Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Χωρίς τηλεδιοίκηση επ’ αόριστον σημαντικά τμήματα γραμμών του Προαστιακού της Αθήνας

0
Το ζήτημα της λειτουργίας της τηλεδιοίκησης στο σιδηροδρομικό δίκτυο επανέρχεται στο προσκήνιο μετά το επικίνδυνο συμβάν της περασμένης Παρασκευής στο κέντρο της Αθήνας, όπου τα χειρότερα αποφεύχθησαν λόγω της παρατηρητικότητας ενός μηχανοδηγού και ενός σταθμάρχη. Αν και η σπουδαιότητα της λειτουργίας του συγκεκριμένου συστήματος (εφόσον λειτουργεί πλήρως) επιβεβαιώθηκε μετά το...

Ένα χρόνο μετά τον Daniel αγνοούνται τα έργα στη Θεσσαλία – Κυρίαρχη η απαισιοδοξία για το σιδηρόδρομο

Share

    Ένας χρόνος συμπληρώνεται σε λίγες ημέρες από το «χτύπημα» της κακοκαιρίας Daniel που δημιούργησε πολλά προβλήματα στη Θεσσαλία, μεταξύ των οποίων και την σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του σιδηρόδρομου στην περιοχή. Ένα χρόνο αργότερα, ο ΟΣΕ έχει πραγματοποιήσει μόνο τις έκτακτες εργασίες προσωρινής αποκατάστασης (μονή γραμμή) στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη, ενώ αγνούνται οι μεγάλοι διαγωνισμοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το μόνιμο έργο. Αν και αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες εκκρεμότητες που έχει το υπουργείο, η έναρξη των διαγωνισμών μετατίθεται από μήνα σε μήνα κάθε φορά που ο Υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας δέχεται σχετική ερώτηση, αν και η χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης φέρεται να έχει εξασφαλιστεί. Κάπως έτσι, μάλλον επαληθεύονται όσοι υποστηρίζουν πως ο σιδηρόδρομος δεν αποτελεί άμεση προτεραιότητα (και) αυτής της κυβέρνησης.

    * * *

    Το καλοκαίρι φεύγει (τουλάχιστον ημερολογιακά), τα προβλήματα στα τρένα έρχονται. Το πρωί της περασμένης Πέμπτης 22 Αυγούστου διακόπηκαν εντελώς τα δρομολόγια της περιφερειακής σιδηροδρομικής γραμμής Κιάτο – Αίγιο για το υπόλοιπο της ημέρας, λόγω τεχνικού προβλήματος σε τρένο. Τα δρομολόγια έγιναν με λεωφορείο αφού δεν χρησιμοποιήθηκε εφεδρικός συρμός. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη γραμμή τα προβλήματα συνεχίστηκαν και αυτή την εβδομάδα. Την επόμενη μέρα, συρμός του Προαστιακού που εκτελούσε το δρομολόγιο Άνω Λιόσια – Αεροδρόμιο αποσύρθηκε από την κυκλοφορία στα Άνω Λιόσια καθώς σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν παράπονα επιβατών για οσμή καπνού.

    * * *

    «Μεμονομένο περιστατικό» αποκαλεί η Hellenic Train τις εικόνες που δημοσίευτηκαν στις οποίες απεικονίζεται μηχανοδηγός του Προαστιακού Πάτρας να απολαμβάνει το γεύμα του και με τα δύο χέρια εντός της καμπίνας του συρμού εν ώρα δρομολογίου. Η εταιρεία διευκρίνισε πως αυτό απαγορεύεται και πως θα προβεί σε ενέργειες ώστε να μην ξανασυμβεί. Μήπως άραγε θα έπρεπε να γίνει και κάποια ανεξάρτητη έρευνα από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, τη ΡΑΣ ή κάποιον άλλο φορέα για το περιστατικό αυτό, όταν οι υπεύθυνοι γυρίσουν από τις διακοπές τους;

    * * *

    Έως τις 30 Σεπτεμβρίου δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια της Hellenic Train μεταξύ Θεσσαλονίκης – Σερρών και Θεσσαλονίκης – Δράμας λόγω αναγκαίων εργασιών στην υποδομή. Τα δρομολόγια αντικαθίστανται με λεωφορεία.

    * * *

    Θανατηφόρο δυστύχημα σημειώθηκε στις γραμμές του τρένου στη Νέα Μαγνησία της Θεσσαλονίκης, όταν μία ηλικιωμένη γυναίκα χτυπήθηκε από τρένο καθώς προσπαθούσε να δισχίσει κάθετα τις γραμμές.

    * * *

    Την παρέμβαση της Τροχαίας προκάλεσε καταγγελία επιβάτη του Προαστιακού Λάρισας για υπεράριθμους επιβάτες σε συρμό. 65 επιβάτες εντοπίστηκαν όρθιοι, με την Hellenic Train να απαντά ότι βάση προδιαγραφών επιτρέπεται η μετακίνηση όρθιων επιβατών σε συρμούς του Προαστιακού (και την τροχαία λογικά να μη γνωρίζει τι προβλέπεται).

    * * *

    Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών αυτή την εβδομάδα, εγκρίθηκε η καταβολή στην Hellenic Train αποζημίωσης ύψους 60.036.703,54 ευρώ για τη σύμβαση ΥΔΥ (έτος 2022), η οποία περιλαμβάνει: αποζημίωση Hellenic Train για παροχή υπηρεσιών (19.416.696,40 ευρώ πλέον ΦΠΑ), τέλη χρήσης υποδομής τα οποία στη συνέχεια θα αποδοθούν στον ΟΣΕ (19.000.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ) και αντίτιμο μισθωμάτων τροχαίου υλικού το οποία στη συνέχεια θα αποδοθεί στην ΓΑΙΑΟΣΕ (10.000.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ). Όσον αφορά τις λοιπές οικονομικές διαφορές μεταξύ Hellenic Train και ΟΣΕ, αυτές φαίνεται πως θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη.

    * * *

    Βίντεο drone κατέγραψε τη δράση 3 ατόμων οι οποίοι προσπάθησαν να κλέψουν σιδηροδρομικό εξοπλισμό από τις εγκαταστάσεις του ΟΣΕ στο Θριάσιο.

    * * *

    Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας παραπέμπονται πέντε συνολικά κατηγορούμενοι με αφορμή το τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στις 21 Ιουνίου 2022, όταν το Ι.Χ. που οδηγούσε ένας 34χρονος Λαρισαίος παρασύρθηκε από αμαξοστοιχία της Hellenic Train που οδηγούσε 56χρονος μηχανοδηγός, ενώ κινούνταν από τον Βόλο προς τη Λάρισα. Η υπόθεση αφορά τη νόθευση (πλαστογράφηση) υπηρεσιακών εγγράφων στην οποία φέρονται να προχώρησαν στελέχη του ΟΣΕ προκειμένου να συγκαλυφθούν ευθύνες για την κατάσταση της χαλασμένης ανισόπεδης διάβασης και οι ευθύνες για το δυστύχημα να αποδοθούν σε ανθρώπινο λάθος και ειδικότερα στον άτυχο οδηγό του ΙΧ.

    * * *

    Ξεκίνησε στα τέλη Ιουλίου ο διαγωνισμός της ΕΡΓΟΣΕ για τη νέα σιδηροδρομική γραμμή στο τμήμα Νέα Καρβάλη – Τοξότες, με προϋπολογισμό δημοπράτησης 192,5 εκ ευρώ και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το CEF 2021-2027. Προσφορές θα κατατίθενται ως τις 3 Σεπτεμβρίου.

    * * *

    Κατά του δημάρχου Πατρέων στράφηκε ο αναπληρωτής περιφερειάρχης σχετικά με το ζήτημα της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στην Πάτρα, έργο το οποίο καθυστερεί αφού δεν υπάρχει ακόμα απόφαση για το πώς αυτό θα πραγματοποιηθεί.

