Με καθυστερήσεις και προβλήματα συνεχίζονται τα έργα για τη γραμμή 4 του Μετρό (φωτο)

Σταθμός Δικαστήρια - Ελληνικό Μετρό

Κάθε μήνα και ένα νέο εμπόδιο που δημιουργεί καθυστερήσεις εμφανίζεται στην εξέλιξη των έργων της γραμμής 4 του Μετρό (τμήμα Άλσος Βεΐκου – Γουδή). Τις τελευταίες εβδομάδες, σημαντικές καθυστερήσεις δημιουργεί η απεργία διαρκείας που ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία ΑΒΑΞ, επικεφαλής της κοινοπραξίας του έργου κατασκευής της γραμμής, με κίνδυνο να εκτροχιαστεί περαιτέρω το χρονοδιάγραμμα. 

Οι εργαζόμενοι της εταιρείας ξεκίνησαν την απεργία τους από τα μέσα Μαΐου, ζητώντας πενθήμερη και οκτάωρη εργασία, διακοπή των εργασιών τα Σαββατοκύριακα, καθώς και αύξηση των ημερομισθίων και επιδομάτων. Από την πλευρά της, η εταιρεία υποστηρίζει πως οι υποχρεώσεις της τηρούνται απαρέγκλιτα και κατά γράμμα, βάσει της δέσμευσής της στα συλλογικά όργανα στα οποία συμμετέχει και έτσι όπως απορρέουν από τη συλλογική σύμβαση εργασίας.

Σε όλο αυτό το διάστημα υπήρξαν επαφές και διαπραγματεύσεις με την εμπλοκή και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και πλέον φαίνεται πως οι εργαζόμενοι δέχονται να επιστρέψουν στα εργοτάξια με μειωμένο ωράριο, εν αναμονή της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων. 

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και συμβάντα τα οποία επίσης διαταράσσουν τις εργασίες (και το κόστος τους) όπως ο εντοπισμός ενός βλήματος στο εργοτάξιο του σταθμού Κυψέλη και μία εμπρηστική επίθεση με βόμβες μολότοφ στο εργοτάξιο του σταθμού Γαλάτσι που είχε ως αποτέλεσμα να καούν δύο μηχανήματα έργου. 

Ενώ εξελίσσονται όλα αυτά, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών απέρριψε δύο ενστάσεις (μία από το Δεκέμβριο και μία από τον Φεβρουάριο) της κοινοπραξίας ΑΒΑΞ Α.Ε. – GHELLA SpA – ALSTOM
TRANSPORT S.A με τις οποίες ζητούνταν η χορήγηση πρόσθετων αποζημιώσεων ύψους άνω των 8 εκατ. ευρώ (πέραν των όσων έχουν δοθεί ήδη), λόγω διόρθωσης των ποσοτήτων υλικών αλλά και λόγω καθυστέρησης απόδοσης χώρων στην εταιρεία εξαιτίας των καθυστερήσεων στις πρόδρομες εργασίες. 

Οι πρόδρομες εργασίες πάντως (που περιλαμβάνουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, αρχαιολογικές εργασίες, παράκαμψη δικτύων οργανισμών κοινής ωφέλειας κλπ και πραγματοποιούνται βάση διαφορετικής σύμβασης) συνεχίζονται ακόμα και σήμερα στα περισσότερα εργοτάξια του έργου, αν και υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί πριν την έναρξη των κυρίως εργασιών.

Σημαντική εκκρεμότητα εξακολουθεί να αποτελεί η έναρξη εργασιών στο εργοτάξιο για τον σταθμό Ευαγγελισμός της γραμμής 4, λόγω της γνωστής δικαστικής προσφυγής για το πάρκο Ριζάρη. Με βάση την προ μηνών δικαστική απόφαση, η Ελληνικό Μετρό έχει την υποχρέωση να προχωρήσει στην εκπόνηση νέας Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΤΕΠΕΜ) για το εργοτάξιο. Μόλις από λίγες μέρες, η κατάρτιση της μελέτης αυτής ανατέθηκε μέσω απευθείας ανάθεσης σε μελετητική εταιρεία αντί ποσού 25.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. 

Την ίδια στιγμή, αρκετά γρήγορα (τουλάχιστον μέχρι την έναρξη των απεργιακών κινητοποιήσεων) εξελίσσονταν οι εκσκαφές με τους δύο μετροπόντικες του έργου. H «Αθηνά» έχει καλύψει ήδη περίπου το 1/4 της διαδρομής από το εργοτάξιο της οδού Κατεχάκη μέχρι τον Ευαγγελισμό (αναμένεται να φτάσει εκεί σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα), ενώ μέσα σε λίγες εβδομάδες εργασιών αναμένεται να διέλθει υπογείως από το σημείο όπου στη συνέχεια θα κατασκευαστεί ο σταθμός Γουδή. Οι εργασίες εκσκαφής έχουν ξεκινήσει και για τον μετροπόντικα «Νίκη» ο οποίος πλησιάζει τον σταθμό Άλσος Βεΐκου, ενώ θα ολοκληρώσει τη δική του πορεία ως τον Ευαγγελισμό την άνοιξη του 2026. 

Στο άλλο μέτωπο, αυτό του διαγωνισμού για την επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό από την Ανθούπολη ως το Ίλιον με 3 νέους σταθμούς, βρισκόμαστε εν αναμονή της έναρξης της β’ φάσης του διαγωνισμού (είχε ανακοινωθεί πως θα ξεκινούσε το φθινόπωρο του 2023), η οποία θα περιλαμβάνει την κατάθεση των προσφορών. Τον περασμένο Απρίλιο, σε επίσκεψή του στο Ίλιον, ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Ταχιάος είχε αναφέρει πως η β’ αυτή φάση θα ξεκινούσε «σύντομα». 

Η πρόοδος των έργων στη γραμμή 4 του Μετρό, σύμφωνα με την Ελληνικό Μετρό, έχει ως εξής:

Φρέαρ TBM Βεΐκου – TBM «Νίκη»: Στο φρέαρ TBM Βεΐκου το ποσοστό κατασκευής (εκσκαφή, προσωρινή αντιστήριξη, αποστράγγιση) ανέρχεται στο 68,23%. Επιπλέον, ξεκίνησε η λειτουργία και εκσκαφή του TBM «Νίκη» και έχει διανύσει 41,45 μ. από τα 472,54 μ. του πρώτου μεσοδιαστήματος (Φρ. TBM Βεΐκου – Σταθμός Άλσος Βεΐκου). Ταυτόχρονα, παρελήφθησαν και τα τελευταία βαγόνια υποστήριξης No 3 και No 4 (gantries) ώστε να συνδεθούν με το υπόλοιπο μηχάνημα. Επίσης, κατασκευάστηκε φρέαρ απόθεσης των προϊόντων του TBM (muck area) στην επιφάνεια του εδάφους του εργοταξίου και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την κατασκευή της γερανογέφυρας.

Φρέαρ ΕΥΔΑΠ: Συνεχίζεται η κατασκευή του φρέατος ΕΥΔΑΠ με χρήση υδραυλικής σφύρας και πλέον βρίσκεται στο 4ο επίπεδο. Η πρόοδος κατασκευής του φτάνει το 54,98%.

Φρέαρ ΕΥΔΑΠ – Ελληνικό Μετρό

Σταθμός Δικαστήρια: Στον σταθμό Δικαστήρια, το ποσοστό εκσκαφής του κύριου ορύγματος φτάνει το 43,4% και παράλληλα συνεχίζεται η σταδιακή κατασκευή και διάτρηση των αγκυρίων μέχρι και το 7ο επίπεδο. Μέσα στο μήνα Απρίλιο αποκαταστάθηκε η οδός Μουστοξύδη και δόθηκε άμεσα στην κυκλοφορία έπειτα και από την ολοκλήρωση των εργασιών της σηματοδότησης. 

Σταθμός Δικαστήρια – Ελληνικό Μετρό

Σταθμός Κολωνάκι: Στον σταθμό Κολωνάκι, το ποσοστό εκσκαφής του κεντρικού ορύγματος είναι 53,50% και βρίσκεται σε εξέλιξη η εκσκαφή στο Ανατολικό τμήμα έως το 5ο επίπεδο. Το ποσοστό ολοκλήρωσης τανύσεων προεντεταμένων αγκυρίων του κεντρικού ορύγματος του σταθμού φτάνει το 42,58% ενώ έχουν ολοκληρωθεί πλήρως οι δύο πρώτες σειρές αγκυρίων. 

Σταθμός Κολωνάκι – Ελληνικό Μετρό

Σταθμός Ακαδημία: Στον σταθμό Ακαδημία πραγματοποιείται η εκσκαφή του 3ου επιπέδου του κεντρικού ορύγματος με το ποσοστό ολοκλήρωσης εκσκαφών του κεντρικού ορύγματος να φτάνει το 29,22%. Ενώ το ποσοστό τανύσεως των προεντεταμένων αγκυρίων του κεντρικού ορύγματος του σταθμού είναι 29,12%, δηλαδή 99 από 340 αγκύρια.

