Καθώς η επιστροφή στην πόλη βρίσκεται σε εξέλιξη και τα θερινά προγράμματα δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ολοκληρώνονται μέσα στο επόμενο δεκαήμερα, οι Αθηναίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα παλιά γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζει η λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών. Από την πλευρά της η κυβέρνηση θα χρειαστεί να βρει γρήγορα λύσεις σε αρκετές εκκρεμότητες καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα βεβαίως αφορά το στόλο των λεωφορείων που αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της ηλικίας του και τον μεγάλο διαγωνισμό για την προμήθεια 650 οχημάτων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη. Ακόμα και μέσα στο Σεπτέμβριο το υπουργείο θα κληθεί να φέρει στη Βουλή ένα από τα τέσσερα τμήματα του διαγωνισμού που αφορά την προμήθεια 250 ηλεκτρικών λεωφορείων από την Yutong, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την υπογραφή της σύμβασης -έχει ήδη λάβει την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο– και την παραλαβή των πρώτων οχημάτων.
Στη συνέχεια, εξελίξεις αναμένονται για τρία ακόμα τμήματα του διαγωνισμού, για την προμήθεια 100 αρθρωτών λεωφορείων φυσικού αερίου από την Iveco, η κατασκευή των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γαλλία, για 100 ακόμα ηλεκτρικά λεωφορεία -εκτός απροόπτου από την BYD, και τέλος, για 200 λεωφορεία φυσικού αερίου από την Industria Italiana Autobus/Karsan.
Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης, στόχος είναι τα πρώτα λεωφορεία να παραδοθούν στις αρχές του 2024. Αν λάβουμε πάντως υπόψιν τους όρους του διαγωνισμού αλλά και την εξέλιξή του, η παράδοση του συνόλου των οχημάτων αποκλείεται να ολοκληρωθεί πριν το 2025.
Εν τω μεταξύ, μέχρι το τέλος της χρονιάς, αναμένεται και η προκύρηξη ενός ακόμα διαγωνισμού για την προμήθεια 650 επιπλέον νέων λεωφορείων -κυρίως ηλεκτρικών- για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Με βάση το πώς κινήθηκε ο πρώτος μεγάλος διαγωνισμός, πρόκειται για μία εξέλιξη που θα μας απασχολήσει για τα επόμενα χρόνια.
Εξίσου κρίσιμη για την κυβέρνηση είναι η εξέλιξη του διαγωνισμού για την παραχώρηση 63 τουλάχιστον λεωφορειακών γραμμών της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής. Πρόκειται για το διαγωνισμό που θα αποτελέσει συνέχεια των συμβάσεων παραχώρησης γραμμών του ΟΑΣΑ -με απευθείας ανάθεση- προς τις εταιρείες ΚΤΕΛ που συνάφθηκαν λόγω της έκτακτης κατάστασης που δημιούργησε ο κορωνοϊός. Δεδομένου του ότι η τελευταία σύμβαση με τα ΚΤΕΛ λήγει τον Οκτώβριο, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο χρόνου για καθυστερήσεις. Πληροφορίες από τους αρμόδιους φορείς πάντως αναφέρουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος να μείνουν περιφερειακές γραμμές της Αθήνας χωρίς λεωφορεία, με κάποια ενδιάμεση λύση να προετοιμάζεται μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού παραχώρησης.
Ένα ακόμα ζήτημα που περιμένει τη διευθέτησή του είναι η διενέργεια νέων προσλήψεων στους συγκοινωνιακούς φορείς. Πέραν των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ που έγιναν το 2021, το μόνο νέο προσωπικό που εντάχθηκε έκτοτε αφορά εργαζόμενους (κυρίως σε υποστηρικτικές θέσεις) μέσω προγραμμάτων της ΔΥΠΑ. Πλέον, αναμένεται να προχωρήσει η πρόσληψη επιπλέον προσωπικού με τη χρήση της λίστας των επιλαχόντων των διαγωνισμών του 2021 προκειμένου να αποφευκτούν οι μακρόσυρτες διαδικασίες.
