Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο στην Αθήνα το Σάββατο: Κλείνουν δρόμοι για τα ΙΧ, επεκτείνεται το ωράριο λειτουργίας του Μετρό

0
Στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (European Mobility Week) μαζί με περισσότερους από 2.000 Δήμους από 44 χώρες της Ευρώπης συμμετέχει ο Δήμος Αθηναίων, μέσω του This is Athens – CityFestival με τη δράση «ΑΘΗΝΑς χωρίς αυτοκίνητο», που διοργανώνεται στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου στον ομώνυμο δρόμο. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (16-22/9), αναδεικνύει την ανάγκη για βιώσιμη αστική κινητικότητα. Με θέμα «Κοινόχρηστος δημόσιος χώρος», προτρέπει φέτος τους Δήμους να πάρουν αποφάσεις για την...

Σιδηρόδρομος αν-ασφάλειας: γραμμές χωρίς τηλεδιοίκηση και αλαλούμ για τις εργασίες κοπής δέντρων

Share

    Το ισχνό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το σιδηρόδρομο ήρθε για μία ακόμα φορά στην επιφάνεια με αφορμή το επικίνδυνο συμβάν που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή στην περιοχή των Σεπολίων, όταν δύο αμαξοστοιχίες έλαβαν εντολή για να μπουν σε μονή τροχιά από αντίθετες κατευθύνσεις, αλλά και την επόμενη μέρα όταν, για μία ακόμα φορά, ένα τρένο του Προαστιακού προσέκρουσε σε πεσμένα δέντρα στην περιοχή των Αχαρνών. Μέσω της προσπάθειας υποβάθμισης των περιστατικών αυτών αλλά και της λήψης μέτρων κατόπιν εορτής, έγινε για μία ακόμα φορά φανερό πως τα πράγματα στον ελληνικό σιδηρόδρομο προχωρούν με τους γνωστούς ράθυμους ρυθμούς, χωρίς να υπάρχει κάποιο αίσθημα βιασύνης για τη διόρθωση χρόνιων προβλημάτων ακόμα και στην μετά τα Τέμπη εποχή.

    * * *

    Στον απόηχο του συμβάντος στα Σεπόλια, τα αίτια του οποίου πέρα από τη ΡΑΣ και τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ θα εξεταστούν και από τη δικαιοσύνη, η κυβέρνηση υποστήριξε μέσω του Υφυπουργού Μεταφορών πως δεν υπήρξε πρακτικά κάποια επικινδυνότητα, ενώ και η ιδιωτική Hellenic Train τα βρήκε όλα καλώς καμωμένα, εφόσον ένας εκ των δύο εμπλεκόμενων μηχανοδηγών παρατήρησε πως δόθηκε λάθος εντολή στον δεύτερο.

    Υπάρχουν βεβαίως σημαντικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, με πρώτο το πότε προβλέπεται το σύνολο του δικτύου του Προαστιακού της Αθήνας να αποκτήσει σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση. Οι (αιώνιες) εργασίες της ΕΡΓΟΣΕ στα Σεπόλια δεν αποτελούν επαρκή δικαιολογία (πέραν της ύπαρξης μονής γραμμής) και δεν εξηγούν για ποιο λόγο η τηλεδιοίκηση δεν λειτουργεί τουλάχιστον στο τμήμα από τον Πειραιά ως τον σταθμό Λαρίσης. Επιπλέον, δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο δύο διαφορετικοί σταθμάρχες (Αθηνών και ΣΚΑ) έχουν δικαιοδοσία να ελέγχουν την κίνηση στη μονή γραμμή μήκους περίπου δύο χιλιομέτρων στα Σεπόλια, κάτι που οδήγησε στο να δοθούν δύο αντίθετες εντολές την περασμένη Παρασκευή. Όσο κι αν κάποιοι επιμένουν πως ο κανονισμός τηρήθηκε, είναι προφανές πως οι δύο σταθμάρχες είτε δεν επικοινώνησαν μεταξύ τους, είτε ότι ο δεύτερος “ξέχασε” πως στη γραμμή υπάρχει ήδη άλλο τρένο. Προφανώς αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί αν λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση και το ETCS.

    Η ειρωνεία επίσης είναι πως σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν μηχανοδηγοί, γλιτώσαμε το δυστύχημα καθώς μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται το παλιό σύστημα επικοινωνίας VHF τη συχνότητα του οποίου άκουγαν όλοι οι εμπλεκόμενοι, αντί για το σύγχρονο GSM-R το οποίο θα άκουγαν μόνο ο ένας σταθμάρχης και ο ένας μηχανοδηγός (σ.σ. αυτό φυσικά προϋποθέτει πως η συνομιλία θα είχε έναν δέκτη και δεν θα ήταν ανοικτή προς όλους τους παραπάνω). Οι μηχανοδηγοί πάντως υποστηρίζουν πως το παλιό VHF είναι προτιμότερο για τις γραμμές όπου δεν λειτουργεί η τηλεδιοίκηση.