    * * *

    Εγκρίθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος οι περιβαλλοντικοί όροι για το έργο της επέκτασης του Οδοντωτού σιδηρόδρομου μήκους 5 χιλιομέτρων, για τη σύνδεση της Αγίας Λαύρας με τα Καλάβρυτα.

    * * *

    436.104 επιβάτες μετακινήθηκαν από και προς το Αεροδρόμιο με τα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό και Προαστιακός) τον περασμένο Απρίλιο, σύμφωνα με έγγραφο του ΟΣΕ. Οι 347.312 εξ αυτών μετακινήθηκαν με το Μετρό, ενώ μόνο ένας στους πέντε, δηλαδή μόλις 88.792 επιβάτες, μετακινήθηκαν με τον Προαστιακό. Τον επόμενο μήνα, Μάιο, τα πράγματα άλλαξαν λίγο αφού προς και από το Αεροδρόμιο μετακινήθηκαν συνολικά 535.210 επιβάτες. Οι 356.374 εξ΄ αυτών μετακινήθηκαν με το Μετρό, ενώ ένας στους τρεις αυτή τη φορά, δηλαδή 178.836 επιβάτες, μετακινήθηκαν με τον Προαστιακό. Σημειώνεται ότι η ΣΤΑΣΥ και η Hellenic Train καταβάλλουν περίπου 1,06 ευρώ ανά επιβάτη στην εταιρεία του αεροδρομίου ως τέλη χρήσης του σταθμού.

    Σύμφωνα με απόφαση της ΣΤΑΣΥ, η εταιρεία θα καταβάλει στον ΟΣΕ για τα τέλη χρήσης σιδηροδρομικής υποδομής (τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο) για τα έτη 2022- 2023 το ποσό των 618.581,71 ευρώ πλέον ΦΠΑ και για τα τέλη χρήσης αερολιμένα για το 2023 το ποσό του 1.165.968,1 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

    * * *

    «Κόκκινο» χτύπησε ο ισολογισμός της Hellenic Train για τη χρήση του 2023, με την εταιρεία να εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια της τάξης των -44,5 εκατ. ευρώ από 20,5 εκατ. ευρώ το 2022. Οι διακοπές κυκλοφορίας των τρένων δύο φορές την περασμένη χρονιά, για πάνω από 3,5 μήνες συνολικά, άφησαν μεγάλες ζημιές στην εταιρεία ύψους 65 εκατ. ευρώ στην εταιρεία, που είδε τα έσοδά της να μειώνονται κατά 43,16%.

    * * *

    Μία είδηση που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο ήταν πως η Hellenic Train προτίθεται να ζητήσει αποζημίωση από το δημόσιο για τις συνέπειες που επήλθαν στη λειτουργία της μετά το δυστύχημα των Τεμπών. Η εταιρεία έβγαλε ανακοίνωση «διάψευσης» τέτοιων απαιτήσεων η οποία όμως παράλληλα αναφέρει πως οι απαιτήσεις της εταιρείας «πηγάζουν αυτοτελώς από την σύμβαση Υ.Δ.Υ. (εκτέλεση επιβατικών δρομολογίων» που συνάφθηκε το 2022 ενώ «ουδέποτε ήγειρε μη προβλεπόμενες απαιτήσεις».

    * * *

    Πρόστιμο ύψους 40.000 ευρώ επιβλήθηκε στην Hellenic Train από τη ΡΑΣ, για παραβάσεις στη σιδηροδρομική νομοθεσία που αφορούν τη στελέχωση των τρένων και τα πιστοποιητικά των μηχανοδηγών. Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν με αφορμή δύο περιστατικά ασφαλείας (θανάσιμο τραυματισμό πεζής γυναίκας στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβριο του 2023 και τραυματισμό ατόμου σε διάβαση στα Σεπόλια τον Ιανουάριο του 2024). Μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι στους συρμούς επέβαινε ένας μηχανοδηγός αντί για δύο όπως προβλέπεται για γραμμές υψηλών ταχυτήτων.

    * * *

    Ανενεργούς σταθμούς της Πελοποννήσου επισκέφτηκε στο μέσο του καλοκαιριού ο Πρόεδρος του ΟΣΕ Γιάννος Γραμματίδης, ενώ σε συναντήσεις με τοπικές αρχές «εξέφρασε την λύπη του, τόσο για το κατάντημα της περιουσίας τού δημοσίου λόγω τής αδιαφορίας όλων των κατά καιρούς παραγόντων τού σιδηροδρόμου, όσο και για την ανεγκέφαλη, όπως την χαρακτήρισε, απόφαση κατάργησης του σιδηροδρομικού δικτύου Πελοποννήσου που ευθύνεται επίσης για την κατάρρευση των σιδηροδρομικών υποδομών στην περιοχή». Παράλληλα όμως, προανήγγειλε πως ο σταθμός του Άργους θα μετατραπεί σε πολυχώρο πολιτισμού και αναψυχής και του Ναυπλίου σε χώρο εκθεσιακής προβολής τοπικών προϊόντων, ενώ προσωρινά ο σταθμός της Τρίπολης μετατράπηκε και σε θερινό σινεμά. Δεν το λες και αισιόδοξο για όσους περιμένουν κάποια μέρα να ξαναδούν κανονικά τρένα στην Πελοπόννησο.

    * * *

    Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας απάντησε σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Χάρης Μαμουλάκης του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ασφάλεια των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα. Όπως αναφέρεται, το υπουργείο εργάζεται ώστε να ανατραπούν τα αρνητικά δεδομένα τα οποία αναφέρονται και σε σχετική έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων. Το υπουργείο ρίχνει τις ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για τη μη εκτέλεση έργων αποκατάστασης των συστημάτων αυτόματων διαβάσεων (σ.σ. η ΝΔ κυβερνά εδώ και 5 χρόνια), ενώ τονίζεται πως η σχετική διαγωνιστική διαδικασία θα ξεκινήσει προσεχώς με τη δημόσια διαβούλευση. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στα έργα τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης τα οποία θα λειτουργούσαν αν δεν γινόταν η καταστροφή του Daniel, αλλά και στις διαδικασίες επιμόρφωσης του προσωπικού στο σιδηρόδρομο από τον ERA.

    Ο ΟΣΕ αλλά και ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ απάντησαν και σε ερώτηση της βουλευτή Ευαγγελίας Λιακούλη του ΠΑΣΟΚ για τα καίρια ζητήματα ασφαλούς ενδοεπικοινωνίας μεταξύ εργαζομένων σιδηροδρομικού δικτύου. Στην απάντησή του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ Παναγιώτης Τερεζάκης αναφέρει πως πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων του σιδηρόδρομου και θέμα την ενημέρωση όλων των φορέων για την εφαρμογή μίας ασφαλούς μεθοδολογίας για την επικοινωνία και ενός μέσου επικοινωνίας για την επικοινωνία σταθμαρχών και οδηγών. Στη συνέχεια παρατίθενται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το VHF παραμένει ο κύριος τρόπος επικοινωνίας στο σιδηροδρομικό δίκτυο αφού η κάλυψη του GSM-R δεν είναι ακόμα πλήρης (κύριο πρόβλημα η έλλειψη εξοπλισμού για τα τρένα). Στην απάντησή του ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ αναφέρει πως κατόπιν της παραπάνω συνάντησης, αναμένει από την πρόεδρο του ΡΑΣ ένα σχέδιο προτεινόμενων δράσεων για την εφαρμογή της οδηγίας για τις επικοινωνίες.

    * * *

    Την εξασφάλιση κοινοτικών πόρων ύψους 518.865.020 ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση μέσω του προγράμματος CEF II, οι οποίοι θα διατεθούν για την πραγματοποίηση τεσσάρων σιδηροδρομικών έργων: αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας στο τμήμα Μουριές – Προμαχώνας (112.075.200 ευρώ), αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής ΣΚΑ- Οινόη (192.142.704 ευρώ), αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Πύθιο – Ορμένιο (186.667.916,75 ευρώ) και νέο σύστημα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης (ETCS L1) στο τμήμα ΣΚΑ-Κιάτο (27.979.200 ευρώ).

    * * *

    50 οθόνες εξωτερικού χώρου προμηθεύεται ο ΟΣΕ για σταθμούς του δικτύου με εξοπλισμό κινητής τηλεφωνίας για της τηλεματική ενημέρωση του επιβατικού κοινού για τα δρομολόγια, με το κόστος της σχετικής σύμβασης να ανέρχεται σε 78.300 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

    * * *

    Εργαζόμενος της Hellenic Train ακρωτηριάστηκε εν ώρα εργασίας στις εγκαταστάσεις του μηχανοστασίου του Ρέντη, σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις σωματείων εργαζομένων. Όπως αναφέρει η ΠΕΠ-ΤΡΑΙΝΟΣΕ, «οι συνάδελφοι τεχνίτες, χωρίς καν να είναι ασφαλισμένοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, καθημερινά υποχρεώνονται κατά τη βάρδια τους να εκτελούν και αρμοδιότητες πέραν της ειδικότητας τους, εφαρμόζοντας διαδικασίες συντήρησης που ανήκουν σε άλλον αιώνα, θέτοντας πολλές φορές σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα».

    * * *

    Ένας υπάλληλος της ΕΡΓΟΣΕ, ειδικότητας ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών μεταφέρθηκε στον Εθνικό Οργανισμό Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ.), σε κενή οργανική θέση ως διερευνητή σιδηροδρομικών ατυχημάτων

    * * *

    Στην αναστολή της άδειας ενός μηχανοδηγού προχώρησε στα τέλη Ιουλίου η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων καθώς -και σε αυτή την περίπτωση- «δεν τηρήθηκε η προθεσμία ολοκλήρωσης των απαιτούμενων περιοδικών ιατρικών εξετάσεων».

    * * *

    Αποφυλακίστηκε ο σταθμάρχης Λάρισας που είχε εμπλακεί στο δυστύχημα των Τεμπών με τον όρο του κατ’ οίκον περιορισμού // Δίωξη για διατάραξη ασφαλείας συγκοινωνιών διά παραλείψεως, με δόλο και κατ΄ εξακολούθηση ασκήθηκε και κατά της προέδρου της ΡΑΣ // Δίωξη για παράβαση καθήκοντος ασκήθηκε κατά 4 προσώπων για τους χειρισμούς στο σημείο της τραγωδίας.

    * * *

    Γαλλία: Στο FBI απευθύνθηκε η γαλλική αστυνομία με αφορμή το μαζικό σαμποτάζ σε σιδηροδρομικές γραμμές την παραμονή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων // Αυστρία: Διακόπτονται τα δρομολόγια πολλών νυχτερινών γραμμών λόγω εκτεταμένων εργασιών στην υποδομή // Γερμανία: Νέα τεχνολογία για τον εντοπισμό εμποδίων στις γραμμές στον προαστιακό του Βερολίνου // Ιταλία: Δοκιμές ενός αυτόνομου οχήματος για τον έλεγχο των σιδηροδρομικών γραμμών // Ηνωμένο Βασίλειο: Η εθνικοποίηση των σιδηροδρόμων περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης // Κατά 50% αυξήθηκαν τα περιστατικά βίας κατά γυναικών στα τρένα μέσα σε 2 χρόνια // Το τρένο του σκι έρχεται τον επόμενο χειμώνα με νέο δρομολόγιο της Eurostar από το Λονδίνο ως τις Άλπεις

    ΗΠΑ: Ξεκίνησαν τα δρομολόγια ηλεκτροκίνητων τρένων μεταξύ Σαν Φρανσίσκο και Σαν Χοσέ // Ιαπωνία: Εταιρεία χρησιμοποιεί ανθρωποειδές ρομπότ για τη συντήρηση των σιδηροδρομικών γραμμών // Νότια Κορέα: Ο σχεδιασμός για τις νέες γραμμές υψηλών ταχυτήτων

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα