Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Δοκιμή νέας μεθόδου για προστασία των συρμών του ΗΣΑΠ από γκράφιτι

Share

    Στο άλυτο ζήτημα της κακής εικόνας που παρουσιάζουν διαχρονικά οι συρμοί της γραμμής 1 του Μετρό λόγω των βανδαλισμών που γίνονται στο εξωτερικό αλλά και εσωτερικό τους επικεντρώνεται η ΣΤΑ.ΣΥ., προσπαθώντας να βρει λύσεις για την αποκατάσταση και προστασία τους από τα γκράφιτι.

    Μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να δοκιμαστεί πιλοτικά σε 3 βαγόνια μία νέα μέθοδος για τον καθαρισμό αλλά και την αντι-γκράφιτι προστασία των συρμών, η οποία, εφόσον είναι επιτυχής, θα μπορούσε στη συνέχεια να εφαρμοστεί στο σύνολο των συρμών της γραμμής του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου.

    Συγκεκριμένα, μέσα στο καλοκαίρι, η ΣΤΑ.ΣΥ. ανέθεσε σε εταιρεία η οποία είναι εξειδικευμένη στην αντι-γκράφιτι προστασία τη δοκιμή αφαίρεσης γκράφιτι σε έναν ημισυρμό της γραμμής 1, αντί ποσού 36.955,97 ευρώ με ΦΠΑ. Στο πλαίσιο της δοκιμής, θα αφαιρεθούν τα γκράφιτι από το εξωτερικό και το εσωτερικό των τριών βαγονιών, ενώ θα γίνει επίστρωση με αντι-γκράφιτι υλικό προκειμένου στο εξής να είναι πιο εύκολος ο καθαρισμός ανάλογων βανδαλισμών.

    Η χρήση μίας σύγχρονης μεθόδου για τον καθαρισμό και την προστασία των συρμών της γραμμής 1 έχει κρίσιμη σημασία, δεδομένου ότι από τα μέσα του 2025 αναμένεται (σύμφωνα τουλάχιστον με το τελευταίο χρονοδιάγραμμα) να ξεκινήσει η παράδοση των πρώτων ανακατασκευασμένων συρμών 8ης παραλαβής οι οποίοι κινούνται στη γραμμή από τη δεκαετία του 1980. Η σχετική σύμβαση για την ανακατασκευή των 14 αυτών συρμών «τρέχει» από το Δεκέμβριο του 2022, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος αφού ενδιάμεσα, η ισπανική εταιρεία CAF ζήτησε αύξηση του τιμήματος (άρα και παράταση του χρονοδιαγράμματος) λόγω της αύξησης του κόστους των υλικών, ενώ άλλαξε και ο τόπος εκτέλεσης του έργου, με τις εργασίες να γίνονται τελικά στην Ισπανία αντί για το Βόλο, λόγω προβλημάτων με τοπικό υπεργολάβο.

    Μέσω του έργου αυτού οι συρμοί θα εκσυγχρονιστούν πλήρως αποκτώντας συστήματα νεότερης τεχνολογίας -μεταξύ των οποίων και κάμερες- προσφέροντας έτσι βελτιωμένες υπηρεσίες στους επιβάτες. Είναι επομένως αυτονόητο πως η ΣΤΑ.ΣΥ. πρέπει να διαθέτει τα μέσα για την προστασία των ανακατασκευασμένων αυτών συρμών από παρόμοιους βανδαλισμούς.

    Πέρα από τους καθαρισμούς, τα τελευταία χρόνια η ΣΤΑ.ΣΥ. έχει προχωρήσει στη λήψη μίας σειράς μέτρων για την βελτίωση της κατάστασης, με κυριότερο τη δημιουργία του σχεδίου Αριάδνη που περιλαμβάνει την στενότερη συνεργασίας με την Ελληνική Αστυνομία. Πρόκειται για μέτρα τα οποία αν και έχουν φέρει κάποια αποτελέσματα, σίγουρα δεν έχουν μέχρι σήμερα αποδώσει στον μέγιστο βαθμό.

    Το γεγονός πως η γραμμή 1, όπως και οι χώροι εναπόθεσης των συρμών, είναι επίγεια στο μεγαλύτερο μήκος της, την καθιστά πιο ευάλωτη σε βανδαλισμούς οι οποίοι συμβαίνουν ακόμα και κατά τη διάρκεια της μέρας, σύμφωνα με προηγούμενες καταγγελίες. Στο δίκτυο εξάλλου έχουν συμβεί και σοβαρότερα περιστατικά δολιοφθοράς σε εξοπλισμό κατά μήκος των γραμμών.

    Ανάμεσα στα έργα που υλοποιούνται είναι και η ανακατασκευή της περίφραξης κατά μήκος της γραμμής έτσι ώστε να αποκτήσει ισχυρότερα χαρακτηριστικά ασφάλειας. Επιπλέον, τον τελευταίο χρόνο η ΣΤΑ.ΣΥ. χρησιμοποιεί και drones για την προστασία των εγκαταστάσεών της σε όλο το μήκος της γραμμής 1 αλλά και στα αμαξοστάσια των γραμμών 2 και 3.

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα