Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Χωρίς τηλεδιοίκηση επ’ αόριστον σημαντικά τμήματα γραμμών του Προαστιακού της Αθήνας

0
Το ζήτημα της λειτουργίας της τηλεδιοίκησης στο σιδηροδρομικό δίκτυο επανέρχεται στο προσκήνιο μετά το επικίνδυνο συμβάν της περασμένης Παρασκευής στο κέντρο της Αθήνας, όπου τα χειρότερα αποφεύχθησαν λόγω της παρατηρητικότητας ενός μηχανοδηγού και ενός σταθμάρχη. Αν και η σπουδαιότητα της λειτουργίας του συγκεκριμένου συστήματος (εφόσον λειτουργεί πλήρως) επιβεβαιώθηκε μετά το...

Το σήμα της κινητής τηλεφωνίας έφτασε στο Μετρό

Share

    Μία ευχάριστη έκπληξη περιμένει τις τελευταίες μέρες τους επιβάτες στον σταθμό Άλιμος της γραμμής 2 του Μετρό, αφού διαπιστώνουν ότι τα κινητά τους τηλέφωνα έχουν πλέον σήμα κινητής τηλεφωνίας, τόσο στο εσωτερικό του σταθμού όσο και σε τμήμα του τούνελ από τον Άλιμο ως την Αργυρούπολη.

    Με τις εργασίες για την τοποθέτηση του εξοπλισμού αναμετάδοσης του σήματος των δικτύων κινητής τηλεφωνίας να βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και πολύ καιρό, ήρθε η ώρα για τη σταδιακή ενεργοποίηση του σήματος που θα ξεκινήσει από το νότιο τμήμα της γραμμής 2 του Μετρό, δηλαδή από τον Άγιο Δημήτριο ως το Ελληνικό, για να επεκταθεί στο σύνολο των σταθμών και των τούνελ των γραμμών 2 και 3 του Μετρό μέσα στους επόμενους μήνες.

    Οι συμφωνίες για την εγκατάσταση του συγκεκριμένου εξοπλισμού υπεγράφησαν δύο χρόνια πριν, με το έργο να έχει διάρκεια υλοποίησης 2,5 ετών. Συγκεκριμένα, υπεγράφησαν δύο συμβάσεις με την εταιρεία VANTAGE TOWERS GREECE για τη μίσθωση κεραιών κινητής τηλεφωνίας (αφορά τις εταιρείες Vodafone και Nova) για περίοδο 9 ετών με αναλογικό ετήσιο τίμημα 1.300.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, καθώς και με την εταιρεία COSMOTE-ΚΙΝΗΤΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε. με αναλογικό ετήσιο τίμημα 650.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

    Έρχεται και το Wifi

    Για όσους τώρα δεν θέλουν να καταναλώσουν δεδομένα για την επικοινωνία τους ενώ βρίσκονται στο δίκτυο του Μετρό, μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ενεργοποιηθεί σταδιακά και το δίκτυο Wifi εντός σταθμών του Μετρό, το οποίο υλοποιείται μέσω συνεργασίας της ΣΤΑ.ΣΥ. με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τους δύο φορείς να έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας.

    Στα πλαίσια της συνεργασίας αυτής, πέρα από την εγκατάσταση δικτύων Wifi μέσω της ένταξης της ΣΤΑΣΥ στο έργο «WiFi4GR – Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο», αναμένεται επίσης η ψηφιοποίηση του Τεχνικού και Διοικητικού Αρχείου της ΣΤΑ.ΣΥ., η αντικατάσταση του υφιστάμενου Συστήματος Ψηφιακής Σήμανσης Σταθμών αλλά και η προμήθεια σύγχρονου συστήματος ERP.

    Δεν θα είναι πάντως η πρώτη φορά που σταθμοί του Μετρό διαθέτουν σύνδεση Wifi, αφού η πρώτη εγκατάσταση εξοπλισμού wifi σε σταθμούς του Μετρό έγινε πάνω από μία δεκαετία πριν σε συνεργασία με εταιρεία τηλεπικοινωνιών και με μηδενικό κόστος για την ΣΤΑ.ΣΥ. Δωρεάν wifi μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι επιβάτες σε 7 σταθμούς. Από τότε όμως το σύστημα ουδέποτε συντηρήθηκε (ούτε και επεκτάθηκε σε άλλους σταθμούς) και τελικά σταμάτησε να λειτουργεί λίγα χρόνια αργότερα.

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα