Δύο χρόνια συμπληρώνονται το φετινό Δεκέμβριο από την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά. Ενώ μέσα στο διάστημα αυτό θα έπρεπε να ολοκληρωθεί και η επίσημη παράδοση του πολύπαθου έργου από την κατασκευάστρια εταιρεία στον φορέα υλοποίησης (Ελληνικό Μετρό), αυτό δε φαίνεται να είναι δυνατό, αφού το έργο μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό του.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το newmoney.gr, η Ελληνικό Μετρό έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες προκειμένου η κατασκευάστρια εταιρεία ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε. να κηρυχθεί έκπτωτη, αφού δεν έχει ολοκληρώσει μέχρι σήμερα το σύνολο των συμβατικών της υποχρεώσεων. Συγκεκριμένα, έχει ολοκληρωθεί μόνο το σκέλος που αφορά την κατασκευή της επέκτασης, αλλά όχι αυτό που αφορά άλλες συμπληρωματικές εργασίες, συμπεριλαμβανομένου ενός υποσταθμού.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκινήσει η λειτουργία της τερματικής στάσης στην Ακτή Ποσειδώνος, με τους συρμούς να πραγματοποιούν κυκλική διαδρομή στο κέντρο του Πειραιά.
Πλέον, εφόσον το σύνολο των έργων δεν ολοκληρωθεί μέχρι τη συμβατική προθεσμία, η τεχνική εταιρία αναμένεται να κηρυχθεί έκπτωτη, απόφαση η οποία μπορεί να δεχθεί ένσταση. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αν η απόφαση τελεσιδικήσει, το έργο θα κληθεί να ολοκληρώσει η επόμενη κατά σειρά εταιρεία με βάση τα αποτελέσματα του διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε μία δεκαετία πριν.
Τραμ Πειραιά: Ένα έργο-γεφύρι της Άρτας
Η κυκλική διαδρομή του Τραμ στην πόλη του Πειραιά άνοιξε από τις 15 Δεκεμβρίου του 2021, ύστερα από 9 χρόνια εργασιών που υπερέβησαν κατά πολύ το επίσημο χρονοδιάγραμμα, με τις καθυστερήσεις να ξεκινούν από την πρώτη στιγμή.
Ο διαγωνισμός για την κατασκευή της επέκτασης, κόστους 91.808.500 ευρώ, είχε διεξαχθεί το 2009 και ανέδειξε μειοδότη την κατασκευαστική Θέμελη Α.Ε. Στη συνέχεια όμως, η ΤΡΑΜ Α.Ε. ανέθεσε το έργο στον τέταρτο μειοδότη με συνέπεια να κατατεθούν δικαστικές προσφυγές από την κατασκευαστική εταιρία που καθυστέρησαν το έργο για 3 χρόνια. Το Πρωτοδικείο δικαίωσε την κατασκευαστική την άνοιξη του 2012 ανοίγοντας το δρόμο για την υπογραφή της σύμβασης.
Η σύμβαση υπεγράφη στις 14 Ιανουαρίου 2013, με το πρώτο χρονοδιάγραμμα να προβλέπει ολοκλήρωση του έργου σε 25 μήνες, δηλαδή ως τον Φεβρουάριο του 2015. Τα έργα της επέκτασης ξεκίνησαν με καθυστέρηση τον Σεπτέμβριο του 2013 με τις πρώτες τοπογραφικές εργασίες κατά μήκος της διαδρομής και ενώ είχαν προηγηθεί αντιδράσεις και προσφυγές από κατοίκους της περιοχής, ενώ στις αρχές του 2014 έκαναν της εμφάνισή τους τα πρώτα εργοτάξια. Ήδη μέχρι τότε προβλέπονταν ότι η παράδοση του έργου θα καθυστερούσε τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2015.
Οι καθυστερήσεις στα έργα αποδόθηκαν στη δυσκολία συνεργασίας με τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας για την παράκαμψη των δικτύων τους αλλά και στα αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως, όπως ήταν αναμενόμενο, στο κέντρο του Πειραιά.
Μέχρι τα τέλη του 2016, η ολοκλήρωση των εργασιών είχε πάρει παράταση ως και τα τέλη του 2017, αν και ακόμα υπήρχαν εκκρεμότητες με αρχαιολογικές εργασίες σε τμήματα της γραμμής. Και στα τέλη του 2017 όμως, η αναμενόμενη παράδοση είχε παραταθεί για τα τέλη του 2018. Το σίριαλ συνεχίστηκε με την Αττικό Μετρό να προβλέπει στις αρχές του 2018 ότι το έργο θα παραδοθεί την άνοιξη του 2019, αφού μέχρι τότε εκκρεμούσαν ακόμα αρχαιολογικές εργασίες, ενώ το καλοκαίρι του 2018, πολίτες προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της ολοκλήρωσης του έργου.
Στις 6 Φεβρουαρίου 2019, τα πρώτα δοκιμαστικά δρομολόγια του Τραμ ξεκίνησαν στους δρόμους του Πειραιά με καθυστέρηση λίγων μηνών από την πρώτη αναγγελία, ενώ την ίδια περίοδο προέκυψε το πρόβλημα με τη στατικότητα της γέφυρας Λαμπράκη που ζητούσε επειγόντως λύση. Τότε, οι υπεύθυνοι του έργου προέβλεπαν ότι η γραμμή θα παραδιδόταν το (εκλογικό) καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς.
Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς όχι μόνο η γραμμή δεν είχε παραδοθεί, αλλά η Αττικό Μετρό τοποθετούσε την παράδοση του έργου στο 2020. Είχε προηγηθεί ένας ισχυρός σεισμός τον Ιούλιο του 2019 που προκάλεσε πρόβλημα στατικότητας σε διατηρητέο κτήριο επί της οδού Ομηρίδου Σκυλίτση, ακριβώς πάνω από τις γραμμές του Τραμ. Εξαιτίας του προβλήματος, τα δοκιμαστικά δρομολόγια διακόπηκαν και έγιναν εργασίες άρσης της επικινδυνότητας και ξαναξεκίνησαν το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς.
Τον Ιανουάριο του 2020 προέκυψε ένα ακόμα πρόβλημα εξαιτίας των έργων της Περιφέρειας Αττικής στον Φαληρικό Όρμο, λόγω των οποίων οι γραμμές έκλεισαν για να μετατοπιστούν, ένα έργο το οποίο έλαβε αλλεπάλληλες παρατάσεις.
Το κτήριο της Ομηρίδου Σκυλίτση συνέχισε να αποτελεί πρόβλημα λόγω πολλαπλών πυρκαγιών που το κατέστρεψαν σχεδόν ολοκληρωτικά. Τελικά, ό,τι είχε απομείνει από το κτήριο γκρεμίστηκε και τα δοκιμαστικά δρομολόγια ξεκίνησαν για ακόμα μία φορά τον Οκτώβριο του 2021 αντιμετωπίζοντας μικρότερα και μεγαλύτερα προβλήματα.
Δύο μήνες αργότερα, το Τραμ άνοιξε σιωπηλά και χωρίς κάποια επίσημη τελετή, με τους συρμούς να πραγματοποιούν κυκλική διαδρομή και να μη φτάνουν ως την τερματική στάση της Ακτής Ποσειδώνος. Αν και η ΣΤΑ.ΣΥ. ανέφερε στις ανακοινώσεις της πως η στάση αυτή θα λειτουργήσει “σύντομα”, αυτό δεν κατέστη δυνατό μέχρι σήμερα. Σε σχετικά ερωτήματα του Athens Transport, η εταιρεία μάς παρέπεμπε στην Ελληνικό Μετρό.
Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com