Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Χωρίς τηλεδιοίκηση επ’ αόριστον σημαντικά τμήματα γραμμών του Προαστιακού της Αθήνας

0
Το ζήτημα της λειτουργίας της τηλεδιοίκησης στο σιδηροδρομικό δίκτυο επανέρχεται στο προσκήνιο μετά το επικίνδυνο συμβάν της περασμένης Παρασκευής στο κέντρο της Αθήνας, όπου τα χειρότερα αποφεύχθησαν λόγω της παρατηρητικότητας ενός μηχανοδηγού και ενός σταθμάρχη. Αν και η σπουδαιότητα της λειτουργίας του συγκεκριμένου συστήματος (εφόσον λειτουργεί πλήρως) επιβεβαιώθηκε μετά το...

Στους δρόμους τα 30 πρώτα νέα λεωφορεία των ιδιωτών στην Ανατολική Αττική

Share

    Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα 26 Αυγούστου τα πρώτα δρομολόγια των νέων αστικών λεωφορείων που δρομολόγησε ο ιδιώτης ανάδοχος του έργου της παροχής συγκοινωνιακού έργου σε 63 λεωφορειακές γραμμές στην Ανατολική και Δυτική Αττική.

    Συγκεκριμένα, από σήμερα κυκλοφορούν τα 30 πρώτα νέα λεωφορεία στην ανατολική Αττική, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες και για τα επόμενα 8 τουλάχιστον χρόνια, στις 63 συγκεκριμένες περιαστικές γραμμές θα κυκλοφορήσουν 211 καινούρια λεωφορεία ντίζελ, με την πλειοψηφία αυτών να έχουν ήδη παραδοθεί. Παράλληλα, αυτό τον καιρό βρίσκονται σε εξέλιξη προσλήψεις οδηγών για τη στελέχωση των συγκεκριμένων γραμμών και των αμαξοστασίων σε Κορωπί, Αχαρνές και Ελευσίνα.

    Στόχος είναι το σύνολο των 211 λεωφορείων -τα οποία, όπως τονίζεται, είναι πλήρως προσβάσιμα και με χαμηλό δάπεδο- να βρίσκεται στο δρόμο ως τα τέλη του 2024, αντικαθιστώντας τα παλιά, μεταχειρισμένα λεωφορεία των ΚΤΕΛ τα οποία είχαν δρομολογηθεί από το 2020, μέσω απευθείας αναθέσεων από τον ΟΑΣΑ λόγω της πανδημίας, και για τα οποία υπάρχουν πολλά παράπονα από τους επιβάτες αλλά και τις δημοτικές αρχές των περιοχών αυτών.

    Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

    Σήμερα νωρίς το πρωί, στο αμαξοστάσιο της ιδιωτικής κοινοπραξίας στο Κορωπί βρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να επιθεωρήσει την πρώτη έξοδο των λεωφορείων. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «σήμερα βλέπετε τα 30 πρώτα νέα λεωφορεία που ήδη έχουν βγει σε δρόμους της Ανατολικής Αττικής. Πρόκειται για ένα μικρό τμήμα από μια μεγάλη προσπάθεια η οποία τελικά θα έχει ως αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2025 να έχουμε στην Αττική 950 νέα λεωφορεία. Και όταν μιλάμε για καινούρια λεωφορεία, μιλάμε για λεωφορεία σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Μιλάμε για λεωφορεία τα οποία είναι απολύτως προσβάσιμα στους συμπολίτες μας με αναπηρία. Μιλάμε για λεωφορεία με κλιματισμό, λεωφορεία τα οποία είναι απολύτως ασφαλή και τα οποία ουσιαστικά αναβαθμίζουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών».

    ΕΡΤ

    Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως «δρομολογούνται πολλοί διαφορετικοί διαγωνισμοί προκειμένου να μπορούμε να καταλήξουμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Αυτοί είναι σύνθετοι διαγωνισμοί, οι οποίοι θέλουν το χρόνο τους προκειμένου να υλοποιηθούν, αλλά πιστεύω ότι τους επόμενους μήνες οι συμπολίτες μας στην Αττική θα αρχίσουν να βλέπουν μια αισθητή διαφορά στην ποιότητα των παρεχόμενων μεταφορικών υπηρεσιών».

    Ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε και για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αττικής αναφέροντας πως «μαγικές λύσεις για το κυκλοφοριακό πρόβλημα δεν υπάρχουν και ούτε μπορούν να δημιουργηθούν από το πουθενά καινούργιες οδικές αρτηρίες. Οι συνολικές υποδομές του Λεκανοπεδίου και η ενίσχυσή τους είναι κάτι το οποίο μελετάται, αλλά χρειάζεται βάθος χρόνου προκειμένου να υλοποιηθεί.

    Επιμένω πάρα πολύ, όπως σας είπα, στα ποιοτικά, σύγχρονα και ασφαλή λεωφορεία, αλλά και στη σωστή αστυνόμευση των λεωφορειολωρίδων, έτσι ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες ότι υπάρχει πραγματική εναλλακτική για το αυτοκίνητο.

    Και βέβαια σε αυτό θα ήθελα να προσθέσω και τη μεγαλύτερη δημόσια επένδυση η οποία γίνεται σήμερα στη χώρα, που δεν είναι άλλη από τη Γραμμή 4 του μετρό. Όπως γνωρίζετε οι δύο μετροπόντικες ήδη έχουν τοποθετηθεί. Η διάρρηξη της σήραγγας θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2026, αλλά προφανώς μετά απομένει και η κατασκευή των πολλών σταθμών. Ένα εξαιρετικά σύνθετο και δύσκολο έργο, το οποίο όταν όμως ολοκληρωθεί θα αλλάξει δραστικά την εικόνα του Λεκανοπεδίου.Διότι όλοι γνωρίζουμε τις ευεργετικές επιπτώσεις που το μέτρο έχει ως προς την βελτίωση της ποιότητας των μεταφορών στο Λεκανοπέδιο».

    Αλέξανδρος Λιάρος

    Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε: «Σήμερα είναι μια καλή μέρα για τις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής. Κυκλοφόρησαν, ήδη, τα πρώτα 30 λεωφορεία στην Ανατολική Αττική, όλα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, απολύτως προσβάσιμα για το σύνολο της κοινωνίας.

    Τις επόμενες εβδομάδες θα προστεθούν 66 λεωφορεία, έτσι ώστε, μέσα στο επόμενο εξάμηνο, το σύνολο των 211 νέων λεωφορείων να κυκλοφορεί στην Ανατολική και Δυτική Αττική.

    Υπενθυμίζεται ότι ήδη 140 ηλεκτρικά λεωφορεία κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας. Επίσης, την προηγούμενη Πέμπτη υπεγράφη σύμβαση για 300 λεωφορεία leasing, το 30% των οποίων θα βρίσκεται στους δρόμους το επόμενο τρίμηνο, και το σύνολο αυτών το επόμενο εξάμηνο.

    Επιπρόσθετα, 300 λεωφορεία φυσικού αερίου θα προστεθούν έως το καλοκαίρι του 2025. Συνεπώς, 950 νέα λεωφορεία θα βρίσκονται στους δρόμους της Αττικής σε λιγότερο από ένα έτος από σήμερα.

    Η πολιτική της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη υλοποιείται, με συνέπεια, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα.

    Βήμα – βήμα, για πρώτη φορά από το 2009, ανανεώνουμε τον στόλο των αστικών συγκοινωνιών.»

    Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, Βασίλης Οικονόμου σημείωσε: «Η Δευτέρα, 26 Αυγούστου, είναι μια σημαντική ημέρα για την Ανατολική Αττική. Με την παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για βελτίωση της καθημερινότητας του Έλληνα πολίτη και παίρνει σάρκα και οστά η κοινωνική μας πολιτική, καθώς την ημέρα αυτή, θα μπουν στην κυκλοφορία, από το αμαξοστάσιο του Κορωπίου, τα πρώτα 30 από τα 211 νέα λεωφορεία, που θα εξυπηρετούν την Ανατολική και τη Δυτική Αττική.

    Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προστεθούν στα δρομολόγια και τα υπόλοιπα σύγχρονα λεωφορεία, αλλάζοντας άρδην το συγκοινωνιακό τοπίο της περιοχής.

    Το Υπουργείο Μεταφορών κάνει τον λόγο του πράξη και με σταθερά βήματα παρέχει στους πολίτες, έναν διευρυμένο αριθμητικά, τεχνολογικά σύγχρονο και πλήρως ανανεωμένο στόλο οχημάτων μέχρι το 2025.

    Κάνουμε την αρχή, σήμερα, από το αμαξοστάσιο του Κορωπίου και συνεχίζουμε το έργο μας προσηλωμένοι στη βελτίωση της καθημερινότητας του κόσμου.»

    Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΣΑ, Γιώργος Σπηλιόπουλος ανέφερε: «Όλα τα οχήματα που δρομολογούνται, με τα πρώτα 30 να ξεκινούν σήμερα και τα υπόλοιπα ανά εβδομάδα, είναι καινούργια, κατηγορίας EURO VI+ και πλήρως προσβάσιμα για όλους τους πολίτες.

    Η διαδικασία της πλήρους ανανέωσης του στόλου μας ξεκίνησε τον Ιούνιο με την κυκλοφορία 140 ηλεκτρικών λεωφορείων, συνεχίζεται με τα 211 λεωφορεία που μπαίνουν στην υπηρεσία των πολιτών σήμερα, ακολουθεί η σταδιακή παραλαβή των 300 καινούργιων λεωφορείων από τη σύμβαση 10ετους μίσθωσης από την ΟΣΥ από τον Οκτώβριο και τέλος, η ένταξη 300 ακόμη λεωφορείων φυσικού αερίου την άνοιξη του 2025.

    Μέσα σε έναν χρόνο, με την απόλυτη στήριξη της πολιτείας και τη συστηματική εργασία των εργαζόμενων στις Συγκοινωνίες, 951 καινούργια σύγχρονης τεχνολογίας λεωφορεία αντικαθιστούν πλήρως τον στόλο που επιχειρεί σήμερα στην Αττική.

    Οι Συγκοινωνίες Αθηνών κάνουν ακόμη ένα βήμα μπροστά προς τη δέσμευσή τους: Κάθε Μέρα Καλύτερα.»

    Με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Χάρης Μαμουλάκης δήλωσε τα εξής: «Στην Αττική των 5 εκατομμυρίων κατοίκων, μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης πανηγυρίζει σήμερα γιατί μας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση του κατάφερε να προμηθευτεί 30 (τριάντα) νέα λεωφορεία.

    Κουβέντα από τον Πρωθυπουργό για το πώς ο στόλος των Μέσων Μαζικής Μεταφορών θα κυκλοφορεί ανεμπόδιστα για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Κανένα σχέδιο της Κυβέρνησης ΝΔ, 5 χρόνια μετά, για το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην Αθήνα.

    Κυνικά αδιάφορος για την καθημερινή ταλαιπωρία εκατομμύρια Αθηναίων ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε σήμερα σε απευθείας σύνδεση ότι δεν έχει σχέδιο και ότι το κυκλοφοριακό απαιτεί λύσεις σε βάθος χρόνου. Στις πόσες 4ετιες πιστεύει ο πρωθυπουργός ότι θα πρέπει μια Κυβέρνηση να αποκτήσει ένα στοιχειώδες σχέδιο;».

    Ανάδοχος του διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσιών στην Ανατολική και Δυτική Αττική, είναι μία κοινοπραξία με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας και τη συμμετοχή 6 εταιρειών ΚΤΕΛ (Αργολίδας, Θηβών, Κορινθίας, Μαγνησίας, Σαλαμίνας, Χανίων-Ρεθύμνου) και 2 τουριστικών γραφείων (Smile Αcadimos και Maroulis Travel)

    Η εταιρεία Συγκοινωνίες Α.Ε. αναλαμβάνει την εκτέλεση δρομολογίων και στα δύο τμήματα του διαγωνισμού:

    • το πρώτο, αφορά 25 γραμμές της Ανατολικής Αττικής. Τις τυπικές καθημερινές μέρες θα πραγματοποιούνται 1.188 δρομολόγια από 96 οχήματα, 30 εκ των οποίων αρθρωτά και 5 midi.
    • το δεύτερο, αφορά 38 γραμμές της Δυτικής Αττικής. Τις τυπικές καθημερινές μέρες θα πραγματοποιούνται 1.757 δρομολόγια από 115 οχήματα, 3 εκ των οποίων midi.

    Ο ανάδοχος θα αποζημιώνεται με 2,339 ευρώ ανά οχηματοχιλιόμετρο πλέον ΦΠΑ, ελάχιστα φθηνότερα από το ποσό που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού (2,340 ευρώ ανά οχηματοχιλιόμετρο). Σημειώνεται πάντως ότι προβλέπεται το ποσό αυτό να αυξάνεται κάθε έτος, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για ρήτρα καυσίμου ώστε η αποζημίωση να αυξομειώνεται ανάλογα και με τις αυξομειώσεις των τιμών των καυσίμων.

    Θα υπάρχουν επίσης ποινικές ρήτρες έως 5% της μηνιαίας αποζημίωσης για την περίπτωση που αθετούνται οι όροι της σύμβασης (μη τήρηση κανονισμών, μη έγκαιρη εγκατάσταση αμαξοστασίων ή εξοπλισμού τηλεματικής/ηλεκτρονικού εισιτηρίου κ.λπ.) αλλά και ποινική ρήτρα για απόκλιση από τον Δείκτη Ποιότητας σε περίπτωση μείωσης του βαθμού ικανοποίησης χρηστών που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 10% της ετήσιας αποζημίωσης.

    Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση λεωφορειακών γραμμών στην Ανατολική και Δυτική Αττική αφού ο πρώτος διαγωνισμός που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο (με προδημοσίευση της προκήρυξης από τον Οκτώβριο) κηρύχθηκε άγονος καθώς δεν κατατέθηκε καμία προσφορά. Ο διαγωνισμός τελικά επαναπροκηρύχθηκε στα τέλη της χρονιάς, με τους ίδιους όρους, με μία προσφορά να κατατίθεται διαψεύδοντας προηγούμενες ελπίδες για μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό.

    Όπως είχε γίνει γνωστό ένα μήνα νωρίτερα, έχουν παραληφθεί ήδη 96 οχήματα (61 12μέτρα, 30 αρθρωτά 18μέτρα και 5 Midi 8μέτρα) τα οποία, σταδιακά, θα ξεκινήσουν από τα τέλη Αυγούστου και θα εκτελούν δρομολόγια σε 25 γραμμές της Ανατολικής Αττικής, αντικαθιστώντας τα παλαιά οχήματα, τα οποία είναι σήμερα σε κυκλοφορία. Πρόκειται για λεωφορειακές γραμμές που εξυπηρετούν τις περιοχές Παιανία, Κορωπί, Παλλήνη, Πικέρμι, Γέρακας, Ραφήνα, Σπάτα, Λούτσα, Ανάβυσσος, Π. Φώκαια, Ανθούσα, Γλυκά Νερά, Μαραθώνας, Ν. Μάκρη, Βάρη, Βάρκιζα, Σαρωνίδα, Βουλιαγμένη.

    Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η σταδιακή προμήθεια και των υπόλοιπων 115 νέων οχημάτων (112 12μέτρα και 3 Midi 8μέτρα) που θα εκτελούν το συγκοινωνιακό έργο στις υπόλοιπες 38 γραμμές της Δυτικής Αττικής, οι οποίες εξυπηρετούν περιοχές, όπως Ελευσίνα, Ασπρόπυργος, Μάνδρα, Μαγούλα, Φυλή.Ήδη, έχουν παραληφθεί τα πρώτα 34 λεωφορεία και τους επόμενους μήνες αναμένεται να ολοκληρωθεί η προμήθεια και των υπολοίπων οχημάτων.

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα