Έρχεται διαγωνισμός για 700 ηλεκτρικά λεωφορεία και τρόλεϊ – Ακολουθούν και λεωφορεία υδρογόνου

Motor Oil

Μήνας εξελίξεων αναμένεται να είναι ο Ιούνιος όσον αφορά τον επόμενο μεγάλο διαγωνισμό για την προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων και τρόλεϊ για την Αθήνας και τη Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με όσα είπε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στα πλαίσια του 3ου JIVE Roadshow ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς, εντός του Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαβούλευση για την προμήθεια 700 ηλεκτρικών λεωφορείων και τρόλεϊ, με στόχο ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί αμέσως μετά.

Πιο συγκεκριμένα, ο διαγωνισμός αναμένεται να περιλαμβάνει 380 ηλεκτρικά λεωφορεία βραδείας φόρτισης, 145 ταχείας φόρτισης και 175 τρόλεϊ. Τα 150 περίπου από τα λεωφορεία αυτά θα ενταχθούν στο στόλο του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη ενώ τα υπόλοιπα στο στόλο της ΟΣΥ στην Αθήνα.

Στην ίδια εκδήλωση, παρουσιάστηκαν και τα σχέδια για την είσοδο των συγκοινωνιών της Αθήνας στην υδρογονοκίνηση με τον κ. Ξιφαρά να αναφέρει πως εξετάζεται η προμήθεια 50-100 λεωφορείων υδρογόνου για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μέσω διαγωνισμού που θα ακολουθήσει σε δεύτερο χρόνο, καθιστώντας έτσι την Ελλάδα πρωτοπόρο στο καύσιμο αυτό.

Η αρχή αναμένεται να γίνει με την πιλοτική κυκλοφορία δύο λεωφορείων υδρογόνου στους δρόμους της Αθήνας προκειμένου να συλλεχθούν δεδομένα για το πώς λειτουργεί η τεχνολογία και να προετοιμαστεί η προμήθειά τους στη συνέχεια. Για τον σκοπό αυτό, ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες ώστε να γίνει δυνατή η κατασκευή σταθμού ανεφοδιασμού λεωφορείων με υδρογόνο στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στα Άνω Λιόσια.

Όπως σημείωσε στην ίδια εκδήλωση ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΣΥ Στέφανος Αγιάσογλου, μέχρι το επόμενο καλοκαίρι θα έχει ανανεωθεί το 60%-70% του στόλου των λεωφορείων της Αθήνας με την πλήρη ανανέωση του στόλου να αναμένεται μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια. Ο κ. Αγιάσογλου ανέφερε πως τα πρώτα μηνύματα από την κυκλοφορία των 140 ηλεκτρικών λεωφορείων της Yutong είναι πολύ ενθαρρυντικά, ενώ πρόσθεσε πως στις εγκαταστάσεις του αμαξοστασίου Ρέντη κατασκευάζεται ένα κέντρο βλαβών ηλεκτρικών λεωφορείων το οποίο θα εξυπηρετεί και λεωφορεία υδρογόνου.

Όσον αφορά τις διαδικασίες παραλαβής των λεωφορείων φυσικού αερίου που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο κ. Ξιφαράς ανακοίνωσε πως εντός του καλοκαιριού θα γίνει η παραλαβή των 10 πρώτων από τα 100 συνολικά αρθρωτά λεωφορεία της εταιρείας IVECO τα οποία κατασκευάζονται στη Γαλλία. Από το φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσει η παράδοση και των 200 λεωφορείων φυσικού αερίου της Industria Italiana Autobus τα οποία βρίσκονται στη διαδικασία της παραγωγής.

Στόχος του 3ου JIVE Roadshow είναι να δώσει στους τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς (φορείς εκμετάλλευσης λεωφορείων, δημόσιες αρχές κ.λπ.) την ευκαιρία να βιώσουν την εμπειρία ενός αστικού λεωφορείου που λειτουργεί εξ ολοκλήρου με υδρογόνο. Παράλληλα, θα συλλεχθούν σημαντικά δεδομένα σχετικά με τη λειτουργία, την κατανάλωση και τη διαδικασία ανεφοδιασμού του οχήματος. Στην Ελλάδα, το λεωφορείο υδρογόνου ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη, την Αθήνα και την Πάτρα.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*