Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Χωρίς τηλεδιοίκηση επ’ αόριστον σημαντικά τμήματα γραμμών του Προαστιακού της Αθήνας

0
Το ζήτημα της λειτουργίας της τηλεδιοίκησης στο σιδηροδρομικό δίκτυο επανέρχεται στο προσκήνιο μετά το επικίνδυνο συμβάν της περασμένης Παρασκευής στο κέντρο της Αθήνας, όπου τα χειρότερα αποφεύχθησαν λόγω της παρατηρητικότητας ενός μηχανοδηγού και ενός σταθμάρχη. Αν και η σπουδαιότητα της λειτουργίας του συγκεκριμένου συστήματος (εφόσον λειτουργεί πλήρως) επιβεβαιώθηκε μετά το...

Το ενδεχόμενο εισόδου ιδιωτών σε περισσότερες γραμμές λεωφορείων και το λάθος μέτρο για το κυκλοφοριακό

Share

    Μπορεί η είσοδος των ιδιωτών στις αστικές λεωφορειακές γραμμές της Αθήνας να ξεκίνησε από το φθινόπωρο του 2020 λόγω των έκτακτων αναγκών της πανδημίας, ο δρόμος ωστόσο προετοιμαζόταν ήδη από τα προηγούμενα χρόνια μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων αλλά και της επέκτασης λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΑ σε απομακρυσμένες περιοχές της Αττικής.

    Πλέον, οι απευθείας αναθέσεις λαμβάνουν τέλος, και τα δρομολόγια στις 63 γραμμές της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής θα πραγματοποιούνται από την εταιρεία Συγκοινωνίες Α.Ε. για τα επόμενα 8 τουλάχιστον έτη, με καινούρια -ευτυχώς- λεωφορεία.

    Μία εύλογη απορία που έχουν πολλοί είναι αν αυτό το μοντέλο, της ανάθεσης δηλαδή γραμμών σε ιδιώτες, θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες λεωφορειακές γραμμές της Αθήνας, τόσο περιφερειακές όσο και μη.

    Επισήμως, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δεν έχει επιβεβαιώσει αλλά και ούτε έχει διαψεύσει το ενδεχόμενο αυτό. Αντιθέτως, τονίζεται πόσο σημαντική είναι η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, κάτι που βλέπουμε και με τις διαδικασίες προμήθειας λεωφορείων μέσω leasing.

    Πιο διαφωτιστικές όμως ήταν οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου του ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνου (το οποίο συμμετέχει στην κοινοπραξία Συγκοινωνίες Α.Ε.) Γιάννης Καψανάκης, ο οποίος και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής «σε επόμενο διεθνή διαγωνισμό που θα γίνει για την κάλυψη και άλλων γραμμών της περιφέρειας Αττικής».

    Επειδή ως γνωστόν, όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά, το ενδεχόμενο μίας νέας παραχώρησης υπάρχει, ακόμα και αν δεν έχει μέχρι σήμερα επιβεβαιωθεί από κυβερνητικά χείλη. Για την πλειοψηφία του κόσμου πάντως λίγη σημασία έχει το ποιος θα πραγματοποιεί τα δρομολόγια, αρκεί να εξυπηρετείται σωστά.

    Οι αντιδράσεις για την παραχώρηση: Σε δήλωσή του, ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης ανέφερε πως «Ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης της ΝΔ που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση των αστικών λεωφορείων στην Αττική, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη προβλέποντας μάλιστα και επιδοτούμενη από Ευρωπαϊκούς πόρους «προίκα». Το Ελληνικό Δημόσιο ανέθεσε για 8 χρόνια σε ιδιώτες το μεταφορικό έργο περισσοτέρων των 60 γραμμών με χρηματοδότηση 385.500.000 ευρώ, τους παρέχει την επιλογή παράτασης για άλλα 4 χρόνια, ενώ τους παραχωρεί και τα νέα λεωφορεία, που αγοράστηκαν με Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους» (σ.σ. στη σύμβαση δεν προβλέπεται η παραχώρηση λεωφορείων του δημοσίου στους ιδιώτες).

    Ο Λεωνίδας Σκούλος, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζόμενων ΟΑΣΑ ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας Στο Κόκκινο για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο αμαξοστάσιο των ιδιωτών στο Κορωπί: «Αυτό που έγινε χτες δεν έχει καμία σχέση με την δημόσια αστική συγκοινωνία. Ήταν προβολή ιδιώτη, μιας κοινοπραξίας του ιδιωτικού τομέα, 211 λεωφορεία που έχουν πάρει 63 περιφερειακές γραμμές των ΚΤΕΛ», προσθέτωντας πως «τα παραπάνω θα κοστίσουν στον Έλληνα φορολογούμενο 20-25 εκατ. ευρώ ετησίως και πιθανότατα αύξηση εισιτηρίου για τους επιβάτες, όπως εκτίμησε.»

    Ζητούνται οδηγοί λεωφορείων: Οδηγούς λεωφορείων για τις γραμμές που έχει αναλάβει σε ανατολική και δυτική Αττική ζητά η Κοινοπραξία Συγκοινωνιών Αθηνών, σύμφωνα με αγγελία που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο (μεταξύ άλλων και στην ιστοσελίδα του Δήμου Αχαρνών). Οι οδηγοί, που θα έχουν ως βάση τα αμαξοστάσια Κορωπίου, Ελευσίνας και Αχαρνών πρέπει να έχουν δίπλωμα κατηγορίας Δ, Δ+Ε και Π.Ε.Ι., ενώ οι μικτές αποδοχές θα ανέρχονται, όπως αναφέρεται, σε 1.300-1.400 ευρώ.

    Παγκόσμια πρωτοτυπία: Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για μείωση της τιμής των διοδίων της Αττικής Οδού για τα Ι.Χ. στα 2,50 ευρώ ήταν «ξαναζεσταμένο φαγητό» αφού αυτό προβλέποταν ήδη στο διαγωνισμό για τη νέα παραχώρηση του αυτοκινητοδρόμου. Στο ίδιο πνεύμα λοιπόν, ας επαναλάβουμε και εμείς πως την ίδια στιγμή που άλλες ευρωπαϊκές πόλεις λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό της κίνησης των Ι.Χ. (ιδιαίτερα των ρυπογόνων), στην Ελλάδα ακολουθούμε τον αντίθετο δρόμο περιμένοντας μάλιστα και την βελτίωση των οδικών συνθηκών ως αποτέλεσμα. Κατά τα άλλα, δεν έχουμε αλλάξει γνώμη και για το ότι η παραχώρηση της Αττικής Οδού χωρίς κάποια πρόβλεψη για αντισταθμιστική ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών από τον ιδιώτη (π.χ. μέσω της κατασκευής νέας γραμμής Μετρό), είναι μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία.

    Διακοπές διαρκείας στις συγκοινωνίες: Το ημερολόγιο δείχνει 30 Αυγούστου, η πλειοψηφία των αδειούχων έχει επιστρέψει στην Αθήνα, ωστόσο οι συγκοινωνίες της Αθήνας θα βρίσκονται σε ρυθμούς θερινών δρομολογίων για μία ακόμα εβδομάδα. Το αντίθετο θα ήταν μάλλον έκπληξη.

    Μειωμένο εισιτήριο για σπουδαστές τουριστικών σχολών: Μετακίνηση με μειωμένο εισιτήριο δικαιούνται οι σπουδαστές/τριες των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.) και οι καταρτιζόμενοι/ες των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού, σύμφωνα με πρόσφατη υπουργική απόφαση. Η ιδιότητα των σπουδαστών θα αποδεικνύεται με προσκόμιση σπουδαστικής ταυτότητας των Α.Σ.Τ.Ε. (ή με βεβαίωση της γραμματείας αν η ταυτότητα δεν έχει εκδοθεί), ενώ η ιδιότητα των καταρτιζόμενων με έγγραφη ή ηλεκτρονική βεβαίωση της Γραμματείας των Σ.Α.Ε.Κ. Όσο δε αφορά τις μετακινήσεις με τα μέσα του ΟΑΣΑ, απαραίτητη είναι η έκδοση προσωποποιημένης κάρτας από τους δικαιούχους.

    Έρχονται νέοι φορτιστές ηλεκτρικών λεωφορείων: 100 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία midi (μήκους 8,6 μέτρων) αναμένεται να προστεθούν στο στόλο της ΟΣΥ από το 2025, μέρος της προμήθειας 300 νέων λεωφορείων μέσω leasing, η σύμβαση της οποίας υπεγράφη πριν λίγες μέρες. Τα λεωφορεία αυτά, που θα κυκλοφορούν κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, χρειάζονται βεβαίως και νέους φορτιστές, η προμήθεια των οποίων, όπως και η εγκατάστασή τους περιλαμβάνεται στην προμήθεια. Πριν όμως γίνει αυτό, απαιτούνται εργασίες εγκατάστασης αγωγών στα αμαξοστάσια Ρέντη και Βοτανικού που θα τα φιλοξενήσουν, οι οποίες πρέπει να γίνουν από την ΟΣΥ. Για το σκοπό αυτό, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε σε ανάληψη υποχρέωσης ύψους 6.877.729,25 ευρώ για την εταιρεία. Πλέον, εκκρεμεί η προκήρυξη του συγκεκριμένου διαγωνισμού, με την ελπίδα πως το έργο δεν θα καθυστερήσει.

    Οι συγκοινωνίες στον Άλιμο: Σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Καλλιάνος σχετικά με αίτημα για πύκνωση των δρομολογίων της γραμμής 141 και δημιουργία διαμέσου της Λεωφόρου Καλαμακίου γραμμής Άλιμος – Πειραιάς και γραμμής Άλιμος – Σύνταγμα απάντησε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΣΑ Γιώργος Σπηλιόπουλος. Όπως αναφέρεται στην απάντηση, η σύνδεση του Αλίμου με τον Πειραιά είναι ήδη δυνατή μέσω των γραμμών 217 και 221 και μέσω μετεπιβιβάσεων με τις γραμμές 141, 101 και το Τραμ. Όσον αφορά τις συχνότητες της γραμμής 141, πραγματοποιούνται δρομολόγια ανά 10-15 λεπτά, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ. Οι προτάσεις του βουλευτή πάντως θα εξεταστούν στα πλαίσια και του νέου Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών Αττικής.

    Εργαζόμενοι μέσω ΔΥΠΑ στο Μετρό: Σε ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ σχετικά με «απολύσεις» εργαζομένων που απασχολούνται μέσω προγράμματος της ΔΥΠΑ από την ΣΤΑΣΥ απάντησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας. Σύμφωνα με τον κ. Κοτταρά, εφόσον το αρμόδιο υπουργείο προβεί στις απαραίτητες τροποποιήσεις της ΚΥΑ, η ΣΤΑΣΥ προτίθεται να συνεχίσει την απασχόληση των 220 εργαζομένων (10 εκ των οποίων η σύμβαση έχει λήξει) μέσω του προγράμματος για απασχόληση μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών με διάρκεια 1+1 έτος, καθώς υπάρχει πρόβλημα έλλειψης προσωπικού. Σε απάντηση πάντως που κατέθεσε υπηρεσιακή παράγοντας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, δεν γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο τροποποίησης της ΚΥΑ.

    Επικίνδυνες στάσεις: Από τύχη δεν είχαμε θύματα αυτή την εβδομάδα όταν ένας οδηγός Ι.Χ. έχασε τον έλεγχο του οχήματός του με αποτέλεσμα να καρφωθεί σε στάση λεωφορείου επί της λεωφόρου Κηφισίας το πρωί της Τετάρτης. Το περιστατικό αυτό, που δεν είναι προτοφανές (έχουν υπάρξει νεκροί στο παρελθόν), δημιουργεί ερωτηματικά για τις συνθήκες ασφαλείας για τους επιβάτες που αναμένουν σε στάσεις οι οποίες βρίσκονται κατά μήκος λεωφόρων.