Στις σταθερές συγκοινωνίες σε εκκρεμότητα βρίσκεται η πραγματοποίηση μίας σειράς μικρότερων και μεγαλύτερων έργων, που αφορούν κυρίως τη γραμμή του ΗΣΑΠ. Το σημαντικότερο από αυτά είναι η ανακατασκευή των 14 παλαιότερων συρμών της γραμμής οι οποίοι κυκλοφορούν από τη δεκαετία του 1980. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει με τους πρώτους συρμούς να βρίσκονται ήδη υπό ανακατασκευή, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθεί σταδιακά. Εξίσου κρίσιμοι πάντως είναι και οι διαγωνισμοί για την ενίσχυση της ασφάλειας στη γραμμή 1 του Μετρό (δεν θα ήταν άτοπο αν σήμερα την χαρακτηρίζαμε “ξέφραγο αμπέλι”). Οι διαγωνισμοί που θα περιλαμβάνουν το έργο ενίσχυσης της περίφρραξης αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα. Βεβαίως εκκρεμούν εξίσου σημαντικοί διαγωνισμοί που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση της υποδομής και επιδομής στη σήραγγα της γραμμής, σε γέφυρες και σε άλλα σημεία.
Το μεγαλύτερο συγκοινωνιακό έργο πάντως που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αττική αφορά την κατασκευή του α’ τμήματος της γραμμής 4 του Μετρό από το Άλσος Βεΐκου ως το Γουδή. Αν και οι πρόδρομες εργασίες δεν βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση (υπάρχει και εργοτάξιο όπου δεν έχουν καν ξεκινήσει) το κύριο έργο βρίσκεται σε εξέλιξη, με τον πρώτο μετροπόντικα να σκάβει ήδη κάτω από τη λεωφόρο Κατεχάκη. Μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται η έναρξη της εκσκαφής με τον δεύτερο μετροπόντικα από το Άλσος Βεΐκου, ενώ αναμένουμε και τις δικαστικές εξελίξεις σχετικά με τα εργοτάξια σε πλατεία Εξαρχείων και πάρκο Ριζάρη.
Μέσα στους επόμενους μήνες (σύμφωνα με την Ελληνικό Μετρό, το φθινόπωρο) αναμένεται και η προκήρυξη της επόμενης φάσης του διαγωνισμού για το έργο της επέκτασης της γραμμής 2 του Μετρό από την Ανθούπολη ως το Ίλιον που θα περιλαμβάνει την κατάθεση των οριστικών προσφορών από τις ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες. Η Ελληνικό Μετρό σχεδιάζει βεβαίως και τις επόμενες επεκτάσεις του Μετρό (όπως αυτές της γραμμής 1 προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Στάτος Νιάρχος ή τις επεκτάσεις τις γραμμής 4), αλλά οι σχετικοί διαγωνισμοί φαίνεται όμως ότι θα αργήσουν αρκετά.
Στον Προαστιακό, δύσκολα θα δούμε να βελτιώνεται κάτι μέσα στο επόμενο διάστημα. Αν και πολλά πρέπει να γίνουν για την βελτίωση των υποδομών, ο υπεύθυνος ΟΣΕ δεν έχει ως πρώτη προτεραιότητα το δίκτυο του Προαστιακού, ενώ ούτε και η Hellenic Train φαίνεται να προτίθεται να προχωρήσει σε κάποια άμεση επένδυση. Το σημαντικότερο πρόβλημα πάντως, που δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για αύξηση των δρομολογίων είναι ότι για τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει να βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο της ΕΡΓΟΣΕ για την υπογειοποίηση των γραμμών στο τμήμα Τρεις Γέφυρες – Σταθμός Λαρίσης (όπως και τα έργα της β’ φάσης στον κεντρικό σταθμό), μην επιτρέποντας έτσι κάποια σημαντική αύξηση των δρομολογίων έως ότου το έργο αυτό ολοκληρωθεί. Την ίδια στιγμή πάντως αναμένεουμε εξελίξεις (δηλαδή υπογραφή της σύμβασης) στο έργο του Προαστιακού Δυτικής Αττικής, όπως και αυτό της κατασκευής σιδηροδρομικής στάσης στο Κρυονέρι αλλά ίσως και της νέας στάσης του Προαστιακού στην περιοχή του Καρελλά στο Κορωπί.
Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται ήδη οι διαδικασίες για την τροποποίηση της λειτουργίας του συστήματος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου του ΟΑΣΑ προκειμένου να γίνει δυνατή η μετακίνηση επιβατών χωρίς τα γνωστά χάρτινα ή πλαστικά εισιτήρια αλλά με τη χρήση τραπεζικών καρτών. Ο οργανισμός φιλοδοξεί η αλλαγή αυτή να οδηγήσει τόσο στη διευκόλυνση των επιβατών (οι οποίοι δεν θα χρειάζεται να επιλέγουν και να αγοράζουν συγκεκριμένα εισιτήρια) όσο και στη μείωση της εισιτηριοδιαφυγής. Το τι θα συμβεί στην πράξη όμως θα το δούμε μέσα στους επόμενους μήνες.
Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com