Η σταδιακή μείωση του αριθμού των τροχαίων καθώς και των νεκρών και τραυματιών τα τελευταία χρόνια, αποτελεί σίγουρα ένα θετικό γεγονός, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν πως η χώρα μας εξακολουθεί να έχει αναλογικά έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς θυμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σύμφωνα με στοιχεία της eurostat για το 2021, στην Ελλάδα βρίσκονται 3 από τις 24 περιοχές χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τουλάχιστον 80 νεκρούς από τροχαία ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων. Αυτές είναι η Πελοπόννησος (109), το Νότιο Αιγαίο (103) και η Στερεά Ελλάδα (89).
Δύο υπερπόντιες περιοχές της Γαλλίας, η Γουαδελούπη (159) και η Γουιάνα (120) ήταν ανάμεσα στις περιοχές με το μεγαλύτερο αριθμό νεκρών σε τροχαία, ενώ στην Ευρωπαϊκή ήπειρο πρώτη ήταν η περιφέρεια Severozapaden (133) στη βορειοδυτική Βουλγαρία.
Με λίγες εξαιρέσεις άλλωστε παρατηρείται και ένα χάσμα ανάμεσα στην ανατολική και τη δυτική Ευρώπη, με τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία να σημειώνονται σε ανατολικές χώρες. Έτσι, το 2021 από τις 24 περιοχές με άνω των 80 νεκρών σε τροχαία ανά 1 εκατ. κατοίκους, οι 6 βρίσκονται στη Ρουμανία, οι 4 είναι υπερπόντιες περιοχές της Γαλλίας, οι 3 είναι στη Βουλγαρία, όσες και στην Ελλάδα, ενώ από δύο είναι στην Κροατία, την Πολωνία και την Πορτογαλία. Οι υπόλοιπες περιοχές βρίσκονται στο Βέλγιο και την Ιταλία.
Σύμφωνα με τη eurostat, το 2021 σημειώθηκαν 19.917 θάνατοι από τροχαία ατυχήματα στους δρόμους της Ε.Ε., που ισοδυναμούν με 45 θανάτους από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκους. Γενικά, οι περιοχές που συγκεντρώνουν τους μεγαλύτερους αριθμούς νεκρών σε τροχαία είναι οι αγροτικές, ενώ η κατάσταση είναι αρκετά καλύτερη στα αστικά κέντρα.
Ποιες όμως είναι οι ασφαλέστερες περιοχές στην Ευρώπη; Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, υπάρχουν δύο περιοχές με κανένα νεκρό σε τροχαίο: η Κοιλάδα της Αόστα στην ορεινή βορειοδυτική Ιταλία και η μικρή αυτόνομη ισπανική περιφέρεια της Θέουτα στη βόρεια Αφρική. Αμέσως μετά, οι περιοχές με το μικρότερο αριθμό νεκρών είναι οι περιφέρειες των Βρυξελλών στο Βέλγιο, της Βιέννης στην Αυστρία, της Στοκχόλμης στη Σουηδία και της Βρέμης στη Γερμανία.
Μείωση σε βάθος χρόνου στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, παρατηρείται σε γενικές γραμμές πτωτική πορεία στον αριθμό των νεκρών σε τροχαία δυστυχήματα κατά την τελευταία 25ετία, τάση η οποία ήταν εντονότερη μεταξύ των ετών 1998-2002 και 2008-2014. Σύμφωνα με ειδικούς η τάση αυτή αποδίδεται πρωταρχικά στην ολοκλήρωση των έργων σε αυτοκινητοδρόμους και στη συνέχεια στην οικονομική κρίση και λιγότερο στη βελτίωση της οδηγικής παιδείας.
Κατά την τελευταία τριετία υπάρχει μία τάση αύξησης στον αριθμό των ατυχημάτων και τον παθόντων η οποία ενδεχομένως σε κάποιο βαθμό να οφείλεται σε «διόρθωση» μετά τη σημαντική πτώση των μετακινήσεων κατά τη διάρκεια των περιόδων περιορισμού της κυκλοφορίας λόγω του κορωνοϊού. Μέσα στους επόμενους μήνες θα φανεί αν η μακροπρόθεσμη τάση μείωσης των τροχαίων θα συνεχιστεί ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η λήψη μέτρων για την οδική ασφάλεια.
Η τάση μείωσης των τροχαίων στη χώρα μας σε βάθος χρόνου είναι εμφανής και στο παρακάτω γράφημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) στο οποίο απεικονίζεται ο αριθμός των νεκρών σε τροχαία ανά εκατομμύρια κατοίκους το 2011 σε σύγκριση με το 2021.
Ενώ το 2011 η Ελλάδα ήταν δεύτερη στον αριθμό των νεκρών πίσω από την Πολωνία, δέκα χρόνια αργότερα η χώρα μας ήταν στην έκτη θέση, έχοντας πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο, πολύ μεγαλύτερη από άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης που πλέον καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις (Ρουμανία, Βουλγαρία, Λετονία). Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας πρέπει να λάβει μέτρα προκειμένου αυτή η πρόοδος να συνεχιστεί και να υπάρξει σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com