Σταθμός Καισαριανή – Ελληνικό Μετρό

Φρέαρ Διακλάδωσης Ευαγγελισμού: Ξεκίνησαν οι προπαρασκευαστικές εργασίες των εργοταξιακών εγκαταστάσεων στο Φρέαρ Διακλάδωσης Ευαγγελισμού. Ταυτόχρονα, επεκτάθηκε η περίφραξη στα όρια της εργοταξιακής κατάληψης και ξεκίνησαν οι μεταφυτεύσεις των δέντρων και το κλάδεμά τους.

Φρέαρ ΓΝΑ: Στο φρέαρ ΓΝΑ συνεχίζονται οι εργασίες εκσκαφής της συνδετήριας σήραγγας του Επιστάθμου, με την Α’ φάση της εκσκαφής του θαλάμου πρόσβασης να βρίσκεται στα 20μ. Υπενθυμίζεται ότι η συνδετήρια αυτή σήραγγα θα συνδέει το Φρέαρ ΓΝΑ με τη σήραγγα του Επιστάθμου (χώρος για την εναπόθεση των νέων συρμών, τον καθαρισμό και τη συντήρησή τους).

Φρέαρ ΓΝΑ – Ελληνικό Μετρό

Σταθμός Γαλάτσι: Ξεκίνησε η κατασκευή των πασσάλων στον σταθμό Γαλάτσι και έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι 10 από τους 79 πασσάλους. Επίσης, ξεκίνησαν οι εργασίες της Α’ φάσης των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και τοποθετήθηκε προσωρινή περίφραξη και τοποθέτηση οδοσήμανσης επί της Λ. Γαλατσίου. Επίσης, επεκτάθηκε η περίφραξη στον παράδρομο και κατασκευάστηκε πεζοδρόμιο επί της οδού Πρωτοπαπαδάκη. 

Σταθμός Γαλάτσι – Ελληνικό Μετρό

Φρέαρ TBM Καταχάκη – TBM «Αθηνά»: Το TBM Αθηνά βρίσκεται κάτω από το Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού έχοντας σκάψει 444,10 μ. από τα 762,66 μ. του 2ου μεσοδιαστήματος (Φρ. Δικαιοσύνης – Στ. Γουδή), με το ποσοστό προόδου εκσκαφής να φτάνει το 58,23%. Η συνολική απόσταση του TBM «Αθηνά» από το Φρέαρ Κατεχάκη έως το Φρέαρ Διακλάδωσης Ευαγγελισμού όπου και θα σταματήσει είναι 5.091,67. Η πρόοδος εκσκαφής του TBM «Αθηνά» φτάνει το 23,78%.

Φρέαρ Δικαιοσύνης – Ελληνικό Μετρό

Μετατόπιση δικτύων: Όσον αφορά τις πρόδρομες εργασίες, στον σταθμό Άλσος Βεΐκου ολοκληρώθηκαν όλες οι εργασίες παράκαμψης δικτύων. Στον σταθμό Κυψέλη πραγματοποιούνται εργασίες παράκαμψης δικτύων ΔΕΔΔΗΕ και ΕΥΔΑΠ, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η κατασκευή του νέου υπόγειου υποσταθμού της ΔΕΔΔΗΕ. Στον σταθμό Αλεξάνδρας ολοκληρώθηκαν οι παρακάμψεις δικτύων ΔΕΔΔΗΕ, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ και ξεκίνησαν οι αποκαταστάσεις. Τέλος, στον σταθμό Καισαριανή συνεχίζονται οι εργασίες μετατόπισης δικτύων ΗΛΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ ενώ στο σταθμό Ιλίσια πραγματοποιούνται εργασίες παράκαμψης δικτύων ΔΕΔΔΗΕ, ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ. 

Σταθμός Ζωγράφου – Ελληνικό Μετρό

Αρχαιολογικές εργασίες: Συνεχίζονται οι αρχαιολογικές εργασίες στους σταθμούς Κυψέλη, Εξάρχεια, Ακαδημία στην οδό Παλαμά, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου και στο φρέαρ αερισμού του Αγίου Θεράποντα, πλησίον του σταθμού Ζωγράφου. 

Δείτε επίσης:

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*