Τον Αύγουστο του 2020, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών παρουσίασε τον σχεδιασμό του για την ενίσχυση των δρομολογίων των αστικών λεωφορείων της Αθήνας, εκεί όπου η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο λόγω του συνωστισμού και των αραιών δρομολογίων εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ανάμεσα στα μέτρα που θα λαμβάνονταν ήταν και η επίσπευση της εισόδου των ιδιωτών στις περιαστικές λεωφορειακές γραμμές της Αθήνας, μέσω απευθείας ανάθεσης του έργου σε εταιρείες ΚΤΕΛ. Οι αναθέσεις αυτές συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, μέχρις ότου τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η σύμβαση για την πολυετή παραχώρηση των συγκεκριμένων γραμμών και πάλι σε ιδιώτες.
Η «λύση ανάγκης» των ΚΤΕΛ μπορεί να αύξησε τον αριθμό των λεωφορείων που κυκλοφορούν στην Αθήνα, ωστόσο πλέον αναγνωρίζεται ως αποτυχία. «Πάθαμε και μάθαμε» από τη συνεργασία με τα ΚΤΕΛ, δήλωνε λίγους μήνες νωρίτερα ο επικεφαλής του Υπερταμείου (το οποίο πλέον έχει τον έλεγχο του ΟΑΣΑ), Γρηγόρης Δημητριάδης.
Το κυριότερο πρόβλημα δεν ήταν άλλο από τα μεταχειρισμένα λεωφορεία τα οποία επέλεξαν (και λόγω πίεσης χρόνου, είναι η αλήθεια) να χρησιμοποιήσουν τα ΚΤΕΛ, τα οποία βρίσκονται σε κατάσταση παρόμοια ή και χειρότερη με τα παλιά αστικά λεωφορεία της ΟΣΥ. Τα παράπονα από τους επιβάτες στην Ανατολική και Δυτική Αττική δίνουν και παίρνουν μέχρι και σήμερα, κάνοντας λόγο για λεωφορεία με εμφανείς βλάβες και δυσλειτουργίες τα οποία είναι ντροπή να κυκλοφορούν εν έτει 2024. Πριν λίγες μέρες εξάλλου, ένα από τα λεωφορεία αυτά πήρε φωτιά και καταστράφηκε ολοσχερώς στη λεωφόρο Ποσειδώνος, μία εικόνα πάντως που έχουμε δει πολλάκις στο παρελθόν και με λεωφορεία της ΟΣΥ.
Ο διαγωνισμός για την 8ετή παραχώρηση 63 λεωφορειακών γραμμών στην Ανατολική και Δυτική Αττική ολοκληρώθηκε μετά από καθυστερήσεις και δυσκολίες (χρειάστηκε μεταξύ άλλων και η επαναπροκήρυξή του καθώς την πρώτη φορά δεν κατατέθηκε καμία προσφορά) πριν λίγους μήνες, έχοντας ως ανάδοχο μία κοινοπραξία με τη συμμετοχή και πάλι εταιρειών ΚΤΕΛ αλλά και τουριστικών γραφείων. Οι προσδοκίες για τη συμμετοχή και κάποιου «διεθνούς παίκτη» διαψεύστηκαν.
Ποιο ήταν λοιπόν το «πάθημα που έγινε μάθημα» σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη; Το ότι αυτή τη φορά οι ιδιώτες θα δρομολογήσουν καινούρια λεωφορεία, αντί για μεταχειρισμένα. Έγινε πάντως και μία υποχώρηση, αφού τα νέα λεωφορεία θα είναι ντιζελοκίνητα, με αποτέλεσμα η τεχνολογία αυτή να παραμένει παρούσα στα λεωφορεία της Αθήνας και μέσα στη δεκαετία του 2030.
Το Athens Transport επιβιβάστηκε αυτή την εβδομάδα σε ένα από τα νέα λεωφορεία, κατασκευής ενός εκ των κορυφαίων κατασκευαστών (MAN) του αναδόχου και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως οι επιβάτες που θα τα χρησιμοποιούν θα είναι τυχεροί. «Η μέρα και η νύχτα» σε σύγκριση με τα παλιότερα λεωφορεία των ΚΤΕΛ τα οποία θα αποσυρθούν σταδιακά. Τώρα, είναι στο χέρι του ιδιοκτήτη τους να τα συντηρεί σωστά αλλά και των επιβατών να τα σέβονται από εδώ και στο εξής.
Με το σύνολο των 211 λεωφορείων να παραδίδονται μέσα στους επόμενους μήνες αναλαμβάνοντας δρομολόγια στις 63 γραμμές της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, το επόμενο στοίχημα πλέον είναι να ακολουθήσει και κάποια πύκνωση των δρομολογίων από τον ΟΑΣΑ. Παρά την τεράστια πληθυσμιακή αύξηση που γνώρισαν οι περιοχές αυτές τις τελευταίες δύο δεκαετίες, τα δρομολόγια μοιάζουν να είναι κολλημένα στη δεκαετία του 90, με αποτέλεσμα η χρήση των λεωφορείων να αποτελεί κυρίως αναγκαστική επιλογή όσων κατοίκων και εργαζόμενων δεν διαθέτουν Ι.Χ.
Ο ΟΑΣΑ μεταθέτει τις σχετικές αποφάσεις για το 2025, μετά τη δημοσίευση του νέου Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών Αττικής, αν και δεν χρειάζεται μελέτη για να αναγνωρίσει κανείς πως η συχνότητα δρομολογίων ανά μία ώρα που έχουν κάποιες γραμμές αποτελεί πρόβλημα.
Πολλά θα ειπωθούν για την επιλογή της κυβέρνησης να καταφύγει στην επιλογή των ιδιωτών αντί για μία ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του στόλου της ΟΣΥ και της πρόσληψης περισσότερων εργαζομένων, είτε από ιδεολογικής πλευράς είτε από πλευράς κόστους/οφέλους.
Για το μέσο επιβάτη όμως η πρωταρχική ανάγκη είναι μία: συχνά δρομολόγια που θα τους εξυπηρετούν, με λεωφορεία που βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Τουλάχιστον ως προς το δεύτερο σκέλος, τα νέα είναι καλά.
Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com