Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

Οδηγοί λεωφορείων αφήνουν την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη και το ηλεκτρονικό εισιτήριο του ΟΑΣΑ «αλλάζει χέρια»

Share

    Έρχονται λεωφορεία με leasing: Η Εθνική Leasing κατέθεσε τη μοναδική προσφορά στον διαγωνισμό για την προμήθεια 300 καινούριων λεωφορείων για την Αθήνα μέσω leasing για περίοδο 10 ετών. Μέσω του διαγωνισμού αυτού, η ΟΣΥ θα εντάξει στο στόλο της 100 αρθρωτά και 100 κανονικά πετρελαιοκίνητα λεωφορεία καθώς και 100 ηλεκτρικά λεωφορεία midi για δρομολόγια στο κέντρο της Αθήνας. Εφόσον δεν προκύψει κάποιο πρόβλημα με τον έλεγχο της προσφοράς και της σύμβασης, αναμένεται να έχουμε υπογραφές ακόμα και μέσα στο φθινόπωρο, με την παράδοση του συνόλου των οχημάτων να αναμένεται εντός 6 μηνών από τότε.

    Το ηλεκτρονικό εισιτήριο και οι Άραβες: Τι σχέση έχει το ηλεκτρονικό εισιτήριο των συγκοινωνιών της Αθήνας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα; Πλέον, πολύ στενή, αφού όπως ανακοινώθηκε και επισήμως αυτή την εβδομάδα, η εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ περνά στον έλεγχο του κρατικού ομίλου Masdar με έδρα το Άμπου Ντάμπι. Στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ανήκει και η εταιρεία ειδικού σκοπού Hellas Smarticket, η οποία μέσω σύμβασης ΣΔΙΤ λειτουργεί το έργο του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου, δηλαδή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Η σχετική σύμβαση υπεγράφη στα τέλη του 2014 και έχει διάρκεια 12 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι προσεχώς ο ΟΑΣΑ θα πρέπει να λάβει αποφάσεις για το μέλλον του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Το 2021 κοινοπραξία με επικεφαλής την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ανέλαβε και το έργο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στη Θεσσαλονίκη.

    Ο νέος Υφυπουργός Μεταφορών: Το αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στην Ανθούσα επισκέφτηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου 15 Ιουνίου ο νέος Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των μεταφορών. Η επίσκεψη στο αμαξοστάσιο της εκλογικής του περιφέρειας έγινε λίγες ώρες πριν την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο ενώ ο κ. Οικονόμου συνάντησε οδηγούς και τεχνίτες για να συζητήσουν τα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουν. Ας ελπίσουμε πως μέσα στις επόμενες μέρες θα δούμε τον νέο υφυπουργό και σε κάποια στάση λεωφορείου ή σταθμό του ΗΣΑΠ για να αποκτήσει άποψη και για τα προβλήματα των επιβατών.

    Κοινόχρηστοι χώροι του Μετρό και πυρασφάλεια: Εξαιρούνται άραγε οι κοινόχρηστοι χώροι των σταθμών του Μετρό από την υποχρέωση για αποψίλωση των χόρτων προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς, με την απειλή μάλιστα προστίμου ή όχι; Το «μπέρδεμα» πάντως σε αυτή την περίπτωση είναι να διευκρινιστεί ποιος φορέας έχει την ευθύνη για την φροντίδα των χώρων, αφού εμπλέκονται τόσο η ΣΤΑΣΥ και η Ελληνικό Μετρό, όσο και οι δήμοι.

    Οδηγοί της ΟΣΥ «ανεβαίνουν» Θεσσαλονίκη: Δύο ακόμα οδηγοί της ΟΣΥ παίρνουν το δρόμο για τη Θεσσαλονίκη για να ενταχθούν στη δύναμη του ΟΑΣΘ. Η απόφαση μετάταξης των οδηγών δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ τον περασμένο μήνα, όπου αναφέρεται πως γίνεται μετά από αίτησή τους «για εξαιρετικούς προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους» και μετά από εισήγηση της διοίκησης του ΟΑΣΘ «για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών του Οργανισμού σε οδηγούς λεωφορείων για την εκτέλεση του ανατιθέμενου συγκοινωνιακού έργου». Από τα τέλη της περασμένης χρονιάς, το Athens Transport έχει καταγράψει διψήφιο αριθμό περιπτώσεων με μετατάξεις οδηγών από τις συγκοινωνίες της Αθήνας στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που δείχνει πως, έστω ανεπίσημα, έχει ανοίξει ένας «δρόμος» για την ενίσχυση του ΟΑΣΘ, που όμως συνεπάγεται με την αποδυνάμωση της ΟΣΥ.

    Προσφορά χώρων για νέους σταθμούς Μετρό: Την αντίδραση του δημάρχου Περάματος κ. Γιάννη Λαγουδάκου προκάλεσε η απάντηση της Ελληνικό Μετρό Α.Ε. στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία, η επέκταση του Μετρό προς Κερατσίνι, Πέραμα και Σαλαμίνα δεν βρίσκεται στον προγραμματισμό της εταιρείας. Ο δήμαρχος υποστήριξε με δηλώσεις του ότι η επέκταση είναι ζωτικής σημασίας αφού, ο Δήμος Περάματος διαθέτει και εξασφαλίζει δημόσιους χώρους προκειμένου να γίνουν σταθμοί στη Λεωφόρο Σχιστού, που θα εξυπηρετούν το Βιοτεχνικό Πάρκο Σχιστού, στο  Διαδημοτικό Κοιμητήριο στο Κερατσίνι, στην κεντρική πλατεία στο εμπορικό κέντρο Περάματος αλλά και στον τερματικό σταθμό, λίγα μέτρα από το Πορθμείο για Σαλαμίνα, με μόνο αντάλλαγμα την μελέτη επέκτασης και μετέπειτα κατασκευής Μετρό στο Πέραμα.

    Πληρωμή ΚΤΕΛ: Δαπάνη συνολικού ύψους 3.032.503.96  ευρώ πραγματοποίησε ο ΟΑΣΑ με αποδέκτη τα ΚΤΕΛ Κορινθίας για την προκαταβολή Ιουνίου για τις υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών επιβατικών μεταφορών με Αστικά Λεωφορεία σε Ανατολική και Δυτική Αττική (1.819.502,38 ευρώ για τη Δυτική Αττική και 1.213.001,58 ευρώ για την Ανατολική Αττική.

    Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Με αποφάσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών εγκρίθηκε η καταβολή της 6ης μηνιαίας δόσης της τακτικής επιχορήγησης, για το έτος 2024, στην Ο.ΣΥ. Α.Ε. ύψους 12.630.333,33 ευρώ και 4.820.583,33 ευρώ στην ΣΤΑ.ΣΥ. Μ.Α.Ε. για την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών.


    Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

    Στην Ελλάδα…

    και στον κόσμο…


    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα