Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Χωρίς τηλεδιοίκηση επ’ αόριστον σημαντικά τμήματα γραμμών του Προαστιακού της Αθήνας

0
Το ζήτημα της λειτουργίας της τηλεδιοίκησης στο σιδηροδρομικό δίκτυο επανέρχεται στο προσκήνιο μετά το επικίνδυνο συμβάν της περασμένης Παρασκευής στο κέντρο της Αθήνας, όπου τα χειρότερα αποφεύχθησαν λόγω της παρατηρητικότητας ενός μηχανοδηγού και ενός σταθμάρχη. Αν και η σπουδαιότητα της λειτουργίας του συγκεκριμένου συστήματος (εφόσον λειτουργεί πλήρως) επιβεβαιώθηκε μετά το...

Το ξεχασμένο έργο για το νέο σταθμό των ΚΤΕΛ και τα μέτρα κατά της εισιτηριοδιαφυγής

Share

    Ο ξεχασμένος νέος σταθμός των ΚΤΕΛ: Τα όσα συνέβησαν το περασμένο διάστημα με το περιστατικό πυροβολισμών ανάμεσα σε ομάδες οδηγών ταξί εντός του σταθμού των ΚΤΕΛ στον Κηφισό και τις καταγγελίες και για άλλα παρόμοια παρατράγουδα, είναι εύκολο να αποδοθούν αποκλειστικά στην παραβατικότητα μελών της συγκεκριμένης επαγγελματικής ομάδας. Δεν θα έπρεπε όμως να βγουν από την εξίσωση και οι συνθήκες λειτουργίας του συγκεκριμένου σταθμού λεωφορείων, οι οποίες εδώ και πολλά χρόνια παραμένουν παρακμιακές, τη στιγμή που πολλές εταιρείες ΚΤΕΛ έχουν αναβαθμίσει τις υπηρεσίες τους.

    Η κατασκευή του νέου σταθμού των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα, ο οποίος αναμένεται να αντικαταστήσει τους σταθμούς σε Κηφισό και Λιοσίων βρίσκεται πρακτικά στον πάγο και εκτός κυβερνητικού σχεδιασμού λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Τελευταία σχετική είδηση είχαμε το 2021 όταν και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου (η οποία προφανώς εκκρεμεί ακόμα), ενώ ένα χρόνο αργότερα, ο τότε Υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος προανήγγειλε ότι ο διαγωνισμός για το έργο θα προκηρυχθεί ως το τέλος του 2022. Η πρόβλεψη μπορεί να απέτυχε, ωστόσο ο κ. Παπαδόπουλος επανήλθε, ανακοινώνοντας πως ο νέος σταθμός των ΚΤΕΛ θα ονομαστεί «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης».

    Είναι προφανές πως σήμερα δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου έργου, παρά τις θετικές εξελίξεις για την περιοχή του Ελαιώνα που θα φέρει η κατασκευή του νέου γηπέδου του ΠΑΟ που ξεκινά, αναβαθμίζοντας παράλληλα μέσω συνοδών έργων και τις υποδομές. Στο πλαίσιο αυτό, ίσως η κυβέρνηση θα έπρεπε να επανεξετάσει το «ξεπάγωμα» του νέου σταθμού των ΚΤΕΛ (σχεδιάζεται να κατασκευαστεί πάνω από το υπόγειο αμαξοστάσιο της ΣΤΑ.ΣΥ. και σε κοντινή απόσταση από τον ομώνυμο σταθμό του Μετρό).

    Μία κυβερνητική επίσκεψη στους εν λειτουργία σταθμούς σε Κηφισό και Λιοσίων (λέτε να έχει να γίνει από τα χρόνια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη;) ίσως πείσει για την αναγκαιότητα του έργου.

    Έρχονται μέτρα για την εισιτηριοδιαφυγή: Πακέτο μέτρων για την καταπολέμηση της εισιτηριοδιαφυγής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Σε αυτά, αναμένεται να περιλαμβάνεται η επαναφορά του μέτρου εισόδου από την πρώτη πόρτα στα λεωφορεία, ενώ εξετάζονται και λύσεις για την ενίσχυση των ελέγχων εισιτηρίου. Είναι χαρακτηριστικό πως έχουν ξεκινήσει να γίνονται και πάλι κυβερνητικές δηλώσεις για το ζήτημα, κάτι που είχαμε να δούμε από την εποχή πριν την πανδημία του κορωνοϊού. Μόλις χτες για παράδειγμα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως στη Θεσσαλονίκη επικυρώνεται μόλις το 12% των εισιτηρίων κάτι το οποίο χαρακτήρισε ως «δραματικό». Αν πάντως ψάχνει κανείς αντίστοιχα στοιχεία για την Αθήνα, δύσκολα θα βρει, αφού διαχρονικά τα ποσοστά που ανακοινώνονται είναι μάλλον τυχαία.