    Σημειώνεται πως η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης έχει ήδη λάβει απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις αρχής γενομένης από την ερχόμενη εβδομάδα οι οποίες και πρόκειται να ανακοινωθούν.

    Από την πλευρά του, ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ υπενθύμισε σύσταση από τον περασμένο Ιούνιο για θεσμοθέτηση μίας μεθοδολογίας επικοινωνίας στο σιδηρόδρομο και ενός μέσου για την επικοινωνία όλων των πλευρών. Υπάρχουν άραγε ελπίδες να το δούμε να συμβαίνει σύντομα;

    * * *

    Εν τω μεταξύ μπαράζ αποφάσεων και ανακοινώσεων προκλήθηκε στον απόηχο του δεύτερου περιστατικού το περασμένο Σάββατο το οποίο αφορούσε τη σύγκρουση συρμού του Προαστιακού με πεσμένους κορμούς δέντρων στην περιοχή των Αχαρνών.

    Η αρχή έγινε από τους τηλεοπτικούς δέκτες, όπου ο εδώ και πέντε μήνες Πρόεδρος του ΟΣΕ Γιάννος Γραμματίδης υποστήριξε πως δεν παίρνει άδεια από τα δασαρχεία για την πραγματοποίηση κοπών δέντρων καθώς και ότι αγνοεί (!) τη νομοθεσία που υποχρεώνει τον ΟΣΕ να προβαίνει σε εργασίες μόνο με απλή γνωστοποίηση στα δασαρχεία, ενώ από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Δασών Ευστάθιος Σταθόπουλος υποστήριξε πως ουδέποτε εμπόδισε τον ΟΣΕ να προχωρήσει σε εργασίες αφού απαιτείται μόνο μια απλή γνωστοποίηση, ενώ είχε αποστείλει και επιστολή προς τον οργανισμό ζητώντας οι εργασίες αυτές να γίνουν.

    Ακολούθησε έκτακτη οδηγία του ΕΟΔΑΣΑΑΜ με αποδέκτη τον ΟΣΕ (αν και δεν του καταλογίζει πλήρη ευθύνη) από τον οποίο ζητείται ο καθαρισμός του δικτύου από τη βλάστηση ως και τις 31 Οκτωβρίου. Οδηγία που λιγότερο από 24 ώρες αργότερα, ο οργανισμός πήρε πίσω, αναφέροντας ότι το χρονοδιάγραμμα είναι πιεστικό και πως θα ακολουθήσει συνεννόηση με τον ΟΣΕ. Και αυτό όμως φαίνεται πως ανατράπηκε χτες Τετάρτη, αφού σε δελτίο τύπου, ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ αναφέρει πως οι εργασίες στα πιο επικίνδυνα σημεία πρέπει να ολοκληρωθούν όντως ως τις 31 Οκτωβρίου, ενώ το συνολικό έργο χαρακτηρίζεται ως “τιτάνιο”.

    Με δικό του δελτίο τύπου χτες Τετάρτη, ο ΟΣΕ προσπαθεί με την παράθεση νόμων και εγγράφων προς και από δασαρχεία και δήμους να ανατρέψει όσα είχαν υποστηριχθεί από τη Γενική Γραμματεία Δασών, με τη θέση του οργανισμού να είναι πως για τις εργασίες κοπής δέντρων απαιτούνται άδειες και δεν μπορούν να γίνουν ερήμην των άλλων υπηρεσιών. Προς το παρόν επομένως αναμένουμε να δούμε αν την επόμενη εβδομάδα θα τεθεί επί τάπητος κάποιο χρονοδιάγραμμα για τις εργασίες ή αν όλα θα συνεχιστούν ως έχουν. Κάποια συνεννόηση μεταξύ όλων των φορέων ώστε να λυθούν όλες οι διαφορές, ακούγεται μάλλον αδύνατη.

    Απαρατήρητο σίγουρα δεν πέρασε ότι δεν είχαμε κάποια αντίδραση από το Υπουργείο Μεταφορών. Από την πλευρά της κυβέρνησης όμως, ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι «θέμα αρμοδιοτήτων δεν υπάρχει». Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, «προφανώς δεν τίθεται ζήτημα για τον καθαρισμό όταν υπάρχει θέμα επικινδυνότητας στις σιδηροδρομικές γραμμές. Εδώ δεν χρειάζεται καμία άδεια, καμία πρωτοβουλία». Και από την άλλη είναι τελείως διαφορετικό να ζητά κάποιος να καθαρίσει 50 μέτρα δεξιά κι αριστερά από τη σιδηροδρομική γραμμή, όπου «κάποιον έλεγχο σε αυτό πρέπει να έχουν τα δασαρχεία». Κατά συνέπεια, «ο ισχυρισμός, “έχω επικινδυνότητα αλλά δεν έχω αρμοδιότητα, και γι’ αυτό δεν ενεργώ”, δεν είναι ένας σοβαρός ισχυρισμός», υπογράμμισε εκφράζοντας συγχρόνως τη θέση ότι «πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα στον ΟΣΕ».

    * * *

    Πολλά σχόλια συγκέντρωσε τις περασμένες μέρες και η δήλωση του Προέδρου του ΟΣΕ σχετικά με την πρόταση για ίδρυση Αστυνομίας Σιδηροδρόμων. Πολλές από τις αντιδράσεις ήταν άδικες δεδομένου του πλήθους των προβλημάτων ασφαλείας που αντιμετωπίζει ο σιδηρόδρομος, τόσο στις υποδομές του (δολιοφθορές και κλοπές υλικών, επιθέσεις με πέτρες ή εμπόδια στις γραμμές) όσο και στα δρομολόγια (μετακινήσεις παραβατικών στοιχείων κ.λπ.) τα οποία παραμένουν άλυτα εδώ και χρόνια. Το ότι υπάρχουν και άλλου είδους σοβαρότατα προβλήματα, όπως αυτά που αναφέραμε παραπάνω, δεν αναιρεί πως θα πρέπει να βρεθούν λύσεις και για τα υπόλοιπα. Εξάλλου, σώματα σιδηροδρομικής αστυνομίας υπάρχουν σε πολλές χώρες του εξωτερικού (στην Ευρώπη, σε Ελβετία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο), ενώ και σε άλλες χώρες οι συγκοινωνιακές υποδομές αστυνομεύονται αυστηρά.

    «Την τελευταία βδομάδα, πρέπει να επισκέφτηκα προσωπικά γύρω στα 5 με 6 αστυνομικά τμήματα. Καθημερινά το τμήμα αντιμετωπίζει 10 με 20 τέτοια συμβάντα. Κατευθείαν βλέπουμε ότι στο ΣΚΑ, στο κέντρο διαχείρισης, είχαμε σβήσιμο όλων των οθονών» ανέφερε ο Γιάννης Φεστερίδης προιστάμενος ασφαλείας των εγκαταστάσεων του ΟΣΕ, αναφερόμενος στα περιστατικά δολιοφθορών και έχουμε καθημερινά στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Σύμφωνα με πλάνα που δημοσίευσε ο ΣΚΑΙ, οι βανδαλισμοί γίνονται ακόμα και μέρα μεσημέρι.

    * * *

    Πήλιο: Τη διακοπή των δρομολογίων του τρένου του Πηλίου από σήμερα Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε ξαφνικά χτες το βράδυ η Hellenic Train. Όσοι έχουν ήδη κλείσει εισιτήρια θα αποζημιωθούν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, που κάνει λόγο για ζήτημα διαθεσιμότητας τροχαίου υλικού, αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν και πάλι τα δρομολόγια όταν το πρόβλημα λυθεί. Η ειρωνεία είναι πως λίγες μέρες πριν βγήκε η είδηση πως η Hellenic Train είναι θετική στο να συνεχιστούν τα δρομολόγια του τρένου του Πηλίου και το χειμώνα.

    * * *

    Στην άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος ελεγκτών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) προχώρησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Η υπόθεση αφορά την έρευνα της ΕΑΔ για την περίφημη σύμβαση 717 της ΕΡΓΟΣΕ, η μη έγκαιρη υλοποίηση της οποίας συνδέεται αιτιωδώς –σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές– με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

    * * *

    Αίγυπτος: Συγκρούστηκαν επιβατικές αμαξοστοιχίες – Τουλάχιστον τρεις νεκροί // Νότια Αφρική: 25 τραυματίες από εκτροχιασμό τρένου // Τσεχία: 35 τραυματίες από σύγκρουση τρένων στην Πράγα // Ιταλία: Διπλή σύγκρουση εμπορικών και επιβατικού τρένου στο Μιλάνο // Αυστρία: Ξεκινούν τα πρώτα νυχτερινά δρομολόγια των Αυστριακών Σιδηρόδρομων που συνδέουν το Βερολίνο και τη Βιέννη με τη Ρώμη // Μεγάλη Βρετανία: Τέλος στις απεργιακές κινητοποιήσεις σιδηροδρομικών ύστερα από δύο χρόνια μετά τη συμφωνία με την κυβέρνηση για αυξήσεις των αποδοχών τους

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα