Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Τραμ

0
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα επέλθουν τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2025 στα δρομολόγια του Τραμ  λόγω της τελετής κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ, τα δρομολόγια του Τραμ στη Γραμμή 7 «Ασκληπιείο Βούλας – Αγ. Τριάδα Πειραιά» από την έναρξη της λειτουργίας ως τη 13:00 το...

Παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός για τις επεκτάσεις του Μετρό Θεσσαλονίκης ως το 2040

Share

    Έξι μήνες πριν τα προγραμματισμένα εγκαίνια του Μετρό Θεσσαλονίκης, η Ελληνικό Μετρό Α.Ε. παρουσίασε σήμερα στο «Καραπάντσειο» Πολιτιστικό Κέντρο Αμπελοκήπων τη μελέτη ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης μέσω της οποίας οριστικοποιείται ο σχεδιασμός των επόμενων επεκτάσεων του Μετρό ως το 2040.

    Παρόντος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός κ. Ταχιάος καθώς και η στελέχη της Ελληνικό Μετρό προχώρησαν στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης, της πρώτης που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία 25 χρόνια.

    «Βρισκόμαστε μόλις έξι μήνες πριν από την ημέρα που η πόλη θα αποκτήσει Μετρό και σχεδιάζουμε το μέλλον της Θεσσαλονίκης, βασιζόμενοι σε επιστημονικά εργαλεία», τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, προσθέτοντας πως «επιδιώκουμε να επεκτείνουμε και να αναβαθμίσουμε, ακόμη περισσότερο, τις παρεχόμενες δημόσιες υπηρεσίες μεταφορών. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντική η Μελέτη Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης (ΜΑΜΘ), η οποία εκπονήθηκε από την Ελληνικό Μετρό και αποτελεί τη Γενική Συγκοινωνιακή Μελέτη του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης».

    Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπογράμμισε, ότι «από τη μελέτη προκύπτει ότι οι δήμοι της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης έχουν τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυναμική, οπότε τίθεται ως προτεραιότητα η επέκταση προς αυτές τις περιοχές, και, στη συνέχεια, η ανάγκη κάλυψης των περιοχών Χαριλάου και Τούμπας».

    Δύο γραμμές Μετρό με 44 σταθμούς

    Πέρα από τη βασική γραμμή Μετρό (και των επεκτάσεών της), προβλέπεται η κατασκευή ακόμα μίας γραμμής, με στόχο ως το 2040 οι δύο γραμμές Μετρό να διαθέτουν 44 σταθμούς και συνολικό μήκος 48 χλμ. Τότε, σύμφωνα με τη μελέτη, 286.000 επιβάτες ημερησίως θα χρησιμοποιούν το Μετρό της Θεσσαλονίκης για τη μετακίνησή τους.

    Το σχέδιο για τις γραμμές και τις επεκτάσεις τους έχει ως εξής:

    Γραμμή 1

    • Βασική γραμμή ΝΣ Σταθμός – Νέα Ελβετία (έναρξη λειτουργίας Νοέμβριος 2024)
    • Επέκταση Καλαμαριάς (έναρξη λειτουργίας εντός 2025 στο δεύτερο εξάμηνο)
    • Επέκταση προς Σταυρούπολη – Νοσοκομεία Παπαγεωργίου και 424, με διακλάδωση στην περιοχή του ξενοδοχείου «Καψής»
    • Επέκταση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και από εκεί μέχρι τα Τσαΐρια στο ThessIntec
    • Αναμονή για μελλοντική επέκταση προς τη Θέρμη

    Γραμμή 2

    • Άνω Εύοσμος – Χαριλάου/Πυλαία
    • Επέκταση προς ΚΤΕΛ Μακεδονία και Κορδελιό

    Ακολουθούν τα βασικότερα σημεία της Μελέτης που παρουσίασε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, Νίκος Ταχιάος:

    • Το βασικό πρόβλημα που ανέδειξε η Μελέτη και πρέπει να επιλυθεί είναι η ευρεία χρήση του ΙΧ στις μετακινήσεις και το πολύ χαμηλό ποσοστό μετακινήσεων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Από τις 1,6 εκατομμύρια μετακινήσεις, ημερησίως, μόνο το 15% γίνεται με αστικές συγκοινωνίες. Επιπλέον, το 35% χρησιμοποιεί το ΙΧ για να μεταβεί στην εργασία του και το μέσο ποσό που θα ήταν διατεθειμένος να δαπανήσει κάποιος για να εξοικονομήσει μία ώρα στις μετακινήσεις του υπολογίστηκε σε 9,15 ευρώ.
    • Από τις 8.700 αφίξεις στην πόλη την ημέρα, από αυτές περίπου το 50% αφορά στο αεροδρόμιο Μακεδονία. Η πλειοψηφία αποχωρεί από το αεροδρόμιο με ΙΧ. Επομένως, η χρήση του μετρό αναμένεται να είναι μικρή. Οι Δήμοι της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης έχουν τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυναμική. Για το λόγο αυτό προκρίνεται η κατά προτεραιότητα επέκταση του Μετρό προς τις Βορειοδυτικές συνοικίες της πόλης.
    • Η Θεσσαλονίκη είναι μία μονοκεντρική πόλη. Με την ολοκλήρωση του πλέγματος των συγκοινωνιακών παρεμβάσεων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το ποσοστό των μετακινούμενων με Δημόσια Μέσα Μεταφοράς (μετρό και λεωφορεία) από 15% σε πλέον του 50%. Συνεπώς, θα ανακουφιστεί κυκλοφοριακά το κέντρο της πόλης.
    • Το βέλτιστο συγκοινωνιακό μοντέλο που προκρίνει η μελέτη για το 2040 προβλέπει ότι περίπου 680.000 επιβάτες την ημέρα θα μετακινούνται με το Μετρό. Η μελέτη αποτελεί ένα εργαλείο το οποίο μας επιτρέπει να «διαλεχθούμε για την αναγκαιότητα» των έργων που χρειάζεται η πόλη, και να μπει ένα τέλος στην «πολιτικοποίηση των έργων». Επιπροσθέτως, τέτοιου είδους μελέτες αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για τη διασφάλιση ευρωπαϊκών πόρων για την χρηματοδότηση των έργων.
    • Η Μελέτη κατ’ αρχάς προβλέπει την βασική γραμμή 1 του Μετρό. Αυτή παραδίδεται τον Νοέμβριο και ήδη γίνονται οι δοκιμές. Η επέκταση της Καλαμαριάς παραδίδεται το 2025. Η Κόκκινη γραμμή θα είναι συνολικού μήκους 29,87 χλμ. με 29 σταθμούς, η οποία περιλαμβάνει από βορρά προς νότο: την Επέκταση προς Σταυρούπολη/Νοσοκομεία.
    • Το υπό ολοκλήρωση βασικό έργο, μήκους υποδομής 9,54 χλμ, το οποίο θα παραδοθεί το Νοέμβριο, εκτείνεται από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό [ΝΣΣ] έως το Αμαξοστάσιο Πυλαίας και περιλαμβάνει 13 σταθμούς. Η υπό κατασκευή επέκταση του βασικού έργου προς Καλαμαριά, μήκους υποδομής 4,32 χλμ, εκτείνεται από τον Σταθμό 25ης Μαρτίου μέχρι το Σταθμό Μίκρα και περιλαμβάνει 5 Σταθμούς. Οι επεκτάσεις προς Καλαμαριά και Αεροδρόμιο και οι αναμονές της μελλοντικής επέκτασης προς Θέρμη (1,45 χλμ) αναμένεται να εξυπηρετούν ημερησίως 425.000 επιβάτες (63% του συνόλου της επιβατικής κίνησης του Μετρό. Ο εξυπηρετούμενος ημερήσιος φόρτος από το βασικό έργο εκτιμήθηκε στην τάξη των 191.000 επιβατών (15.550 επιβάτες κατά τις ώρες αιχμής) με μέγιστη χωρητικότητα του δικτύου της υπό ολοκλήρωση γραμμής τους 18.000 επιβάτες, ενώ από την Επέκταση προς Καλαμαριά αναμένεται να εξυπηρετούνται καθημερινά περί τους 95.000 επιβάτες (7.750 επιβάτες κατά τις ώρες αιχμής).
    • Από τη Μελέτη προέκυψε η ανάγκη για τη Γραμμή 2 του μετρό. Η Πράσινη γραμμή συνολικού μήκους 18,41 χλμ με 17 σταθμούς, η οποία περιλαμβάνει το τμήμα Άνω Εύοσμος – Αγία Κυριακή, το τμήμα προς Κορδελιό και τις αναμονές επέκτασης του Βασικού Έργου προς Άνω Εύοσμο και Κορδελιό) αναμένεται να εξυπηρετεί ημερησίως 253.000 επιβάτες (37% του συνόλου της επιβατικής κίνησης του Μετρό).
    • Από την ολοκλήρωση του έργου ωφελείται το περιβάλλον. Η μελέτη δεν καταλήγει στη δημιουργία μόνο δύο γραμμών του Μετρό, αλλά τεκμηριώνει την ανάγκη για πρόσθετα έργα όπως ο Flyover.

    athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα