Πριν από λίγες μέρες, στις εγκαταστάσεις της Yutong στην Κίνα, έλαβε χώρα η επιθεώρηση του πρότυπου ηλεκτρικού λεωφορείου της εταιρείας, βάση του οποίου θα κατασκευαστεί ο στόλος των 250 οχημάτων τα οποία θα μοιραστούν ανάμεσα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Καθώς η μαζική παραγωγή έχει ήδη ξεκινήσει, με την Yutong να διαβεβαιώνει πως η παράδοσή των πρώτων οχημάτων θα γίνει στα τέλη Απριλίου, όπως προβλέπεται και από το χρονοδιάγραμμα, επόμενο σημαντικό βήμα για τον Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και τον ΟΑΣΑ είναι η εγκατάσταση των υποδομών φόρτισης στα αμαξοστάσια όπου θα μοιραστούν τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία.
Την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε την πρόθεση χρηματοδότησης του έργου «Ανάπτυξη – Διαμόρφωση Υποδομών υποδοχής- Υποστήριξης λειτουργίας ηλεκτροκίνητων λεωφορείων» με δικαιούχους την Ο.ΣΥ. και τον Ο.Α.Σ.Θ. και με το ύψος της δημόσιας δαπάνης να φτάνει τα 21.200.000 ευρώ.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατά την υπογραφή της σύμβασης για τα νέα λεωφορεία, το υπουργείο είχε παρουσιάσει και το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για μέχρι την κυκλοφορία των νέων οχημάτων. Συγκεκριμένα, ως τα τέλη του Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ η επαύξηση της ισχύος στα αμαξοστάσια η οποία και είναι απαραίτητη προκειμένου να πραγματοποιούνται ανεμπόδιστα οι διαδικασίες φόρτισης.
Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν οι εργασίες στα αμαξοστάσια για την εγκατάσταση των φορτιστών, οι οποίες και αναμένεται να ολοκληρωθούν ως τα μέσα Μαρτίου. Σημειώνεται ότι η Yutong πρόκειται να προμηθεύσει τον ΟΑΣΑ και τον ΟΑΣΘ με φορτιστές κατασκευής της ως μέρος της σύμβασης για τα λεωφορεία και συγκεκριμένα φορτιστές βραδείας φόρτισης που θα χρησιμοποιούνται για την φόρτιση του συνόλου των λεωφορείων στα αμαξοστάσια κάθε βράδυ αλλά και 7 φορτιστές ταχείας φόρτισης που θα χρησιμοποιούνται όταν υπάρχει άμεση ανάγκη.
Τα πρώτα οχήματα αναμένεται να φτάσουν εντός του Φεβρουαρίου ενώ η έγκριση τύπου από το υπουργείο (απαραίτητη για κάθε νέο τύπο οχήματος που κυκλοφορεί στη χώρα) θα δοθεί μέσα στο Μάρτιο. Μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων δοκιμών, τα λεωφορεία της Yutong αναμένεται να μπουν σε κανονική λειτουργία μεταφέροντας επιβάτες από τα τέλη Απριλίου.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα χρονοδιάγραμμα που κρίνεται ιδιαίτερα πιεστικό. Προκειμένου όμως να διευκολυνθούν οι διαδικασίες, το υπουργείο προσπαθεί να μειώσει τη γραφειοκρατία που απαιτείται προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες στα αμαξοστάσια. Έτσι, με τροπολογία που κατατέθηκε τον Οκτώβριο στη Βουλή, διευκρινίζεται πως για εγκατάσταση συσκευών φόρτισης σε αμαξοστάσια της ΟΣΥ και του ΟΑΣΘ δεν απαιτείται οικοδομική άδεια, έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας ή βεβαίωση μηχανικού.
Σημειώνεται ότι η προμήθεια 250 ηλεκτρικών λεωφορείων αυτονομίας 180 χλμ. από την Yutong (140 για την Αθήνα και 110 για τη Θεσσαλονίκη) αποτελεί μόνο ένα από τα τέσσερα μέρη του μεγάλου διαγωνισμού για την προμήθεια συνολικά 650 λεωφορείων (αντί για τον αρχικό αριθμό των 770 λόγω ακύρωσης μέρους του διαγωνισμού), ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη.
Μέσω του ίδιου διαγωνισμού προβλέπεται η προμήθεια 100 ακόμα ηλεκτρικών λεωφορείων αυτονομίας 135 χλμ. Μοναδική εταιρεία που έχει απομείνει στο διαγωνισμό είναι η επίσης κινεζική BYD, ωστόσο εκκρεμεί ακόμα το άνοιγμα της οικονομικής της προσφοράς.
Τα άλλα δύο τμήματα του διαγωνισμού αφορούν την προμήθεια 100 αρθρωτών λεωφορείων φυσικού αερίου από την Iveco France για την οποία εκκρεμεί ακόμα η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά και η πιο επίφοβη προμήθεια 200 λεωφορεία συμπιεσμένου φυσικού αερίου από την Industria Italiana Autobus S.P.A. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η προμήθεια των συγκεκριμένων λεωφορείων δεν είναι δυνατό να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους αρχής γενομένης από το 2024 καθώς το φυσικό αέριο πλέον θεωρείται μη πράσινη τεχνολογία και έτσι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναζητεί εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης.
Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com