    Καταστήματα σε σταθμούς ΗΣΑΠ: Στην εκμίσθωση 6 καταστημάτων τα οποία βρίσκονται σε σταθμούς της γραμμής 1 του Μετρό (από τα 9 για τα οποία πραγματοποιήθηκε δημοπρασία) προχώρησε μέσα στο καλοκαίρι η ΣΤΑΣΥ. Συγκεκριμένα, εκμισθώθηκαν καταστήματα στους σταθμούς Πειραιά, Μοσχάτο, Πετράλωνα, Μοναστηράκι, Ομόνοια και Κάτω Πατήσια με εμβαδό που ποικίλει από 4,9 έως 76 τ.μ. Η μίσθωση θα ισχύει για 6 χρόνια και το μηνιαίο μίσθωμα ποικίλει από 660 έως 3.650 ευρώ με το ποσό να μένει σταθερό για τα πρώτα δύο χρόνια και στη συνέχεια να αυξάνεται. Όσον αφορά το είδος των καταστημάτων, τα περισσότερα θα γίνουν καταστήματα ψιλικών-περίπτερα ή καταστήματα εστίασης, ενώ το μεγαλύτερο κατάστημα -στον Πειραιά- θα είναι φαρμακείο.

    Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την καταβολή της 7ης και της 8ης μηνιαίας δόσης της τακτικής επιχορήγησης, για το έτος 2024 προς την ΟΣΥ ύψους 12.630.333,33 ευρώ η κάθε μία καθώς και ανάλογο ποσό ύψους 4.820.583,33 ευρώ (επί δύο) προς την ΣΤΑΣΥ για την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών. Εγκρίθηκε επίσης  επιχορήγηση ύψους 3.789.700,31 ευρώ προς τον ΟΑΣΑ για το μήνα Ιούλιο και 3.789.700,31 ευρώ για το μήνα Αύγουστο, ποσό που αφορά την κάλυψη της δαπάνης από συμβάσεις με εταιρείες παροχής συγκοινωνιακού έργου (ΚΤΕΛ). Επιπλέον, ποσό ύψους 5.438.311 ευρώ διατέθηκε στον ΟΑΣΑ για τον μήνα Ιούλιο, στο πλαίσιο της παροχής δικαιώματος μετακίνησης με πλήρη ή μερική απαλλαγή από την καταβολή κομίστρου

    Δημοτική συγκοινωνία και το καλοκαίρι: Θετικά εξέπληξε η απόφαση του Δήμου Πετρούπολης για λειτουργία της Δημοτικής Συγκοινωνίας για πρώτη φορά και το μήνα Αύγουστο, «παρά τις ελλείψεις σε χρηματοδότηση και προσωπικό» όπως αναφέρει ανακοίνωση της δημοτικής αρχής. Συνήθως, οι δήμοι της Αττικής διακόπτουν τα δρομολόγια της δημοτικής συγκοινωνίας στο μέσο του καλοκαιριού επικαλούμενοι είτε τις άδειες του προσωπικού, είτε την ανάγκη συντήρησης των λεωφορείων, αδιαφορώντας ουσιαστικά για τις ανάγκες μετακίνησης των δημοτών. Παραδείγματος χάρη, ο δήμος Ηλιούπολης ανακοίνωσε διακοπή των δρομολογίων των λεωφορείων του δήμου (γραμμές 2 και 3) από τις 22 Ιουλίου ως το Σεπτέμβρη, χωρίς καμία αιτιολόγηση.

    Από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη: Συνεχίστηκε ασταμάτητα και μέσα στο καλοκαίρι η «αιμορραγία» προσωπικού στις συγκοινωνίες της Αθήνας μέσω μετατάξεων που λαμβάνουν προς τις συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης. Πριν λίγες εβδομάδες, διεγράφη από τη δύναμη του προσωπικού της ΟΣΥ ένας τεχνίτης οχημάτων ο οποίος έλαβε μετάταξη στον ΟΑΣΘ. Τον Ιούλιο μετάταξη προς τον (υποτίθεται υπό εκκαθάριση) ΟΑΣΘ έλαβαν με υπουργικές αποφάσεις ένας οδηγός και ένας τεχνίτης οχημάτων της ΟΣΥ και δύο τεχνίτες μηχανολογικών εγκαταστάσεων της ΣΤΑΣΥ. Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΤΑΣΥ έλαβε απόφαση για την μετάταξη 3 εργαζομένων της εταιρείας στον ΟΑΣΘ.

    Πάντως, επίσης με υπουργική απόφαση, ανεκλήθη προηγούμενη απόφαση μετάταξης οδηγού της ΟΣΥ στον ΟΑΣΘ «για σοβαρούς προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους».

