Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου: Κλείνουν σταθμοί του Μετρό από το μεσημέρι

0
Κλείνουν με εντολή της αστυνομίας σταθμοί του Μετρό από το μεσημέρι της Τετάρτης 18 Σεπτεμβρίου 2024. Σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ, από τις 15:30 το μεσημέρι, κλειστοί θα είναι οι σταθμοί Κορυδαλλός και Μανιάτικα της γραμμής 3 του Μετρό. Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς χωρίς να πραγματοποιούν στάση. Οι σταθμοί...

Υποβαθμίζει η κυβέρνηση την παραλίγο σύγκρουση των τρένων στα Σεπόλια – Επίθεση μηχανοδηγών στην Hellenic Train

Share

    Επίθεση κατά της διοίκησης της Hellenic Train εξαπέλυσαν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των μηχανοδηγών μετά το επικίνδυνο συμβάν που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση τρένων το πρωί της Παρασκευής στο κέντρο της Αθήνας.

    Με αφορμή την σύντομη ανακοίνωση της εταιρείας, που αναφέρει ότι «οι μηχανοδηγοί […], έκαναν το καθήκον τους, τηρώντας τον Γενικό Κανονισμό Κυκλοφορίας», αλλά δεν θίγει καθόλου τα προβλήματα ασφαλείας στις υποδομές του σιδηροδρομικού δικτύου (ευθύνης του κρατικού ΟΣΕ), η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, η οποία εκπροσωπεί τους μηχανοδηγούς της Hellenic Train εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής μια πύρινη ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί την εταιρεία για “ομερτά” όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας. Αναφορά γίνεται και στον πρόεδρος της εταιρείας Αθανάσιο Ζηλιασκόπουλο, κατηγορώντας τον πως είχε στοχοποιήσει το σωματείο μετά το δυστύχημα των Τεμπών.

    Το σωματείο επανήλθε με δελτίο τύπου σήμερα Σάββατο, μέσω του οποίου χαρακτηρίζεται λανθασμένη η χτεσινή ανακοίνωση της Hellenic Train, αφού όπως αναφέρεται δεν τηρήθηκε ο Γενικός Κανονισμός Κίνησης. Επιπλέον, κατηγορεί την διοίκηση της εταιρείας πως προσλαμβάνει “συνταξιούχους που περιύβριζαν τους νεκρούς συναδέλφους μας στα Τέμπη στοχοποιώντας και το Σωματείο μας,” ενώ παράλληλα “προσπαθεί να υποβαθμίσει/αποκρύψει τις πολιτικές ευθύνες για την απαξίωση του σιδηροδρόμου.”,

    Οικονόμου: Επικίνδυνο μόνο θεωρητικά το συμβάν

    Εν τω μεταξύ, σε σημερινή του συνέντευξη, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Βασίλης Οικονόμου προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα του συμβάντος.

    Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ανέφερε πως το συμβάν ήταν «σοβαρό μόνο στη θεωρία, στην πράξη δεν υπήρξε κίνδυνος για κανέναν». Ανέφερε ότι υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας στο σύστημα, οι οποίες λειτούργησαν, και πως λόγω των έργων στα Σεπόλια η συνεννόηση μεταξύ των σταθμών δεν έγινε με την τηλεδιοίκηση, αλλά οι σταθμάρχες συνεννοήθηκαν μεταξύ τους με το παλιό σύστημα.

    «Υπάρχει πλαίσιο διαδικασιών που εξασφαλίζει την ασφάλεια του μέσου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε ότι οι τρεις σταθμάρχες αντιλήφθηκαν αμέσως τι έγινε και σταμάτησαν το τρένο.

    Ένας από τους τέσσερις σταθμάρχες επέδειξε αμέλεια, γι’ αυτό υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση και τέθηκε εκτός υπηρεσίας ο συγκεκριμένος σταθμάρχης, συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου.

    «Οι σατανικές συμπτώσεις είναι καλές για τα μυθιστορήματα. Εδώ μιλάμε για την ασφάλεια του κόσμου. Τα Τέμπη ήταν ένα τραγικό, πολύ κακό περιστατικό. Όμως, δεν έχουμε τέτοιες περιπτώσεις» ανέφερε.

    Υπενθυμίζεται ότι ήδη από χτες, έχει δοθεί εντολή από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών να διερευνηθεί το αδίκημα των επικίνδυνων παρεμβάσεων στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς για το περιστατικό.

    Η χτεσινοβραδινή ανακοίνωση της Π.Ε.Π.Ε.:

    Με απορία διαβάσαμε την σημερινή ανακοίνωση της Hellenic Train, θυγατρική της Trenitalia και μέλος του Ομίλου Ferrovie Dello Statο Italiane.
    Η Διοίκηση της Hellenic Train δεν αναφέρεται στην απόλυτη αναγκαιότητα για την λειτουργία των συστημάτων ασφαλείας στην περιοχή της παραλίγο μετωπικής σύγκρουσης σήμερα, αλλά αναφέρεται στην τήρηση του Γενικού Κανονισμού Κίνησης και Κυκλοφορίας ως μοναδικού τρόπου αποφυγής περιστατικών και αντιμετώπισης παρόμοιων απρόβλεπτων καταστάσεων.
    Θέλει να πείσει με λίγα λόγια την Ελληνική Κοινωνία ότι στην Ιταλία για παράδειγμα η κυκλοφορία των τρένων σε μεγάλα αστικά κέντρα δεν γίνεται με σύγχρονα μέσα προστασίας της κυκλοφορίας αλλά με γραπτές εντολές σταθμαρχών για υπερβάσεις ερυθρών φωτοσημάτων.
    Η σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας της νέας Διοίκησης της, για επιβολή ομερτά στα Σωματεία Εργαζομένων για τα κενά ασφαλείας και την έλλειψη επενδύσεων στον Ελληνικό Σιδηρόδρομο και την καλλιέργεια κλίματος τρόμου στους χώρους εργασίας με την επιστροφή 72 χρόνων συνταξιούχων ως Συμβούλων της νέας Διοίκησης για «ζητήματα ασφαλείας».
    Εντελώς τυχαία πρόκειται για πρόσωπα που περίυβρίσαν τους νεκρούς συναδέλφους μας στα Τέμπη, στοχοποίησαν το Σωματείο μας και κατέχουν και υψηλές Κυβερνητικές θέσεις(ο κ . Ζηλιασκόπουλος είναι και Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ!).
    Ενημερώνουμε το επιβατικό κοινό ότι όπως αναφέρουν όλα τα πορίσματα για το έγκλημα των Τεμπών, έτσι και η σημερινή παραλίγο μετωπική σύγκρουση στο κέντρο της Αθήνας , θα είχε μετά βεβαιότητας αποφευχθεί αν λειτουργούσαν τα συστήματα ασφαλείας.
    Άλλωστε στο ίδιο σημείο το 2008 είχε συμβεί μετωπική σύγκρουση συρμού του Προαστιακού με εμπορική αμαξοστοιχία με δεκάδες τραυματίες. Και τότε όπως και σήμερα δεν λειτουργούσε κανένα σύστημα ασφαλείας.
    Φαίνεται πως κάποιοι δεν θέλουν και δεν μαθαίνουν τι σημαίνει πραγματική ασφάλεια στον σιδηρόδρομο.
    Οι μηχανοδηγοί ΔΕΝ ξεχνούν

    Το σημερινό δελτίο τύπου της Π.Ε.Π.Ε:

    Για άλλη µια φορά εργαζόµενοι και επιβάτες βρέθηκαν µπροστά στον κορµό ενός πεσµένου δέντρου στον Προαστιακό Αθήνας. Οι φωτογραφίες που δηµοσιεύουµε αποτελούν άλλο ένα ντοκουµέντο για την απαξίωση των σιδηροδροµικών µεταφορών.  

    Θυµίζουµε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών δεν έχει απαντήσει σε αιτήµατα µας (εδώ και µήνες) για συνάντηση.  

    Η νέα διοίκηση της Ηellenic Train παρακολουθεί µε απάθεια – που µας προβληµατίζει σοβαρά – την διάλυση, ενώ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ επικαλέστηκε εχθές τον Γενικό Κανονισµό Κίνησης για το συµβάν στα Σεπόλια ΚΑΘΩΣ γνωρίζει ότι αυτός ΔΕΝ τηρήθηκε αφού στον µηχανοδηγό της 1210 δόθηκε και υπόδειγµα 1001  

    κατά την αναχώρηση του! 

    Η σύγκρουση αποσοβήθηκε λόγω της προσοχής των 2 µηχανοδηγών! Με την λανθασµένη χτεσινή της ανακοίνωση και προσλαµβάνοντας συνταξιούχους που περιύβριζαν τους νεκρούς συναδέλφους µας στα Τέµπη στοχοποιώντας και το Σωµατείο µας, η διοίκηση της Hellenic Train προσπαθεί να υποβαθµίσει/αποκρύψει τις πολιτικές ευθύνες για την απαξίωση του σιδηροδρόµου.  Μόνο που έτσι δεν δίνονται λύσεις στα προβλήµατα! 

    Η απαξίωση, η διάλυση, η υποχρηµατοδότηση των σιδηροδροµικών µεταφορών στην χώρα µας κατά συνέπεια συνεχίζεται, όπως συνεχίζεται και η προσπάθεια του Σωµατείου µας να ανατρέψει την υφιστάµενη κατάσταση. 

    Μοναδικός σύµµαχος µας η Ελληνική Κοινωνία.  

    Το ΔΣ του Σωµατείου µας συνεδριάζει σήµερα και οι αποφάσεις µας θα ανακοινωθούν τις επόµενες ώρες.

 
 

Διαβάστε Περισσότερα