Coldplay στο ΟΑΚΑ και συγκοινωνίες, οι νέες προσλήψεις και το leasing των λεωφορείων

Aerial-motion/Shutterstock.com

Τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αλλά και των ηλεκτρικών πατινιών αντί για τη μετακίνηση με Ι.Χ. προτείνουν οι Coldplay για τους θεατές των συναυλιών τους στο ΟΑΣΑ αυτό το Σαββατοκύριακο. Το δημοφιλές συγκρότημα έχει δεσμευτεί για τη μείωση των ρύπων που προκαλούν οι περιοδείες τους, γι’ αυτό και έχουν πάρει μέτρα τα οποία βάζουν στο παιχνίδι και τους θεατές, όπως η απαγόρευση της χρήσης πλαστικών μίας χρήσης και η χρήση επαναχρησιμοποιούμενων παγουριών.

Όπως μαθαίνουμε, οι διοργανωτές των συναυλιών ζήτησαν να υπάρξει πύκνωση των δρομολογίων των μέσων που εξυπηρετούν το ΟΑΚΑ, αν και μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα τα δρομολόγια των μέσων θα είναι ελαφρώς μειωμένα λόγω των εκλογικών αδειών. Σύμφωνα πάντως με την ΣΤΑ.ΣΥ., στη γραμμή 1 του Μετρό θα υπάρξουν ενισχυτικοί συρμοί για τη μεταφορά των θεατών. Ωστόσο, δεν θα απαιτηθεί και επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των μέσων, καθώς οι συναυλίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 23:00.

Προσλήψεις στις συγκοινωνίες: Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η κατάθεση αιτήσεων για 15 θέσεις εργασίας στον ΟΑΣΑ, οι συγκοινωνιακοί φορείς ετοιμάζονται για προσλήψεις εκατοντάδων ακόμα εργαζόμενων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΣΥ ενέκρινε τη διαβίβαση προκήρυξης προς το ΑΣΕΠ για 247 προσλήψεις. Η πλειοψηφία (190) των θέσεων αφορά την ειδικότητα ΔΕ Οδηγών Λεωφορείου, ενώ οι υπόλοιποι θα είναι κυρίως τεχνίτες διάφορων ειδικοτήτων, αλλά και 10 διοικητικοί (οι 4 εξ’ αυτών ΑμεΑ).

Η ΟΣΥ επίσης αποφάσισε την υπαγωγή της στο πρόγραμμα της Δ.Υ.Π.Α. «Απασχόληση μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών» για απασχόληση 205 ατόμων για ένα έτος με δικαίωμα παράτασης για ένα έτος ακόμα. Η 100 θα είναι ΔΕ Ελεγκτές Εισιτηρίων, ενώ οι υπόλοιποι 105 τεχνίτες διάφορων ειδικοτήτων.

Εν τω μεταξύ, η ΣΤΑ.ΣΥ. έχει ξεκινήσει την τοποθέτηση σε διάφορες θέσεις των 214 πρώην εργαζόμενων της εταιρείας Ελληνικά Ναυπηγεία (για ένα συν ένα έτος). Η εταιρεία επιπλέον τοποθέτησε σε θέσεις οδηγών συρμών στη γραμμή 1, δέκα επιλαχόντες της προκήρυξης 1/2020 (υπάρχει κανείς επιλαχών της προκήρυξης αυτής στον οποίο να μην έχει ανατεθεί ακόμα θέση άραγε;)

Διαγωνισμός για leasing λεωφορείων: Έληξε χτες Πέμπτη η προθεσμία κατάθεσης προσφορών στο διαγωνισμό της ΟΣΥ για εκμίσθωση 300 λεωφορείων μέσω leasing. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατατέθηκε μόλις μία προσφορά, ενώ η αποσφράγισή της θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Μέσω του διαγωνισμού, η ΟΣΥ θα εντάξει στο στόλο της 100 αρθρωτά και 100 κανονικά πετρελαιοκίνητα λεωφορεία καθώς και 100 ηλεκτρικά λεωφορεία midi. Το σύνολο των οχημάτων αυτών, τα οποία θα κυκλοφορούν για τουλάχιστον 10 χρόνια, θα είναι καινούρια, αντίθετα με το προηγούμενο leasing που αφορούσε 293 μεταχειρισμένα λεωφορεία.

Δημοτική Συγκοινωνία Πετρούπολης: Για πρώτη φορά (!) τα λεωφορεία της δημοτικής συγκοινωνίας του Δήμου Πετρούπολης θα χρησιμοποιηθούν για τη μετακίνηση θεατών από και προς το Θέατρο Πέτρας κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Πέτρας. Το ένα λεωφορείο θα ακολουθεί τη διαδρομή των γραμμών Α11 και Β11 και το άλλο τη διαδρομή της γραμμής 700.

ΑΤΜ στο Μετρό: Λιγότερα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών θα βρίσκονται προσεχώς εντός των σταθμών του Μετρό, καθώς βάση νέας σύμβασης μεταξύ της ΣΤΑ.ΣΥ. και της Εθνικής Τράπεζας θα αφαιρεθούν 16 από τα συνολικά 32 μηχανήματα της τράπεζας. Τα υπόλοιπα 16 ΑΤΜ της Εθνικής θα παραμείνουν στους σταθμούς του Μετρό, με την τράπεζα να πληρώνει μηνιαίο μίσθωμα 1.586 ευρώ ανά ATM πλέον χαρτοσήμου.

Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την καταβολή στον ΟΑΣΑ ποσά ύψους 2.405.512,50 ευρώ με ΦΠΑ 13% και 4.029.180,31 ευρώ με ΦΠΑ 13% για την κάλυψη της δαπάνης από συμβάσεις με εταιρείες παροχής συγκοινωνιακού έργου (Ε.Π.Σ.Ε.) του άρθρου 4 πλην των Ε.Π.Σ.Ε. του «ΟΜΙΛΟΥ Ο.Α.Σ.Α.».

Σε μία άλλη εξέλιξη που αφορά τις συγκοινωνίες πλην ΟΑΣΑ/ΟΑΣΘ, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε δέσμευση πίστωσης ύψους 15.350.000 ευρώ για χορήγηση αποζημίωσης στους συγκοινωνιακούς φορείς ΚΤΕΛ Α.Ε. και ΚΤΕΛ των Π.Ο.Α.Υ.Σ. και Π.Ο.Α.Σ. (αστικών και υπεραστικών), για την καταβολή μειωμένου κομίστρου στα αστικά και υπεραστικά μέσα μαζικής μεταφοράς των φοιτητών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των καταρτιζόμενων των Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.).

Κλιματιστικά ή ανοικτά παράθυρα; Σε μία πόλη όπου τα ανοικτά παράθυρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα ήταν προτιμότερα από τη χρήση κλιματισμού αναφέρεται με άρθρο της (Βιώσιμη αστική κινητικότητα και ηλεκτροκίνηση) στην εφημερίδα Καθημερινή η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου. Προϋπόθεση, όπως γράφει, είναι να απαλλαγούμε πρώτα από τους ρύπους, τους θορύβους και τη ζέστη, μέσω (και) της ηλεκτροκίνησης. Κάτι μας λέει πάντως πως τα επιχειρήματα της υφυπουργού δεν παρηγορούν όσους αυτές τις μέρες μετακινούνται σε μέσα χωρίς κλιματισμό εν μέσω καύσωνα…


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Έγκριση καταβολής ποσού 1.756.911,60 ευρώ με ΦΠΑ, που αφορά τη Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τον Απρίλιο 2024 προς την ανάδοχο εταιρεία HELLAS SMARTICKET A.E.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*