Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου: 24ωρη απεργία στα ταξί

0
Χωρίς ταξί θα μείνει η Αθήνα τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024, λόγω 24ωρης απεργίας που εξήγγειλε το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (Σ.Α.Τ.Α.) από τις 5 το πρωί της Δευτέρας 9 Σεπτεμβρίου, έως τις 5 το πρωί της Τρίτης 10 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί εκλογοαπολογιστική συνέλευση στο εκθεσιακό κέντρο...

Προς σημαντική καθυστέρηση το έργο της Γραμμής 4 του Μετρό

Share

    Η «κατάρα» των σημαντικών καθυστερήσεων αναμένεται να πλήξει και το μοναδικό έργο Μετρό που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στην Αθήνα, την κατασκευή δηλαδή του τμήματος Άλσος Βεΐκου – Γουδή της Γραμμής 4 του Μετρό.

    Αν και επισήμως μέχρι σήμερα το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου αναφέρει πως το έργο θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2029, 8 μόνο χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης, πριν από λίγες μέρες ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος προανήγγειλε πως αναμένεται καθυστέρηση. 

    Ο κ. Ταχιάος, ο οποίος ήταν επικεφαλής της τότε Αττικό Μετρό κατά την υπογραφή της σύμβασης, χαρακτήρισε το χρόνο κατασκευής ως «εξωπραγματικό» αποδίδοντάς τον σε πολιτικές αποφάσεις (σ.σ. το έργο προκηρύχθηκε το 2017, επί ημερών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), ενώ υποστήριξε πως εταιρείες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό πρότειναν ακόμα μικρότερο χρόνο ολοκλήρωσης για το έργο (7 χρόνια). 

    Ο ίδιος, απέδωσε τις καθυστερήσεις και στην επιλογή για διαχωρισμό των πρόδρομων εργασιών (αρχαιολογικά, παρακάμψεις δικτύων κλπ) από τις κύριες εργασίες έτσι ώστε να εκτελεστούν με διαφορετικές συμβάσεις, κάτι που ουσιαστικά καταλήγει να καθυστερεί την εξέλιξη του κυρίως έργου αφού οι δύο συμβάσεις υπογράφηκαν σχεδόν ταυτόχρονα. 

    Αν και σύμφωνα με τον κ. Ταχιάο δεν υπάρχουν ακόμα σοβαρές καθυστερήσεις, οι αποκλίσεις από το χρονοδιάγραμμα σε συγκεκριμένα εργοτάξια αλλάζουν τη μεθοδολογία κατασκευής των σηράγγων και σταθμών, εννοώντας προφανώς πως οι μετροπόντικες αναγκάζονται να διέρχονται από σταθμούς και φρέατα που δεν έχουν ακόμα ανασκαφεί, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και το κόστος του έργου. 

    Όσον αφορά συγκεκριμένα εργοτάξια του έργου, ο υφυπουργός ανέφερε πως στα Εξάρχεια οι εργασίες προχωρούν χωρίς προβλήματα (σ.σ. εκκρεμεί η τελική απόφαση του ΣτΕ), ενώ στον σταθμό του Ευαγγελισμού αναμένεται η ολοκλήρωση της νέας ΤΕΠΕΜ ώστε να προχωρήσει το έργο. Τέλος, τεχνικές δυσκολίες υπάρχουν και στον σταθμό της Κυψέλης όπου συνεχίζονται οι πρόδρομες εργασίες. 

    Όσον αφορά τις εργασίες εκσκαφής από τους δύο μετροπόντικες αν και η έναρξη των εργασιών τους καθυστέρησε, προς το παρόν η λειτουργία τους κρίνεται ικανοποιητική. Έτσι, ο  μετροπόντικας «Αθηνά» που ξεκίνησε από την Κατεχάκη προς τον Ευαγγελισμό, αναμένεται να ολοκληρώσει τη διάνοιξη μέχρι το τέλος του 2025, ενώ ο μετροπόντικας «Νίκη» προχωρά τη διάνοιξη από τη Βεΐκου προς τον Ευαγγελισμό, και προβλέπεται να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες του μέχρι το τέλος του 1ου εξαμήνου του 2026.

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα