Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Τραμ

0
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα επέλθουν τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2025 στα δρομολόγια του Τραμ  λόγω της τελετής κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ, τα δρομολόγια του Τραμ στη Γραμμή 7 «Ασκληπιείο Βούλας – Αγ. Τριάδα Πειραιά» από την έναρξη της λειτουργίας ως τη 13:00 το...

Νέες πύλες με ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας στους σταθμούς του Μετρό

Share

    Ελπίδες για περιορισμό της εισιτηριοδιαφυγής στο δίκτυο του Μετρό δημιουργεί στους συγκοινωνιακούς φορείς η εγκατάσταση των νέων «έξυπνων» πυλών ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους σταθμούς της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό προς τον Πειραιά.

    Με ύψος 1,80 μέτρων ώστε να αποτρέπεται η υπερπήδησή τους αλλά και ειδικούς αισθητήρες για την ανίχνευση των επιβατών που διέρχονται χωρίς να επικυρώνουν το εισιτήριό τους, οι πύλες που τοποθετούνται αυτό τον καιρό στους 6 σταθμούς του Μετρό από Αγία Βαρβάρα ως και Δημοτικό Θέατρο θα μπουν στη μάχη κατά της εισιτηριοδιαφυγής από το επόμενο καλοκαίρι όταν και αναμένεται η ολοκλήρωση του έργου.

    Πρόκειται για το νεότερο τμήμα της γραμμής 3 του Μετρό στο οποίο από τα εγκαίνια των σταθμών (τον Ιούλιο του 2020 και τον Οκτώβριο του 2022) χρησιμοποιείται προσωρινός εξοπλισμός ηλεκτρονικού εισιτηρίου χωρίς πύλες, αφού μέχρι τότε δεν είχε ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός του ΟΑΣΑ. Ο οργανισμός προκήρυξε τον διαγωνισμό τον Μάιο του 2021 ωστόσο αυτός κηρύχθηκε άγονος το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Ανάδοχος της δεύτερης διαγωνιστικής διαδικασίας που ακολούθησε ήταν η εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, έναντι τιμήματος 6.574.799 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

    Το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει την προμήθεια 46 ΑΜΕΚ (Αυτόματα Μηχανήματα Έκδοσης Καρτών) για το Μετρό και 20 ΑΜΕΚ για το Τραμ, 70 Πύλες για 6 σταθμούς, 6 ΚΔΣ (Κέντρα Διαχείρισης Σταθμού) και 1 ΚΔΦ (Κέντρο Διαχείρισης Φορέα) καθώς και 3 Εφεδρικές Πύλες. Επιπλέον, περιλαμβάνεται η λειτουργία και συντήρηση του συστήματος για 5 έτη.

    Αλέξανδρος Λιάρος

    Σημειώνεται ότι εκδοτικά μηχανήματα αναμένεται να τοποθετηθούν (ένα ή δύο) σε όλες τις στάσεις του Τραμ στον Πειραιά όπου σήμερα έχουν τοποθετηθεί προσωρινά παλαιότερα μηχανήματα τα οποία μετακινήθηκαν από άλλα σημεία.

    Ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφάλειας

    Σύμφωνα και με τις προδιαγραφές του διαγωνισμού, οι νέες πύλες που τοποθετούνται στους σταθμούς του Μετρό θα έχουν ύψος εμποδίων που θα φτάνει τα 1,80 μέτρα (το κυρίως σώμα της πύλης θα έχει ύψους 1,20 μέτρα), με τα πετάσματα να είναι κατασκευασμένα από γυαλί ασφαλείας (safety glass). Το μήκος διέλευσης της πύλης θα είναι επίσης μεγαλύτερο των παλαιότερων πυλών αφού θα φτάνει τα 2 μέτρα. Ο επιβάτης δηλαδή θα πρέπει να κάνει κάποια επιπλέον βήματα από την επικύρωση του εισιτηρίου του μέχρι να διέλθει από την πύλη.

    Οι νέες πύλες διαθέτουν ειδικά «έξυπνα» χαρακτηριστικά μέσω των οποίων θα αποτρέπεται η διέλευση περισσοτέρων του ενός επιβατών για μια επικύρωση (antifraud control) και αποτροπή του tailgating, δηλαδή του «στριμώγματος» επιβατών ακριβώς πίσω από επιβάτες που διέρχονται με εισιτήριο.

    Μέσω υπέρυθρων αισθητήρων σε διαφορετικά σημεία της κάθε πύλης θα ανιχνεύεται η παρουσία και ασφαλή διέλευσης ατόμων για την ασφάλειά τους αλλά και για την αποτροπή διέλευσης ατόμων επιβατών χωρίς επικύρωση εισιτηρίου.

    Τόσο σε επίπεδο σταθμού όσο και σε επίπεδο φορέα (ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ) θα υπάρχει ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τις διελεύσεις από τις πύλες χωρίς την επικύρωση εισιτηρίου. Επιπλέον, θα παρέχονται ακριβή στοιχεία μέτρησης επιβατών με επικύρωση και χωρίς επικύρωση.

    Αναβαθμισμένα θα είναι και τα νέου τύπου αυτόματα μηχανήματα έκδοσης καρτών (ΑΜΕΚ) η εγκατάσταση των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει στους σταθμούς της επέκτασης του Μετρό προς Πειραιά. Τα μηχανήματα που θα εκδίδουν και θα επαναφορτίζουν εισιτήρια και κάρτες θα έχουν μεταξύ άλλων τη δυνατότητα επιστροφής μετρητών ως ρέστα. Πρόκειται για μία δυνατότητα που δεν υπάρχει στα μηχανήματα που λειτουργούν ήδη, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η μέγιστη αξία χαρτονομισμάτων που δέχονται ανά συναλλαγή.

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα