Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την εγκατάσταση δικτύου κινητής τηλεφωνίας και δεδομένων σε σταθμούς και υπόγειες σήραγγες του Μετρό. Οι εργασίες γίνονται τμηματικά ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς αναμένεται να ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία του συστήματος.
Σύμφωνα με απάντηση του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΣΤΑ.ΣΥ. σε ερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα την οποία κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η εταιρεία έχει υπογράψει σύμβαση εγκατάστασης της κατάλληλης τηλεπικοινωνιακής υποδομής στο σύνολο των υπόγειων σηράγγων και των σταθμών του Μετρό, αναγνωρίζοντας τις σημερινές ανάγκες του επιβατικού κοινού για διαρκή και συνεχή επικοινωνία και πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Στην πρώτη φάση του έργου, το οποίο εκτελείται με χρηματοδότηση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και με τη συνδρομή, υποστήριξη και επίβλεψη της ΣΤΑΣΥ, προβλέπεται η κάλυψη πέντε διαδοχικών σταθμών της γραμμής 2 του Μετρό, και συγκεκριμένα των σταθμών Άγιος Δημήτριος, Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη και Ελληνικό και των μεταξύ τους σηράγγων. Μέσω της πιλοτικής λειτουργίας του δικτύου σε αυτούς τους σταθμούς, οι πάροχοι θα επιλέξουν την κατάλληλη τεχνολογία η οποία στη συνέχεια θα εγκατασταθεί στο υπόλοιπο υπόγειο δίκτυο του Μετρό.
Μέχρι στιγμής, έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του εξοπλισμού στο σταθμό Άλιμος και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η εγκατάσταση εξοπλισμού και στις υπόγειες σήραγγες, με το χρονοδιάγραμμα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας να αναφέρει πως η πιλοτική λειτουργία του συστήματος θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς.
Σημειώνεται ότι η σύμβαση μεταξύ της ΣΤΑ.ΣΥ. και των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας είχε υπογραφεί το καλοκαίρι του 2022 ύστερα από μεγάλο διάστημα διαπραγματεύσεων και προέβλεπε πως οι εργασίες θα διαρκέσουν 2,5 έτη.
Προχωράει και το WiFi των σταθμών
Ενεργή είναι εν τω μεταξύ και η συνεργασία της ΣΤΑ.ΣΥ. με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την εγκατάσταση δικτύου WiFi σε σταθμούς του Μετρό στο πλαίσιο του έργου «WiFi4GR – Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο».
Πριν από περίπου ένα χρόνο είχε υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών το οποίο, πέρα από την εγκατάσταση WiFi περιλάμβανε και άλλες ενέργειες όπως την ψηφιοποίηση του αρχείου της ΣΤΑ.ΣΥ., την αντικατάσταση του συστήματος Ψηφιακής Σήμανσης Σταθμών, δηλαδή των οθονών που έχουν εγκατασταθεί πριν από πολλά χρόνια σε σταθμούς, αλλά και την προμήθεια σύγχρονου επιχειρησιακού συστήματος ERP.
Την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπέγραψε τρεις επιχειρησιακές συμβάσεις (με ΟΤΕ, Vodafone και Nova) για το συγκεκριμένο έργο το οποίο προβλέπει την εγκατάσταση δικτύου WiFi σε 2.500 σημεία της επικράτειας με συνολικό προϋπολογισμό 11.887.096,77 ευρώ πλέον ΦΠΑ.
Σύμφωνα με την ΣΤΑ.ΣΥ., η επιλογή των σημείων στα οποία θα εγκατασταθεί το δίκτυο αλλά και το χρονοδιάγραμμα του έργου θα διευκρινιστούν προσεχώς από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Οι απόπειρες εγκατάστασης δικτύων WiFi στις συγκοινωνίες της Αθήνας έχουν ιστορία 13 ετών, με το Athens Transport να έχει καταγράψει τις εξελίξεις όλα αυτά τα χρόνια.
Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com