Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Τι προβλέπεται για τη μεταφορά ποδηλάτων και ηλεκτρικών πατινιών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Share

    Κανονισμούς για τη μεταφορά ποδηλάτων αλλά και -για πρώτη φορά- και ηλεκτρικών σκούτερ περιλαμβάνονται στο νέο Κανονισμό Δικαιωμάτων Επιβατών οδικών μέσων (λεωφορεία, τρόλεϊ) και μέσων σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ) του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών.

    Με το νέο κανονισμό, τα ηλεκτρικά πατίνια ουσιαστικά εξισώνονται με τα ποδήλατα αφού ισχύουν οι ίδιοι ακριβώς κανονισμοί μεταφοράς. Όπως αναφέρεται, η μεταφορά ποδηλάτων (ή πατινιών) επιτρέπεται με ευθύνη του επιβάτη και κατά την κρίση του οδηγού ή άλλου εντεταλμένου προσωπικού του μεταφορέα ανάλογα με τις συνθήκες πληρότητας του οχήματος/συρμού και την ασφάλεια των επιβατών.

    Στα λεωφορεία επιτρέπεται, αποκλειστικώς, η μεταφορά αναδιπλούμενων (σπαστών) ποδηλάτων μεγέθους έως 20’’. Για τη διασφάλιση της ασφαλούς μεταφοράς των επιβατών, τα εν λόγω ποδήλατα μεταφέροντα απαραιτήτως εντός ειδικής αποθηκευτικής τσάντας μεταφοράς/χειραποσκευής (μέγιστων διαστάσεων 33 x 66 x 80 εκατ., με ιμάντες ασφάλισης) από όπου δεν εξέχουν μηχανικά μέρη.

    Στο Μετρό και το Τραμ επιτρέπεται η μεταφορά και συμβατικών ποδηλάτων, έως 2 ανά συρμό. Οι ποδηλατιστές, κατά τη μετακίνησή τους στις αποβάθρες και γενικότερα σε όλους τους χώρους των σταθμών, κυκλοφορούν πεζοί, δεν χρησιμοποιούν τις κυλιόμενες κλίμακες των σταθμών, μπορούν ωστόσο να κάνουν χρήση των ανελκυστήρων. Η είσοδος αυτών στο συρμό γίνεται από την τελευταία θύρα.

    Όπως αναφέρεται ρητώς στον κανονισμό, εάν οι συνθήκες μεταφοράς εντός του οχήματος/συρμού δεν το επιτρέπουν (χωρίς αυτό όμως να διευκρινίζεται περαιτέρω), ο οδηγός μπορεί να αρνηθεί την επιβίβαση ενός επιβάτη με ποδήλατο. Επιπλέον, κατά τις ημέρες και ώρες διεξαγωγής αθλητικών και άλλων εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα πλησίον των γραμμών του Μετρό, του Ηλεκτρικού Σιδηρόδρομου και του Τραμ δεν επιτρέπεται η μεταφορά ποδηλάτων λόγω της μεγάλης επιβατικής κίνησης στους συρμούς και τις αποβάθρες.

    Η μετακίνηση πατινιών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

    Για πρώτη φορά στον κανονισμό δικαιωμάτων επιβατών προβλέπεται και η μεταφορά ηλεκτροκίνητων πατινιών (e-scooter) ή Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων (Ε.Π.Η.Ο.) όπως είναι η επίσημη ορολογία.

    Όπως και με τα ποδήλατα, στα λεωφορεία και τρόλεϊ επιτρέπεται η είσοδος μόνο με αναδιπλούμενα πατίνια εντός ειδικής αποθηκευτικής τσάντας μεταφοράς (μέγιστων διαστάσεων 110 x 50 x 20 εκατ., με ιμάντες ασφάλισης) από την οποία δεν θα εξέχουν μηχανικά μέρη. 

    Στο Μετρό και το Τραμ επιτρέπεται η μεταφορά αναδιπλούμενων (σπαστών) πατινιών έως 2 ανά συρμό. Και σε αυτή την περίπτωση η επιβίβαση γίνεται από την τελευταία θύρα ενώ οι χρήστες τους πρέπει να μετακινούνται πεζοί και να μη χρησιμοποιούν κυλιόμενες κλίμακες.

    Οι οδηγοί μπορούν να αρνηθούν την επιβίβαση πατινιών αν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν ενώ η μεταφορά τους δεν επιτρέπεται κατά τις ώρες διεξαγωγής αθλητικών και άλλων εκδηλώσεων.

    Σημειώνεται ότι κάποιες ευρωπαϊκές πόλεις όπως η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη και το Αμβούργο έχουν απαγορεύσει την είσοδο ηλεκτρικών πατινιών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μετά από περιστατικά ανάφλεξης των μπαταριών τους. Άλλες πόλεις όπως το Παρίσι ή το κράτος της Μάλτας έχουν απαγορεύσει την ενοικίαση ηλεκτρικών πατινιών σε όλη την επικράτειά τους.

    Οι υποχρεώσεις των κατόχων ποδηλάτων και πατινιών

    Ανεξάρτητα από το μέσο το οποίο μεταφέρουν, οι κάτοχοι ποδηλάτων και πατινιών, όταν μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς οφείλουν να:

    • βρίσκονται πλησίον αυτών και μεριμνούν για τη μη πρόκληση τραυματισμού ή όχλησης άλλων επιβατών.
    • τα τοποθετούν στους ελεύθερους χώρους των οχημάτων/συρμών, εκτός των διαδρόμων, των σημείων εισόδου – εξόδου των επιβατών και επικύρωσης των εισιτηρίων ούτως ώστε να μη διακυβεύεται η ασφαλής μετακίνηση των υπόλοιπων επιβατών.
    • δίνουν προτεραιότητα στα άτομα με αναπηρίες και άτομα με μειωμένη κινητικότητα, τους ηλικιωμένους και γενικά στα άτομα που έχουν ανάγκη ιδιαίτερης προσοχής και δεν παρεμποδίζουν την πρόσβασή αυτών στους σταθμούς και τους συρμούς.

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα