Βελτιώνονται οι γραμμές του τρένου στην Πάτρα αλλά η σύνδεση με την Αθήνα είναι ακόμα μακριά

ΥΠ.ΥΠ.ΜΕ

«Είμαι πεπεισμένος ότι αν κατορθώσουμε να δουλέψουμε αρμονικά, με πάθος και αποφασιστικότητα προς μια κοινή κατεύθυνση, μπορούμε να σταθούμε και πάλι δυνατοί για το επόμενο ταξίδι μας και γεμάτοι αυτοπεποίθηση, να φτάσουμε την Hellenic Train σε ύψη μεγαλύτερα των προσδοκιών μας», ανέφερε σε μήνυμά του προς τους εργαζόμενους της εταιρείας ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Train, Roberto Rinaudο. Ο κ. Rinaudo αναφέρει στο μήνυμά του πως αναγνωρίζει ότι η φήμη και η εμπιστοσύνη στην εταιρεία έχει πληγεί, ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η εταιρεία θα αδράξει την ευκαιρία έχοντας ως στόχο την πράσινη μετάβαση, τις σιδηροδρομικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, την ψηφιοποίηση και την καινοτομία. Βεβαίως, θα πρέπει να περιμένουνε να δούμε πότε και πώς όλα αυτά θα γίνουν πράξη, ιδιαίτερα καθώς στο παρελθόν η εταιρεία είχε ως συνεχή δικαιολογία (όχι άδικα) την κακή κατάσταση των υποδομών του ΟΣΕ.

* * *

Επέστρεψαν, από την Τρίτη 4 Ιουνίου, τα σιδηροδρομικά δρομολόγια του Προαστιακού Πατρών (τμήμα Πάτρα – Κάτω Αχαΐα), τα οποία είχαν διακοπεί λόγω της εκτέλεσης εργασιών για συντήρηση της γραμμής από τον ΟΣΕ. Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες εργασίες συνεχίζονται μέχρι τον Άγιο Ανδρέα, καθώς και στο τμήμα Πάτρα – Άγιος Διονύσιος αλλά θα εκτελούνται πλέον κατά τις νυχτερινές ώρες.

Με αφορμή την επαναλειτουργία της γραμμής η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου επισκέφτηκε το σιδηροδρομικό σταθμό της Πάτρας και ανακοίνωσε πως θα υπάρξει και συμπληρωματική σύμβαση, με κονδύλια του ΟΣΕ, ύψους 500.000 ευρώ, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανακατασκευή της γραμμής στο σύνολό της, έως το τέλος του 2025. Επιπλέον, για την Κάτω Αχαΐα, θα επεκταθεί η κυκλοφορία των συρμών με δύο ακόμα νέες στάσεις, ώστε να εξυπηρετούνται αποτελεσματικότερα οι επιβάτες του προαστιακού της Δυτικής Αχαΐας. Τέλος, εντός του Ιουνίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για την συντήρηση της παλιάς γέφυρας στα Μποζαίτικα, προϋπολογισμού ύψους 120.000 ευρώ.

Η κ. Αλεξοπούλου -μετά του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών κ. Ξιφαρά και της διοίκησης του ΟΣΕ- συναντήθηκε και με τον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, με κύριο θέμα συζήτησης την παραχώρηση στο Δήμο Πατρέων για αξιοποίηση και δημιουργία – επέκταση χώρου στάθμευσης οχημάτων, του τμήματος ιδιοκτησίας του ΟΣΕ στον Άγιο Διονύσιο, καθώς και η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων που υπάρχουν στο χώρο από το Δήμο Πατρέων. Όσοι είχαν δηλαδή ελπίδες να βγει κάποια είδηση για το πότε θα φτάσει το τρένο από την Αθήνα στην Πάτρα, ενημερώθηκαν πως στους χώρους του ΟΣΕ θα γίνει δημοτικό πάρκινγκ…

* * *

Πύργος: Νεκρός άνδρας που προσπάθησε να περάσει τις γραμμές του τρένου με το ΙΧ του

* * *

Σε ομιλία του στη Λάρισα αυτή την εβδομάδα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στο κόστος των έργων για τη μόνιμη αποκατάσταση των ζημιών του σιδηροδρομικού δικτύου σε υποδομή, επιδομή και ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, το οποίο ανά γραμμή θα ανέλθει σε:

  • 173,6 εκατ. ευρώ για τον κύριο άξονα,
  • 192,2 εκατ. ευρώ για τη γραμμή Λάρισα – Βόλος,
  • 57 εκατ. ευρώ για το τμήμα Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα, και
  • 2,5 εκατ. ευρώ για το τρενάκι του Πηλίου

Βόλος: Αυτοψία πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου με τους υπεύθυνους και τεχνικούς του ΟΣΕ στις εγκαταστάσεις του Τρένου Πηλίου στον Σιδηροδρομικό Σταθμό του Βόλου.

* * *

Με το τρένο ταξίδεψε αυτή την εβδομάδα στη Λάρισα ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας με σχετικά βίντεο και φωτογραφίες να δημοσιεύονται στα κοινωνικά δίκτυα του υπουργού. Στη Λάρισα, ο κ. Σταϊκούρας είδε από κοντά την εγκατάσταση και λειτουργία του Κέντρου Ελέγχου Κυκλοφορίας που περιλαμβάνει την Τηλεδιοίκηση, αλλά και το Κέντρο Ασφαλείας Σηράγγων που παρακολουθεί και καταγράφει σε 24ωρη βάση τις λειτουργίες όλων των συστημάτων ασφαλείας των σηράγγων Τεμπών και Πλαταμώνα. Ας ελπίσουμε κάποια στιγμή το ταξίδι ενός υπουργού με τρένο να μην είναι κάτι το αξιοπερίεργο.

* * *

Την Παρασκευή 31 Μαΐου εισήλθε προς έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΕ η προμήθεια, εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση 90 Αυτόματων Συστημάτων Ισόπεδων Διαβάσεων, ενώ στο Διοικητικό Συμβούλιο, της 21ης Ιουνίου 2024, θα γίνει εισήγηση για την έγκριση των τευχών του σχετικού Διαγωνισμού, δήλωσε από τη Θράκη αυτή την εβδομάδα ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Αναφέρθηκε επίσης στη συντήρηση της εν λειτουργία σιδηροδρομικής γραμμής στην περιοχή δικαιοδοσίας του τμήματος Δράμας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025.

* * *

Έληξε η προθεσμία για την κατάθεση αιτήσεων στο ΑΣΕΠ για την κάλυψη θέσεων οργάνων διοίκησης στον ΟΣΕ, την ΕΡΓΟΣΕ, την Ελληνικό Μετρό και την Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Δικαιωμάτων Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΣΕΠ, υποβλήθηκαν συνολικά 32 αιτήσεις για 7 θέσεις διοίκησης.

* * *

Στη Βουλή διαβιβάστηκε η δικογραφία αφορά στη διαμόρφωση του χώρου του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, έπειτα από τις καταγγελίες περί «μπαζώματος» // Μήνυση κατηγορούμενης για το δυστύχημα των Τεμπών σε βάρος της Ευρωπαίας ανακρίτριας

* * *

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την καταβολή της 5ης μηνιαίας δόσης της ετήσιας επιχορήγησης, για το έτος 2024, στον Ο.Σ.Ε. Α.Ε., ύψους 6.250.000 ευρώ, για την κάλυψη των λειτουργικών του δαπανών.

* * *

Τσεχία: Τέσσερις νεκροί και 26 τραυματίες σε μετωπική σύγκρουση επιβατικού και εμπορευματικού τρένου // Μεγάλη Βρετανία: Διακοπή κυκλοφορίας σε σημαντικό σιδηροδρομικό διάδρομο μετά από εκτροχιασμό εμπορικής αμαξοστοιχίας // Γερμανία: Προβλήματα με τα δρομολόγια των τρένων στη νότια Γερμανία λόγω της κακοκαιρίας // ΛΔ Κονγκό: Η Alstom θα συμμετέχει στην κατασκευή προαστιακού σιδηροδρομικού δικτύου στην Κινσάσα μήκους 300 χλμ

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*