    Πληρωμή leasing: Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΣΥ ενέκρινε την πληρωμή τιμολογίων για την εκμίσθωση οχημάτων για την 39η Συμβατική περίοδο. Πρόκειται για τη σύμβαση leasing 293 μεταχειρισμένων λεωφορείων που πήρε πρόσφατα παράταση ως το τέλος του 2025. Τα ποσά έχουν ως εξής: 492.190,72 ευρώ με ΦΠΑ προς την MED BUS & TRUCK CENTER, 273.003,36 ευρώ με ΦΠΑ προς την ΕΘΝΙΚΗ LEASING και 196.654,08 ευρώ με ΦΠΑ προς την ΑΦΟΙ ΣΑΡΑΚΑΚΗ. Παράλληλα, εγκρίθηκαν οι πληρωμές για την 37η και 38η Συμβατική περίοδο ως εξής: 984.381,44 ευρώ προς την MED BUS & TRUCK CENTER, 546.006,72 ευρώ προς την ΕΘΝΙΚΗ LEASING και 393.308,16 ευρώ προς την ΑΦΟΙ ΣΑΡΑΚΑΚΗ. Τα ποσά αυτά θα συμψηφιστούν με τα τέλη κυκλοφορίας των ετών 2021 και 2024 τα οποία και πλήρωσε η ΟΣΥ.


    Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

    Στην Ελλάδα…

    …και στον κόσμο


    Από τη Διαύγεια

    • Έγκριση δέσμευσης πίστωσης ύψους 6.817.341,05 ευρώ για δαπάνη κάλυψης του κόστους της κόστους της σύμβασης, με διαδικασία διαπραγμάτευσης, για παροχή υπηρεσιών επιβατικών μεταφορών με αστικά λεωφορεία στην Ανατολική Αττική για το έτος 2024.
    • Δαπάνη ύψους 1.988.836,71 ευρώ με ΦΠΑ προς την Hellas Smarticket για τη Μηνιαία Ενιαία Χρέωση ΑΣΣΚ (ηλεκτρονικού εισιτηρίου) Μαΐου 2024.
    • ‘Έγκριση δέσμευσης πίστωσης ύψους 1.639.194,61 ευρώ που αφορά σε αποκατάσταση βλαβών κακής χρήσης ΑΣΣΚ (ηλεκτρονικού εισιτηρίου)
    • Καταβολή ποσού ύψους 571.874,28 ευρώ με ΦΠΑ για την εκκαθάριση της αποζημίωσης του εκτελεσθέντος έργου των εταιρειών που εκτελούν αστικά δρομολόγια βάση σύμβασης την περίοδο 1-28 Απριλίου.
    • Δαπάνη ύψους 465.293,47 ευρώ, ευρώ με ΦΠΑ προς την Advanced Transport Telematics για την μηνιαία ενιαία χρέωση Απριλίου 2024 της Τηλεματικής, 472.301,37 ευρώ με ΦΠΑ για την μηνιαία ενιαία χρέωση Μαΐου 2024 και 467.624,36 ευρώ με ΦΠΑ για την μηνιαία ενιαία χρέωση Ιουνίου 2024.
    • Δαπάνη ύψους 10.029,99 ευρώ με ΦΠΑ για την εξόφληση προς την Advanced Transport
      Telematics που αφορά την παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης ζημιών κακής χρήσης της Τηλεματικής μηνός Μαρτίου 2024 καθώς και 14.693,63 ευρώ με ΦΠΑ για αποκατάστασης ζημιών κακής χρήσης της Τηλεματικής μηνός Απριλίου μαζί με υπηρεσίες απεγκατάστασης και επανεγκατάστασης εξοπλισμού οχημάτων
    • Δαπάνη ύψους 9.365,39 ευρώ με ΦΠΑ προς την Advanced Transport Telematics για παροχή υπηρεσιών απεγκατάστασης εξοπλισμού οχημάτων και παροχή υπηρεσιών μετακίνησης στάσης

    • Απόφαση Δ.Σ. για παραχώρηση χώρου στο σταθμό Σύνταγμα για έκθεση της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων. Έγκριση αιτήματος ΜΚΟ «BREATHE HELLAS» για την προβολή καμπάνιας σχετικά με την ψυχική υγεία

    • Διαγραφή ενός οδηγού από τη δύναμη του προσωπικού από 15.07.2024, λόγω αδικαιολόγητης απουσίας από 10/10/2023.

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα