- Αποκατάσταση του δικτύου και επέκταση κατά 9.000 χιλιόμετρα.
- Υλοποίηση των εκκρεμών έργων και εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου στις περιοχές αυτές. Τα μέτρα περιλαμβάνουν πρόσθετες διασταυρώσεις και πυκνότερη σηματοδότηση για βελτιωμένη απόδοση των υπηρεσιών.
- Ψηφιοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου με την ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ελέγχου Τρένων (ETCS) σε όλη τη Γερμανία. Αυτό θα αυξήσει τη χωρητικότητα του υπάρχοντος δικτύου κατά 30%.
- Στοχευμένη επέκταση και νέα κατασκευή γραμμών για την εξάλειψη των σημείων συμφόρησης, ενεργοποίηση του «Deutschlandtakt», ενός νέου προγράμματος για όλα τα επιβατικά τρένα που συγχρονίζει τις μεγάλες αποστάσεις και τις περιφερειακές μεταφορές.
- Εκτεταμένος εκσυγχρονισμός σταθμών σε όλη τη Γερμανία και ανάπτυξη σταθμών του μέλλοντος με βελτιωμένη άνεση και ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών για τους επιβάτες σε διαδρομές με μεγάλη κίνηση.
Σε μύθο κοντεύει να καταλήξει η φήμη των Γερμανικών σιδηροδρόμων για αυστηρή τήρηση των προγραμμάτων δρομολογίων, αφού οι καθυστερήσεις ολοένα και πυκνώνουν.
Τον Νοέμβριο, μόνο τα μισά υπεραστικά τρένα της Deutsche Bahn ήταν στην ώρα τους, με το ποσοστό ακρίβειας 52% να αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ για φέτος. Η σιδηροδρομική εταιρεία αποδίδει τις καθυστερήσεις αυτές στα έργα υποδομών που εκτελούνται με καθυστέρηση ετών.
Η ακρίβεια των δρομολογίων έχει μειωθεί από τις αρχές του έτους τόσο στις περιφερειακές όσο και στις υπεραστικές γραμμές, με την κατάσταση να επιδεινώνεται ιδιαίτερα τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Τον Ιανουάριο, η ακρίβεια έφτανε ακόμα το 73% στα υπεραστικά τρένα, ποσοστό που μειώθηκε σε 52% τον Νοέμβριο. Στις περιφερειακές γραμμές, η κατάσταση ήταν αρκετά καλύτερη, αλλά και εκεί η ακρίβεια των δρομολογίων μειώθηκε από 93% τον Ιανουάριο σε 85,5% τον Νοέμβριο.
Στο παρακάτω γράφημα, η κόκκινη γραμμή αντιπροσωπεύει αφίξεις σε στάσεις που έχουν αργήσει πάνω από 6 λεπτά, ενώ η γκρίζα γραμμή αντιπροσωπεύει καθυστερήσεις άνω των 16 λεπτών. Τον Νοέμβριο, το 74% των υπεραστικών τρένων δεν καθυστέρησε περισσότερο από 16 λεπτά, πράγμα που σημαίνει ότι το υπόλοιπο 26% είχε μεγαλύτερη καθυστέρηση.
Η Γερμανική Συμμαχία Υπέρ των Σιδηροδρόμων, οργάνωση που αντιπροσωπεύει 24 μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και περισσότερες από 150 εταιρείες του σιδηροδρομικού τομέα, είναι επικριτική, αναφέροντας σε δημοσίευμά της: «Το νεότερο ποσοστό ακρίβειας είναι χειρότερο από το μέσο ποσοστό ακρίβειας του 66% από την αρχή του έτους έως το τέλος Οκτωβρίου. Ως εκ τούτου, η Deutsche Bahn δεν έχει επιτύχει τον δικό της στόχο ακρίβειας άνω του 70% για το τρέχον έτος».
Περίπου το 75% των υπεραστικών τρένων διέρχεται από τουλάχιστον ένα εργοτάξιο επιβραδύνοντας την ταχύτητά του, σύμφωνα με την Deutsche Bahn. Λόγω της τεράστιας καθυστέρησης στα έργα, η DB χρειάστηκε να αυξήσει τον αριθμό τους για φέτος: περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ από ιδίους πόρους της εταιρείας χρησιμοποιήθηκαν για τη «σταθεροποίηση επιρρεπών υποδομών», αναφέρει η Deutsche Bahn.
Τον Νοέμβριο του 2023, ο αριθμός των εργοταξίων κατά μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου αυξήθηκε κατά 11% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος την ίδια περίοδο που η ακρίβεια των δρομολογίων μειώθηκε κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2022. «Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό από την οπτική γωνία του επιβάτη – αλλά δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένων των μειωμένων επενδύσεων στον σιδηρόδρομο κατά τις τελευταίες δεκαετίας», αναφέρει η Συμμαχία Υπέρ των Σιδηροδρόμων.
Νωρίτερα φέτος, το Γερμανικό Ελεγκτικό Συνέδριο (Bundesrechnungshof) σε ειδική αναφορά του χαρακτήρισε την Deutsche Bahn ως μία εταιρεία που βρίσκεται “σε μόνιμη κρίση” προειδοποιώντας για τη μεγάλη αύξηση των ζημιών με ρυθμό 5 εκατ. ευρώ τη μέρα και συνολικό χρέος που ξεπερνά τα 30 δις ευρώ.
Οι μεγάλες καθυστερήσει στο δίκτυο της Γερμανίας δεν επηρεάζουν μόνο τους Γερμανούς επιβάτες (κάποιοι εκ των οποίων δαπανούν ακόμα και 4.400 ευρώ για ετήσια εισιτήρια) αλλά και γειτονικές χώρες όπως την Αυστρία και την Ελβετία όπου οι επιβάτες γνωρίζουν πλέον ότι τα διεθνή δρομολόγια διέρχονται με καθυστέρηση.
Πολλοί αποδίδουν τα προβλήματα των γερμανικών σιδηροδρόμων στην περίοδο διακυβέρνησης της Άνγκελα Μέρκελ και τις πολιτικές λιτότητας που επέβαλε. Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της Deutsche Bahn, από τη δημιουργία της το 1994 μετά τη συνένωση των σιδηροδρομικών δικτύων της ανατολικής και δυτικής Γερμανίας, υπήρχαν ελπίδες πως η εταιρεία θα καταστεί κερδοφόρα πρωταγωνιστώντας στο χρηματιστήριο και ενισχύοντας το ΑΕΠ της χώρας, κάτι που όμως δεν συνέβη ποτέ.
Άλλοι αποδίδουν τα προβλήματα στο ότι η εταιρεία έμεινε υπό τον έλεγχο του δημοσίου χωρίς να ιδιωτικοποιηθεί όπως τα Γερμανικά Ταχυδρομεία ή στο ότι πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις στο εξωτερικό αντί να δοθεί βάρος στη συντήρηση των υποδομών εντός της Γερμανίας. Μέσω της θυγατρικής της εταιρείας Arriva, η Deutsche Bahn εκτελεί αστικές και υπεραστικές μεταφορές με λεωφορεία σε 10 ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένου σημαντικού μέρους του μεταφορικού έργου στην πόλη του Λονδίνου αλλά και γραμμών στον υπέργειο σιδηρόδρομο της πόλης.
Την ίδια στιγμή, οι διοικήσεις της εταιρείας τα τελευταία χρόνια δεν τολμούν να λάβουν σκληρά διαρθρωτικά μέτρα έχοντας ως δεδομένο το ότι το γερμανικό δημόσιο θα επέμβει για να σώσει την εταιρεία αν η κατάσταση γίνει χειρότερη. Το πρώτο εξάμηνο του 2023, η DB κατέγραψε ζημίες ύψους 71 εκατ. ευρώ σε σχέση με κέρδη 424 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2022.
Προς το παρόν, η κυβέρνηση ελπίζει πως λύση στα προβλήματα της εταιρείας θα δώσουν τα έργα υποδομών, μέσω των οποίων θα γίνει δυνατή η αύξηση των δρομολογίων, τόσο επιβατικών όσο και εμπορικών, ως το 2030. Πρόσφατα, ο ομοσπονδιακός Υπουργός Μεταφορών Volker Wissing, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» ότι οι σιδηροδρομικές υποδομές είχαν «παραμεληθεί για δεκαετίες» και προανήγγειλε «το μεγαλύτερο σχέδιο ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού στην ιστορία των σιδηροδρόμων αυτής της χώρας». Τα έργα αφορούν επεκτάσεις γραμμών, και αντικατάσταση σε στρωτήρες, υποδομή, ράγες, εξοπλισμό σηματοδότησης και ανακαίνιση σταθμών.
Το πρόγραμμα, κόστους 45 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος η κυβ΄ρνηση στοχεύει να καταστήσει πιο αξιόπιστα τα δρομολόγια των τρένων και να δημιουργήσει συνθήκες για την επίτευξη των στόχων της πολιτικής μεταφορών τόσο για τις υπηρεσίες επιβατών όσο και για τις εμπορευματικές μεταφορές.
Το πρόγραμμα εστιάζει σε έξι βασικές κατευθύνσεις:
Βασικός μοχλός για σημαντική βελτίωση της ποιότητας των σιδηροδρομικών υπηρεσιών είναι η συνολική ανακατασκευή 40 τμημάτων γραμμών στο δίκτυο όπου παρατηρείται μεγάλη συμφόρηση έως το 2030.
Πολλοί επιβάτες πάντως θεωρούν ότι οι ενέργειες αυτές έχουν καθυστερήσει πολύ, ενώ το Ελεγκτικό Συνέδριο αναφέρει πως λύση δεν είναι να πέσει περισσότερο χρήμα στο σιδηρόδρομο αλλά να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές.
Πηγές: railtech.com, theguardian.com, railway.supply, επιμέλεια: Αλέξανδρος Λιάρος
athenstransport.com