωρίδες της Αθήνας με 12 ψηφιακές κάμερες, συνολικού κόστους 366.200€.
    • Η σύμβαση περιλαμβάνει 12 νέες ψηφιακές κάμερες, θαλάμους υποδοχής και σταθμούς εργασίας για επεξεργασία των παραβάσεων.
    • Νεότερη τεχνολογία που χρησιμοποιείται στη Νέα Υόρκη περιλαμβάνει κάμερες στα παρμπρίζ λεωφορείων που αποδεικνύονται αποτελεσματικές με αύξηση της ταχύτητας και μείωση ατυχημάτων.

    Μία εκκρεμότητα πολλών ετών, την αγορά και τοποθέτηση ψηφιακών καμερών στους δρόμους της Αθήνας για τον έλεγχο των λεωφορειολωρίδων, προς αντικατάσταση των αναλογικών με φιλμ που λειτουργούν (;) μέχρι και σήμερα διευθετεί ο ΟΑΣΑ. Την ίδια στιγμή όμως, η πρόοδος της τεχνολογίας φαίνεται να έχει ξεπεράσει και αυτή τη λύση, με πόλεις του εξωτερικού να υιοθετούν πιο σύγχρονες και αποτελεσματικές μεθόδους για τη φύλαξη των λωρίδων αυτών.

    Η σχετική σύμβαση για την προμήθεια 12 ψηφιακών καμερών, κόστους 366.200 ευρώ πλέον ΦΠΑ υπεγράφη πρόσφατα. Αν το κόστος φαίνεται μεγάλο, είναι επειδή πέραν των 12 καμερών, η σύμβαση  περιλαμβάνει αντίστοιχο αριθμό θαλάμων υποδοχής αλλά και δύο σταθμών εργασίας και εγκατάστασή τους σε διευθύνσεις της τροχαίας όπου θα γίνεται η επεξεργασία, η έκδοση και η αποστολή των βεβαιώσεων παραβάσεων σε αποκλειστικές λωρίδες λεωφορείων (Α.Λ.Λ.).

    Η συγκεκριμένη προμήθεια αντιμετώπισε προβλήματα αφού ο πρώτος σχετικός διαγωνισμό, που προκηρύχθηκε στις αρχές του 2021, «σκόνταψε» σε προσφυγές συμμετεχόντων, με τον ΟΑΣΑ να επιλέγει την επαναπροκήρυξή του το φθινόπωρο του 2022.

    Ο ΟΑΣΑ κατέφυγε στην επιλογή των ψηφιακών καμερών, καθώς οι 14 προηγούμενες, που είχαν εγκατασταθεί μία και πλέον 20ετία νωρίτερα ήταν ξεπερασμένης τεχνολογίας, αφού χρησιμοποιούσαν αναλογικό φιλμ με αποτέλεσμα το κόστος λειτουργίας τους να είναι αρκετά μεγαλύτερο.

    Οι νέες κάμερες αναμένεται να τοποθετηθούν σε προκαθορισμένες θέσεις, οι οποίες επιλέχθηκαν σε συνεργασία με την τροχαία ως εξής:

    • Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας: 5 κάμερες
    • Λεωφόρος Κηφισίας: 1 κάμερα
    • Λεωφόρος Μεσογείων: 3 κάμερες
    • Λεωφόρος Αλεξάνδρας: 3 κάμερες

    Αποτέλεσμα θα είναι οι οδηγοί να γνωρίζουν ακριβώς τα σημεία στα οποία θα πρέπει να αποφεύγουν την είσοδο στις λεωφορειολωρίδες, με το μεγαλύτερο μήκος τους να παραμένει αφύλακτο.

    Λύση στο πρόβλημα αυτό έχει δώσει ήδη η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στο εξωτερικό, με χαρακτηρικό παράδειγμα την πόλη της Νέας Υόρκης. Εκεί, οι κάμερες πέρα από τους δρόμους, τοποθετούνται από το 2019 και στα παρμπρίζ των λεωφορείων. Ως το τέλος του 2023, 1.000 λεωφορεία αναμένεται να διαθέτουν κάμερες ελέγχου των λεωφορειολωρίδων.

    Με το νέο σύστημα, πρόστιμο δέχονται όσοι πραγματικά εμποδίζουν την κίνηση των λεωφορείων αφού βρίσκονται μπροστά τους στις λεωφορειολωρίδες και όχι όσοι τύχει να μπουν σε αυτές σε σημείο και ώρα που δεν εμποδίζουν την κίνηση κάποιου λεωφορείου.

    Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Μητροπολιτικής Αρχής Μεταφορών της Νέας Υόρκης, οι νέες κάμερες που τοποθετήθηκαν στα λεωφορεία έχουν οδηγήσει στην αύξηση της ταχύτητάς τους αλλά ακόμα και στη μείωση των ατυχημάτων.

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

    Η περιληψη του άρθρου δημιουργήθηκε μέσω της εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT και ελέγχθηκε για την ορθότητά της

 
 

Διαβάστε Περισσότερα