    Όσον αφορά τα μέτρα τώρα, η είσοδος από την πρώτη πόρτα των λεωφορείων αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά από λίγες γραμμές (5 γραμμές, ανέφερε πριν λίγο καιρό ο Υφυπουργός κ. Οικονόμου), τη στιγμή που πριν την πανδημία ίσχυε παντού (με μικρότερη ή μεγαλύτερη επιτυχία ανάλογα τη γραμμή και τον οδηγό). Η ιστορία έχει πάντως δείξει πως όταν κάτι ξεκινά πιλοτικά, πολλές φορές ξεχνιέται στην πορεία.

    Όσον αφορά τους ελέγχους εισιτηρίων, μέσα στο καλοκαίρι υπήρξε σημαντική ενίσχυση του αποδυναμωμένου σώματος των ελεγκτών (είχαν μείνει μόλις 38 άτομα για όλες τις γραμμές λεωφορείων), μέσω απασχολούμενων από πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για ανέργους άνω των 55 ετών. Κάποιοι από αυτούς πάντως παραιτήθηκαν λίγες μέρες μετά την ανάληψη καθηκόντων, κάτι που έχει οδηγήσει πολλούς να υποστηρίζουν πως χρειάζονται και πιο μόνιμες λύσεις.

    Στη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα που αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα όπως αναφέραμε, ο ΟΑΣΘ εξετάζει το ενδεχόμενο πραγματοποίησης διαγωνισμού για ανάθεσή του έργου των ελέγχων εισιτηρίου σε ιδιώτες, μία απόφαση που μάλλον θα ήταν δύσκολο (αλλά όχι αδύνατο) να βλέπαμε και για την Αθήνα.

    Στην ώρα του ο διαγωνισμός για τους νέους φορτιστές: Την περασμένη εβδομάδα γράφαμε ότι επείγει η προκήρυξη διαγωνισμού για την εγκατάσταση υποδομών φόρτισης (συγκεκριμένα νέες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ώστε στη συνέχεια να τοποθετηθούν οι φορτιστές) στα αμαξοστάσια Βοτανικού και Ρέντη τα οποία θα φιλοξενήσουν τα 100 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία midi (μήκους 8,6 μ.), μέρος της προμήθειας συνολικά 300 νέων λεωφορείων μέσω leasing για την ΟΣΥ. Αυτή την εβδομάδα προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός προϋπολογισμού 6.877.729,25 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Προκήρυξή του νωρίτερα δεν θα ήταν δυνατή, αφού η σύμβαση για την προμήθεια των λεωφορείων (που θα συνοδεύονται από τους φορτιστές τους) υπεγράφη στα τέλη Αυγούστου. Η προθεσμία υποβολής προσφορών λήγει στις 19 Σεπτεμβρίου, ενώ τα έργα θα ολοκληρωθούν εντός 3 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης. Δηλαδή, εφόσον δεν υπάρξει κάποια καθυστέρηση, οι νέοι φορτιστές θα μπορούν να εγκατασταθούν από τις αρχές του 2025.

    Προσοχή στο Τραμ: Το έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν με αφορμή παρόμοια (κάποιες φορές και πιο τραγικά) συμβάντα, ότι οι πεζοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί κάθε φορά που διασχίζουν τις γραμμές του Τραμ, ελέγχοντας πάντα αν οι γραμμές είναι ελεύθερες και φυσικά επιλέγοντας τα κανονικά σημεία διέλευσης και όχι οποιοδήποτε σημείο το οποίο ενδεχομένως να προσφέρει και κακή ορατότητα. Αυτό προφανώς δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει και οι φορείς να εξαντλήσουν κάθε προσπάθεια για σωστή σήμανση εκατέρωθεν των γραμμών και φροντίδα για τη βλάστηση. Δεν μπορεί για παράδειγμα σε κλειστές στροφές του Τραμ να υπάρχουν ψηλοί θάμνοι ή δέντρα, εμποδίζοντας την ορατότητα. Αν δεν μπορεί ο κάθε δήμος να το κατανοήσει, ας τον αναγκάσει η κυβέρνηση.

    Οι κολώνες των τρόλεϊ: Στη σύσταση τριμελούς επιτροπής, έργο της οποίας θα είναι η διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος, (πτώση κολώνας δικτύου ηλεκτροκίνητων οχημάτων), που έλαβε χώρα την 4η Σεπτεμβρίου 2024, στη συμβολή των οδών Δεκελείας και Φωκών στη Νέα Φιλαδέλφεια, και είχε ως αποτέλεσμα, τον τραυματισμό ενός διερχόμενου ανήλικου κοριτσιού προχώρησε η ΟΣΥ. Λίγο μετά το ατύχημα, δημοσιεύτηκε και προ δεκαετίας υπηρεσιακό έγγραφο με αναφορές στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μεταλλικές κωλώνες του δικτύου της πρώην ΗΛΠΑΠ. Πηγές της ΟΣΥ πάντως υποστηρίζουν πως η κωλώνα η οποία έπεσε στη Νέα Φιλαδέλφεια δεν ήταν σε κακή κατάσταση. Θα έχει ενδιαφέρον σε κάθε περίπτωση το πόρισμα της επιτροπής, αν αυτή τη φορά το μάθουμε, αφού διαχρονικά η ΟΣΥ έχει την κακή συνήθεια να μη δημοσιοποιεί τα πορίσματα των επιτροπών που εξετάζουν τα αίτια ατυχημάτων και άλλων συμβάντων.

    Νέος διαγωνισμός για καταστήματα στον ΗΣΑΠ: Νέος διαγωνισμός αναμένεται να πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με απόφαση της ΣΤΑΣΥ, για τη διάθεση επιπλέον καταστημάτων σε σταθμούς της γραμμής 1 του Μετρό τα οποία παραμένουν κενά. Αυτή τη φορά, θα γίνει προσπάθεια να εκμισθωθούν 14 καταστήματα για περίοδο 6+2 ετών στους σταθμούς: Καλλιθέα, Ταύρος, Πετράλωνα, Ομόνοια, Άνω Πατήσια, Περισσός, Νέα Ιωνία, Ειρήνη και Νερατζιώτισσα. Η τιμή εκκίνησης των μηνιαίων μισθωμάτων αναμένεται να ξεκινά από τα 150 ως τα 2.000 ευρώ.

    Ο προϋπολογισμός της Ελληνικό Μετρό: Εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο ο προϋπολογισμός της Ελληνικό Μετρό Α.Ε., της εταιρείας που έχει την ευθύνη για την κατασκευή των έργων Μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για το 2025. Όπως αναφέρεται, το σύνολο των εισροών θα φτάσει τα 375 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 260 εκατ. ευρώ θα προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων για έργα Μετρό. Οι εκροές θα ανέλθουν σε 528 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 242 εκατ. ευρώ θα αφορούν δαπάνες για μελέτες και έργα Μετρό και τα 176 εκατ. ευρώ δαπάνες για εξυπηρέτηση δανείων. Το προσωπικό της εταιρείας αναμένεται να ανέλθει σε 457 άτομα το 2025, από 446 άτομα το 2024, ενώ οι δαπάνες μισθοδοσίας θα ανέλθουν σε 13,84 εκατ. ευρώ.

    Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την καταβολή αποζημίωσης ύψους 5.438.311 ευρώ για τον μήνα Αύγουστο, στο πλαίσιο της παροχής δικαιώματος μετακίνησης με πλήρη ή μερική απαλλαγή από την καταβολή κομίστρου στις αστικές συγκοινωνίες του ομίλου ΟΑΣΑ.


    Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

    Στην Ελλάδα…

    …και στον κόσμο


    Από τη Διαύγεια

    • Δαπάνη ύψους 1.950.826,60 ευρώ προς την HELLAS SMARTICKET A.E. η οποία αφορά τη Μηνιαία Ενιαία Χρέωση ΑΣΣΚ (ηλεκτρονικό εισιτήριο) Ιουνίου 2024
    • Δαπάνη ύψους 27.527,63 ευρώ με ΦΠΑ προς την Advanced Transport Telematics που αφορά την
      παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης ζημιών κακής χρήσης της Τηλεματικής μηνός Απριλίου 2024, παροχή υπηρεσιών απεγκατάστασης εξοπλισμού οχημάτων και παροχή υπηρεσιών επανεγκατάστασης εξοπλισμού οχημάτων.
    • Έγκριση από το Δ.Σ. καταβολής ποσού ύψους 11.428,46 ευρώ με ΦΠΑ προς την ADVANCED
      TRANSPORT TELEMATICS A.E. που αφορά ζημιές τηλεματικής ευθύνης Ο.Α.Σ.Α. (Ο.ΣΥ., στην πράξη) για το διάστημα από 01.05.2024 έως 31.05.2024

    • Δαπάνη ύψους 12.400 ευρώ για σχεδιασμό μουσειακού χώρου
    • Απόφαση Δ.Σ. για την προβολή εκδήλωσης Green Weekend του «Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Απόφαση για επικοινωνιακή προβολή της επετειακής εκδήλωσης της ΕΟΕ με σκοπό να τιμήσει του συμμετέχοντες στους Ολυμπιακούς Αγώνες Αθήνας & Παρισιού και την Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου του 2004. Απόφαση για προβολή εκδήλωσης του ο Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών

    • Διαγραφή από τη δύναμη του προσωπικού ενός οδηγού λόγω μετάταξής του στον ΟΑΣΘ

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα