Δύο χρόνια μετά την έναρξη των δοκιμαστικών δρομολογίων ένα made in Turkey αυτόνομο λεωφορείο της εταιρείας Karsan συνεχίζει κανονικά τα δρομολόγιά του μεταφέροντας επιβάτες σε δρόμους της Νορβηγίας. Το Karsan’s e-Atak Autonomous ξεκίνησε δρομολόγια σε μία μικρή διαδρομή στην πόλη Σταβάνγκερ την άνοιξη του 2022, με τους υπεύθυνους της εταιρείας Kolumbus να το δρομολογούν από το περασμένο Δεκέμβριο και σε μία νέα πιο απαιτητική διαδρομή όπου αναπτύσσει μεγαλύτερες ταχύτητες, πραγματοποιεί εναλλαγές λωρίδων κυκλοφορίας και διέρχεται από τούνελ.
Το αστικό λεωφορείο της τουρκικής εταιρείας Karsan με έδρα στη Μπούρσα χρησιμοποιεί ένα λογισμικό αυτόνομης οδήγησης της επίσης τουρκικής εταιρείας Adastec, ενώ αυτή είναι η πρώτη του κυκλοφορία σε ευρωπαϊκό έδαφος. Το όχημα είναι σε θέση -χωρίς οδηγό στο τιμόνι- να κινείται σε προκαθορισμένες διαδρομές φτάνοντας σε ταχύτητα τα 50 χλμ/ώρα ανεξάρτητα από καιρικές συνθήκες, τη μέρα ή τη νύχτα. Σταματά σε στάσεις όπου αναμένουν επιβάτες, διαχειρίζεται την επιβίβαση και αποβίβασή τους, διέρχεται από φανάρια και κυκλικούς κόμβους.
Πέρα από το λογισμικό αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 4 της Adaster, το ηλεκτρικό λεωφορείο διαθέτει μπαταρίες χωρητικότητας 220 kWh της BMW που του δίνουν αυτονομία 300 χλμ. Με μήκος 8,3 μ., μπορεί να μεταφέρει 52 επιβάτες, ενώ ο χρόνος φόρτισης είναι 5 ώρες με φορτιστή AC ή 3 ώρες με φορτιστή DC. Το λεωφορείο της Karsan είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες LiDAR οι οποίοι με τη χρήση λέιζερ ανιχνεύουν αντικείμενα σε απόσταση μέχρι και 120 μέτρα, δημιουργώντας μία τρισδιάστατη εικόνα του περιβάλλοντος του οχήματος. Επιπλέον, το λεωφορείο εκπέμπει και ραδιοκύματα τα οποία μέσω των οποίων ανιχνεύονται κινούμενα οχήματα σε απόσταση ως 160 μέτρων. Στη συνέχεια το λογισμικό αυτόνομης οδήγησης αναλύει την κίνηση οχημάτων και πεζών περιμετρικά του λεωφορείου ώστε το όχημα να βρίσκεται συνεχώς σε «εγρήγορση».
Το λεωφορείο είναι σε θέση να ξεχωρίζει οχήματα, πεζούς και άλλα αντικείμενα και να μετρά την μεταξύ τους απόσταση μέσω επεξεργασίας των εικόνων από 6 κάμερες RGB που βρίσκονται περιμετρικά του. Επιπλέον, μέσω θερμικών καμερών είναι σε θέση να ανιχνεύει την κίνηση πεζών ή ζώων μέσω των αλλαγών στη θερμοκρασία ανεξάρτητα από καιρικές συνθήκες ή τον φωτισμό, προσφέροντας ένα ακόμη επίπεδο ασφάλειας. Η θέση του οχήματος ανιχνεύεται και μεταδίδεται με μεγάλη ακρίβεια με τη χρήση χαρτών υψηλής ανάλυσης, δορυφορικού συστήματος GNSS, επιταχυνσιόμετρων και αισθητήρων LiDAR.
Σύμφωνα με τον Edith Nøkling, CEO της εταιρείας Kolumbus, τα αυτόνομα λεωφορεία θα γίνουν ένα αναπόσπαστο κομμάτι του μέλλοντος των αστικών συγκοινωνιών και θα οδηγήσουν σε μείωση του κόστους λειτουργίας και αύξηση της οδικής ασφάλειας, ενώ θα δώσουν λύση και στο πρόβλημα της έλλειψης οδηγών που αντιμετωπίζεται τα τελευταία χρόνια.
Σε δικές του δηλώσεις, ο CEO της Adastec, Dr. Ali Peker τόνισε ότι στόχος της εταιρείας είναι η ασφάλεια, η αξιοπιστία και η προσβασιμότητα όλων των μετακινήσεων. Μέσω της συνεργασίας με την Karsan και του πλασαρίσματος στην κορυφή της ευρωπαϊκής αγοράς αυτόνομων λεωφορείων, η τουρκική εταιρεία φιλοδοξεί να επαναπροσδιορίσει την αστική κινητικότητα, καθιστώντας την ένα απρόσκοπτο και ευχάριστο μέρος της καθημερινής ζωής.
Πηγή: sustainable-bus.com, επιμέλεια: Αλέξανδρος Λιάρος
athenstransport.com